I
spåner - ikke i tønder
Meget vin fra de
såkaldte "nye" vinlande (Sydamerika, Australien,
Sydafrika ecc.) sælges som barrique-lagret har i virkligheden
blot svømmet rundt sammen med egetræs-spåner.
Nu skal den produktionsmetode også
gøres lovlig i Europa.
Barrique
er et lille egetræsfad, der kan indeholde 225 liter vin.

Et nyt fad kan "drikke" op til 30 % af vinen.
De mest
eftertragtede barrique-fade stammer fra fransk egetræ, men der produceres
også barrique af slovensk, ungarsk og amerikansk egetræ.
Bødkeren laver træfadene af træstaver.
Det er stadig et håndværk at lave tønder og fade af
træ, selv om en del af arbejdet i dag foretages af maskiner.
Små
eller store tønder Denne næsten 100 år gamle tønde på Fongoli
vingården >> i Umbrien giver efter farens mening den bedste vin.
 |
Artikel fra juni 2006
Vin, der har lagret i små egetræsfade, er nærmest blevet
et must for moderne vindrikkere.
Men de små barrique-fade, der
hver indeholder maksimalt 225 liter vin, koster mange penge - fra ca. 3.500 d.kr.
og opefter alt efter kvaliteten - og når fadene er helt nye kan "drikker"
de faktisk op til 30% af vinen.
Så hvorfor ikke lade vinen lagre
sammen med egetræs-spåner, har nogle kreative - og grådige!
- vinfolk for længst tænkt.
Metoden med at lade vin lagre sammen med egetræs-spåner
for på den måde at skabe den "træ-smag" som er så
moderne er i dag vidt udbredt i f.eks. USA, Sydamerika, Sydafrika og Australien.
Indenfor
gangske få måneder forventes WTO og Den Europæiske Kommission
også at tillade denne type lagring af vin i Europa for at tilfredsstille
efterspørgslen på vin med "træsmag".
Nationale
regler
I Italien har man allerede nu besluttet, at det kun er bordvine
- vino da tavola - der kan lagres på denne omkostnings-reducerende måde.
Og
det skal stå tydeligt på etiketten, at vinen er lagret sammen med
egetræs-spåner.
Hverken IGT-
eller DOC-vine >> i Italien må altså ældes på
denne måde.
Forvirring for forbrugerne
Den
italienske landbrugsorganisation Confagricultura
>> er bekymret over udviklingen:
- Anvendelsen af træspåner
i vinproduktionen skader de producenter, der bruger den traditionelle produktionsmetode,
siger foreningen, der i øvrigt er utilfreds med, at EU-lovteksten IKKE
gør det obligatorisk for europæiske producenter at oplyse på
etiketten, at der er anvendt træs-spåner under lagringen.
-
Det kommer til at betyde, at det bliver meget forvirrende for forbrugerne at gennemskue,
hvilken lagringsmetode, der anvendes.
-syl
|