ABBOCCATO
- Sød AMABILE/ABBOCCATO - Halvsød AMARO - Bitter i
smagen, men også den bitter, man drikker efter maden AMARONE - Vin
lavet af halvtørrede druer - og derfor med høj alkoholprocent ANNATA
- År/produktionsår APPERTIVO >> -
et ritual før maden - kan være vin eller cocktails AZIENDA
AGRICOLA - Egentlig landbrugsvirksomhed - foran navnet mange på italienske
vinproducenter BARRIQUE - Lille egetræsfad til lagring
af vinen - indeholder 225 liter BARRICATO - vin der har lagret på
de små egetræsfade BIANCO - Hvid BICCHIERE/I -
Glas BOLLICINI - Boblerne i mousserende vine BOTTIGLIA
- Flaske BOTTA/BOTTE - Store træfade til lagring af vin - op
til flere tusinde liter BRIOSO - let mousserende CANTINA
- Vinkælder CANTINA SOCIALE - Kooperativ. Sammenslutning af flere
vin-producenter CARATO - Lille fad til vin. Bruges også som synonym
for barrique. CARATELLO - Endnu mindre fad - bruges f.eks. til lagring
af dessertvinen Vin Santo CAVATAPPO - Proptrækker CHIARETTO
- Lys CLASSICO
- efter DOC eller DOCG >>, indikerer at vinen kommer fra hjertet af
det oprindelige produktionsområde CONSORZIO - Sammenslutning af et
områdes vinproducenter, der blandt andet har til opgave at vedtage og kontrollere
DOC og DOCG >>
DAMIGIANA - Vin-ballon/kurveflaske til 56 liter vin
DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATO
/ DOC >> - Oprindelsesgaranti: Et regelsæt, der bestemmer produktionsforholdene
for den pågældende vin i et afgrænset geografisk område. DENOMINAZIONE
DI ORIGINE CONTROLLATO E GARANTITA / DOCG >> - Oprindelsegaranti,
der indikerer skrappere krav end DOC'en - en yderligere kvalitetsgaranti
DIGESTIVO - en bitter (Amaro) >>,
man drikker efter måltiden, for at fremme fordøjelsen DOLCE - ekstra
sød ENOTECA - Vinhandel eller vinbar ENOLOGO
- Ønolog, vinekspert
FERMO - en stille vin - i modsætning
til boblevin FIASCO - Oprindelige flasketype med rund mave omvundet
med bast. Også brugt som udsmykning af italienske restauranter i udlandet. Navnet
fiasko siges at stamme fra de romerske arena'er, hvor publikum smed flasker efter
aktørerne, hvis forestillingen kedede dem FRIZZANTE - Let mousserende,
og der findes mange røde "frizzante" i Italien
GRAPPA >> - brændevin fremstillet af druekvaset
efter vinfremstillingen INDICAZIONE GEOGRAFICA TIPICA - Vin fra
et typisk afgrænset geografisk område - ofte bordvin LIQUORE
- Likør LIQUOROSO - meget sød - likøragtig LISTA DEI VINI
- Vinkort
METODO CLASSICO - Metode til fremstilling af mousserende
vine - følger reglerne for fremstilling af Champagne MORBIDO
- Blød NERO - Mørk - egentligt sort - nogle kalder også røde
vine for "vino nero" PRODUTTORE/I - Producent/er PASSITO
- Vin fremstillet af tørrede druer RECIOTO - Vin fremstillet af
halvtørrede druer RISERVA - Vin med længere lagring end normalt
ROSATO - Rosè ROSSO - Rød SECCO - Tør
SPUMANTE - Mousserende vin - ofte, men ikke altid, fremstillet efter "Champagne-metoden"
Metodo Classico SUPERIORE - vin lagret længere end normalt for
typen, og ofte med højere alkohol-indhold en samme områdes normale vine
STRAVECCHIO - Ekstra gammel (Men også et italiensk Brandy-mærke
>>) SUGHERO - kork
TAPPO
>> - Prop TENUTA - Vingård UVA/UVE - Drue/r
VENDEMMIO - Enten vinhøst eller årgang VECCHIO - Gammel
VITE - Vinstok >> VIGNA/VIGNETTO
- Vinmark VIN/VINO SANTO - Vin fresmtillet af tørrede druer (Uhm!
med cantuccini fra Toscana >>)
|
|