Vin

2005

Bookmark and Share

For lidt at skåle på for den italienske vin-industri

Krisen begyndte for alvor i 2003 - hvorfra de sidste komplette tal stammer:


Eksporten faldt i i de første 11 måneder af 2003 16,6% i volume og 5 procent i værdi - der blev altså solgt færre flasker, men til en lidt bedre pris end tidligere.



Specielt eksporten til det vigtige marked i Tyskland blev ramt - et fald på næsten en fjerdedel, der ikke er blevet opvejet af stabiliteten i salget af vin til USA og England, og stigningen på 54% i eksporten til de ny-rige russere.

I Italien faldt forbruget af vin også i 2003.

Fra 862 til 857 millioner liter (Kilde Ismea-Nielsen) - og specielt faldt det indenlandske salg af DOC og DOCG vine >>

Omsætning i den italienske vin-branche 2003:
Ca 8 milliarder euro


3,5 mill. italienere er hvert år vin-turister i deres eget land - læs om "gastronauter og foodtrottere" >>

Artikel fra Januar 2005

Omkring 800.000 virksomheder i Italien dyrker druer - på et samlet areal på 676.000 hektar .
(Ja, den er god nok - en italiensk vingård består i gennemsnit af mindre end 1 hektar jord - altså mindre en 100 x 100 m = 10.000 kvm).

Australierne "designer" vinen
efter importørens ønsker

Ønologen Ezio Rivella forklarer, hvorfor for eksempel et land som Australien i løbet af de seneste år er blevet en stor trussel:



- I 1980´erne producerede de ikke en eneste flaske kvalitetsvin. I dag eksporterer de 80% af produktionen. De har lavet en business koncentreret på ganske få hænder, som tager udgangspunkt i markedet, og indretter produktionen derefter, med almindelig men velkendte druer som Chardonnay, Cabernet og Shiraz.

- Australierne præsenterer sig hos importøren, og spørger, hvilken vin og til hvilken pris,
importøren ønsker. Og to år efter kommer der en lavine af lige disse flasker. Vi, derimod, går og fedter med vores oprindelige druesorter, som er perfekte til niche-produktion, men ikke til det internationale marked.

Andre forklarer krisen med, at der er gået for meget bureaukrati i den italienske vinproduktion - der skal flere offentlige bandaroler til, end der skal vin, siger nogle.

Og derudover har italienerne påbud mod at øge produktionen indtil 2010, mens lande som Chile, Australien hver år sender en million liter vin mere på markedet.

Blandt dem er en af Italiens få kæmpestore producenter - Gianni Zonin, der på 12 vingårde omsætter for 80 millioner euro om året.

- Bureaukratiet skal på slankekur. Og enten liberaliserer vi markedet, så vi må producere mere, eller også skal vi lave kvoter for import af vin, siger han

I mellemtiden forsøger nogle producenter nye veje indenfor marketing:

Umani Ronchi fra Marche, der omsætter vin for 11 mill. euro, giver 5% af salgsprisen til solidaritets-arbejde, mens Caprai, der sælger den dejlige Sagrantino fra Umbriens tagterasse pryder etiketten med vers og motto, som dette fra Goethe: LIVET ER FOR KORT TIL MIDDELMÅDIG VIN!

Flere vin-fakta

De mest omtalte vine
fra Italien kommer fra Toscana, Piemonte, Veneto og Sicilia.

Tilbehørs-industrien
(tappemaskiner, propper, mark-maskiner ecc. ecc) har en omsætning på 2,6 mia. euro om året.

Italien er verden største forbruger af kork-propper >> - 1,5 mia. stykker om året.
En standardprop koster 0,18 euro
- en luksusprop på seks cm kommer op på 0,7 euro.

Italienske druesorter er meget efterspurgte også af udenlandske vin-producenter - Sangiovese, Montepulciano d’Abruzzo, Sagrantino, Barbera, Aglianico, Nero d’Avola, Refosco dal Peduncolo Rosso ecc.
Mere om druesorter >>

Vinproduktionen i Italien

(i 100.000 hektoliter)

2003

2004
Skøn Ismea-Uiv for 2004

Var. 04/03

Piemonte

2.282

2.624

15%

Valle d'Aosta

18

22

20%

Lombardia

856

985

15%

Trentino A.A.

1.076

1.220

13%

Veneto

7.369

8.474

15%

Friuli-V.Giulia

1.113

1.280

15%

Liguria

106

116

10%

Emilia Romagna

5.305

5.836

10%

Toscana

2.274

2.615

15%

Umbria

812

933

15%

Marche

940

1.081

15%

Lazio

2.441

2.685

10%

Abruzzo

3.319

3.651

10%

Molise

274

287

5%

Campania

1.655

1.953

18%

Puglia

6.089

6.089

=

Basilicata

284

312

10%

Calabria

476

523

10%

Sicilia

6.553

6.553

=

Sardegna

856

899

5%

Total

44.096

48.140

9%

-syl

Kilder : Bl.a. Istat/ISMEA


Retur til Vin <<



Artikler

Økonomi og erhvervsliv >>

Vinhøsten 2004 >>

Vin-sladder 2004 >>

Katastrofehøsten 2002 >>



Links


Ismea - statistik >>


Hektoliter/Hl = 100 liter

2004
Australien overhalede
italiensk vin i USA
- Italien havde
ellers førstepladsen for
vin-import siden 1974

Solaia '97 fra Toscana
regnes stadig af magasinet
Wine Spectator for verdens
bedste vin i 2000


VIN TAL 2003
Italien producerer 21% af verdens vin,
og 35% af EU´s vin.

I 2003 producerede
man 44 mill. hektoliter vin.
I 2002 42 mill. hektoliter.

Veneto-regionen producerer mest, efterfulgt
af Sicilien og Puglien,

Drue-branchen omfatter også produktion af destillater (grappa), likører og balsamico eddike.

1,2 mill. personer er beskæftiget i branchen
- inkl. salg af vin.

3 mill. hektoliter
vin er DOCG
- 9 mill. hektoliter er DOC
-18 mill. hektoliter IGT

Af de 800.000 producenter
har kun 30.000 i
gennemsnit fem
forskellige etiketter vin

2/3 af producenterne
dyrker druer på
mindre end 1 hektar.
7.000 dyrker druer
på flere end 10 hektar.
Nogle få hundrede
producenter har flere
end 50 hektar med druer

Kun 1.200 af de
800.00 producenter
eksporter deres vin!


Italien er verdens største
vin-eksportør
(i 2003 altså!)
med en markedsandel på
verdensandel på 25%

I 2003 aftog Tyskland
alene 36% af den
italienske eksport.

Prisen for den eksporterede italienske vin steg i 2003
med 16,3% fra 1,78 til
2,07 euro per liter

Italinerne importerede i de første ti måneder af 2003 1,15 mill. hektoliter - 80 % fra Frankrig, fulgt af Soanien og Tyskland.

Vin-eksporten udgjorde 17% af den totale landbrugsproduktion.

Vin i supermarkedet
I Italien sælges 53% af vinen i supermarkeder. 22,3 i anden detailhandel, 7,8% i discountbutikker og 14,4 i Enoteker - vinbutikker.

Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano