Vin

Januar 2015

Bookmark and Share

LILLE VINORDBOG -
med italienske vin-udtryk m.m.
Flere mini-ordbøger og ordlister på italy.dk >>


ABBOCCATO - Sød
AMABILE/ABBOCCATO - Halvsød
AMARO - Bitter i smagen, men også den bitter, man drikker efter maden
AMARONE - Vin lavet af halvtørrede druer - og derfor med høj alkoholprocent
ANNATA - År/produktionsår
APPERTIVO >> - et ritual før maden - kan være vin eller cocktails
AZIENDA AGRICOLA
- Egentlig landbrugsvirksomhed - foran navnet mange på italienske vinproducenter

BARRIQUE
- Lille egetræsfad til lagring af vinen - indeholder 225 liter
BARRICATO - vin der har lagret på de små egetræsfade
BIANCO
- Hvid
BICCHIERE/I - Glas
BOLLICINI - Boblerne i mousserende vine
BOTTIGLIA - Flaske
BOTTA/BOTTE - Store træfade til lagring af vin - op til flere tusinde liter
BRIOSO - let mousserende

CANTINA
- Vinkælder
CANTINA SOCIALE - Kooperativ. Sammenslutning af flere vin-producenter
CARATO - Lille fad til vin. Bruges også som synonym for barrique.
CARATELLO
- Endnu mindre fad - bruges f.eks. til lagring af dessertvinen Vin Santo
CAVATAPPO - Proptrækker
CHIARETTO - Lys
CLASSICO - efter DOC eller DOCG >>, indikerer at vinen kommer fra hjertet af det oprindelige produktionsområde
CONSORZIO - Sammenslutning af et områdes vinproducenter, der blandt andet har til opgave at vedtage og kontrollere DOC og DOCG >>



DAMIGIANA -
Vin-ballon/kurveflaske til 56 liter vin
DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATO / DOC >>
- Oprindelsesgaranti: Et regelsæt, der bestemmer produktionsforholdene for den pågældende vin i et afgrænset geografisk område.
DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATO E GARANTITA / DOCG >>

- Oprindelsegaranti, der indikerer skrappere krav end DOC'en - en yderligere kvalitetsgaranti
DIGESTIVO - en bitter (Amaro) >>, man drikker efter måltiden, for at fremme fordøjelsen
DOLCE - ekstra sød

ENOTECA - Vinhandel eller vinbar
ENOLOGO - Ønolog, vinekspert

FERMO -
en stille vin - i modsætning til boblevin
FIASCO
- Oprindelige flasketype med rund mave omvundet med bast. Også brugt som udsmykning af italienske restauranter i udlandet. Navnet fiasko siges at stamme fra de romerske arena'er, hvor publikum smed flasker efter aktørerne, hvis forestillingen kedede dem
FRIZZANTE - Let mousserende, og der findes mange røde "frizzante" i Italien

GRAPPA
>> - brændevin fremstillet af druekvaset efter vinfremstillingen

INDICAZIONE GEOGRAFICA TIPICA
- Vin fra et typisk afgrænset geografisk område - ofte bordvin

LIQUORE
- Likør
LIQUOROSO - meget sød - likøragtig
LISTA DEI VINI - Vinkort



METODO CLASSICO
- Metode til fremstilling af mousserende vine - følger reglerne for fremstilling af Champagne
MORBIDO - Blød

NERO
- Mørk - egentligt sort - nogle kalder også røde vine for "vino nero"

PRODUTTORE/I
- Producent/er
PASSITO - Vin fremstillet af tørrede druer

RECIOTO
- Vin fremstillet af halvtørrede druer
RISERVA - Vin med længere lagring end normalt
ROSATO - Rosè
ROSSO - Rød

SECCO
- Tør
SPUMANTE - Mousserende vin - ofte, men ikke altid, fremstillet efter "Champagne-metoden" Metodo Classico
SUPERIORE - vin lagret længere end normalt for typen, og ofte med højere alkohol-indhold en samme områdes normale vine
STRAVECCHIO
- Ekstra gammel (Men også et italiensk Brandy-mærke >>)
SUGHERO - kork

TAPPO >>
- Prop
TENUTA - Vingård

UVA/UVE -
Drue/r

VENDEMMIO
- Enten vinhøst eller årgang
VECCHIO - Gammel
VITE
- Vinstok >>
VIGNA/VIGNETTO - Vinmark
VIN/VINO SANTO - Vin fresmtillet af tørrede druer (Uhm! med cantuccini fra Toscana >>)

Retur til
Vin <<

Retur til
Turist <<

Artikler
Vingårdsbesøg >>
Grappa >>
Mad >>

Opskrifter >>



Ordbogs-links


Vinhulen >>

Vinforums Leksikon >

Vinavisens Leksikon >




HUS
K:

Det skrives CHIANTI -
men udtales KIANTI -

CH bliver til K

på italiensk



 

 


Spumante

 


Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano