Venedig

Maj 2012

Bookmark and Share
Tiepolo udsmykkede Labia familiens palads i Venedig


Palazzo Labio
Klik for stort foto >>

Langs Canal Grande ligger der over 400 rigmandspaladser.Nogle er i dag kunst-museer, som for eksempel Palazzo Grassi og Ca'Rezzonico, mens andre tilhører komunen, provinsen og regionen.

Andre tilhører fonde eller banker, andre igen er lavet om til hoteller, lejligheder eller time-share, mens kun ganske få tilhører de oprindelige rige venetianske familier.Palazzo Labio
Klik for stort foto >>

Labia Paladset på pladsen for enden af Lista di Spagna er et typisk overdådigt 1700-tals venetiansk palads.
Labia familien var handelsmænd, der oprindeligt stammede fra Spanien, og som siden blev tilkendt fik adelstitler af Republikken Venedig.

Smed guldbestik i kanalen
Legenden siger, at familien var så rig, og så opsatte på at vise det, at familien til de overdådige fester og banketter smed guldbestikket i kanalen efter at have spist!Onde tunger mente dog, at familien ligeledes havde lagt net ud på bunden af kanalen, så bestikket dagen efter kunne fiskes op.

Cleopatra og Antonio i festsalen
Labia-familien fik den venetianske kunstner Giambattista Tiepoli, der var elev af Lazzarini, til at male en cyklus af fresker, der illustrerede kærlighedshistorien mellem den romerske hærfører Antonio og den smukke Cleopatra.
Cleopatra ligner dog mest en fin ventiansk dame på freskoen over hendes og Antonios møde.


Cleopatra Møder Antonio

Den anden store fresko i festsalen på den 1300 kvadratmeter store "noble" første sal, forestiller en banket, hvor igen Cleopatra og Antonio er hovedpersonerne.

Ved banketten overrasker og forarger Cleopatra, som Labia-familien, sine gæster, da hun lader en værdifuld perle opløses i eddike for at understrege sin og Egyptens rigdom.

"Tiden" taber til Pegasus
I loftet er freskoen en allegori, hvor "Geniet" på den mytologiske hest Pegasus vinder over "Tiden" med evighedens magiske pyramide i baggrunden.

I andre allegorier vinder "Dyden" over "Misundelsen", "retfærdigheden" lader "Harmonien" triumfere, og "Tiden" bortfører "Skønheden".

Alle freskerne er malet med Tiepolos lette, lyse farver.


Klik for stort foto >>

Paladset har tre facader
Labia-paladset er bygget i sten fra Istria-halvøen, og har hele tre facader.

Den ene ud til pladsen Piazza S. Geremia og kirken SS. Geremia og Lucia for enden af Lista di Spagna.

Den anden facade er ud mod Canal Granda og den tredje til kanalen Cannaregio.

Labia-famlien boede i paladset indtil Venedig-republikkens fald i 1797.

Labia Paladset er i dag sæde for det statslige italienske tv - RAI - i Venedig, der også anvender de smukke sale med Tiepolos fresker til konferencer og møder.

-syl


Copyright © 2002-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano