Vinens verden

Januar 2015
Bookmark and Share
Vinflasken af glas afløste terracotta,
træ og keramik i løbet af 1700-1800-tallet
Flaske-artikler:
Travaglinis skæve Gattinara-flaske >>
Albeisa - den originale Piemonteflaske >>
Glas: Det officielle sommelier vinglas >>

Størrelsen
En "normal" vinflaske
= 0,75 liter


Op igennem 1800-tallet bestemte de enkelte europæiske vin-regioner bestemte mål for en flaskes indhold.
Som regel lå standard-flasken på mellem 700 og 800 mililiter.

I 1979 besluttede USA, at vinflasken skulle være præcis 750 ml - og samme beslutning blev nogenlunde på samme tid også vedtaget af det daværende EF.

37.50cl: "Demi-bouteille" (halv flaske)

75cl: "Bouteille" (normal flaske)

1.50L: "Magnum" (2 flasker)

2.25L: "Marie-Jeanne" (3 fl.)

3L: "Dobbelt-Magnum" (4 fl.)

4.5L: "Jeroboam" (6 fl.)

6L: "Imperial" (8 fl.)

9L: "Salmanazar" (12 fl.)

12L: "Balthazar" (16 fl.)

15L: "Nabuchodonosor" (20 fl.)

18L: "Melchior" (24 fl.)

s
"En dyb bund" - Bordeaux-flaskens kendetegn - kan sammen med tykkere glas også være en slags målestok for vinens potentiale som gemmevin - i hvert fald efter producentens mening.

Det siges også, at gemme-vine udvikles bedst i en "magnum" flaske - altså en flaske med plads til 1,5 liter.

Man begyndte først at bruge korkpropper >> i 1700-tallet.

Artikel fra januar 2008
Først en ganske kort vin-historie


Vinens historie begynder omkring det Kaspiske Hav i Mesopotamien omkring 6.000 år f.v.t. Egypterne tog skikken til sig omkring 2.700 - 2.500 år f.v.t. - men man har dog også arkæologiske fund af maste druer i Egypten fra 6.500 f.v.t.


Fra "Salmanazar" (12 fl.) til "halv-flasken"



Egypterne og folkene fra Mesopotamien opbevarede deres vin i terracotta-amforer.
De skrev vingårdens navn og vinens type på beholdere, og med handlen i Middelhavs-området overtog grækerne omkring 1.600 f.v.t. og siden romerne denne opbevaringsform.
Vin er også omtalt i Homer´s værker "Ulysses" og "Illiaden".

Grækerne og romere brugte også i stor udstræking de gærede druer - vinen - tilsat krydderier som medicin.

Den ældste fyldte vinflaske fra Tyskland >>

- og th. en romersk "vin-beholder"

Den ældste fyldte "vin-flaske" man kender til blev fundet under udgravninger ved byen Speyer. "Flasken" skønnes at stamme fra omkring år 325, og "vinen" er i dag en tyktflydende væske, som man nok ikke stikke næsen for dybt ned i i dag.

Siden opbevarede man vin i træfade- og tønder, men først med masseproduktion af glas i 1700-tallet blev glasfalsker for alvor introduceret.

Man kunne lave glas længe inden, men flaskerne var mundblæste, og indholdet derfor altid forskelligt, og tanken om at blive snydt var ikke populær - heller ikke dengang - hos vindrikkerne.

Glas og kork revolutionerede vinen

Glas-flasken og den effektive korkprop revolutionerede vinproduktionen igennem 1700- og 1800-tallet:
Nu kunne gode vine gemmes - det havde man sjældent held med inden da!

I England blev man ved med at hente sin egen vin i keramik-, terracotta- og træfade helt indtil 1860´er. Glasflasker var nemlig forbudte indtil da.

Tre klassiske flasker

Historisk set var det tre klassiske glas-flasker "burgunderen", "bordeaux" og den slankere og høere tyske "riesling- eller rhin-flaske ".



-syl

Retur til
Vin <<


Artikler

Kork- eller plastprop >>
Træsmag på spåner >>

Hvor fyldte er
de gamle flasker

- det siger nemlig noget
om vinens lagring

Her afslører "skulder-højden"
noget om lagringen
for Bordeaux-vine


1:
I nakken:

Vinen kan være fyldt helt op hertil - det er fint for vine,
der skal ligge 10 år eller mere.

2:
Meget høj skulder:

Fint niveau for f.eks.
Bordeaux-vine, der allerede
har lagret
10 år eller mere.

3:
Høj skulder:

Normalt for vine,
der lagres mere end 15 år.

4:
Mellem-høj skulder:

En lille naturlig reduktion af indholdet, f.eks. ved fordampning gennem korkproppen.
Normalt ikke noget problem.

5:
Mellem skulder:

Korkproppen er ved at give op
- og risikoen for at vinen
er blevet iltet eksisterer.
Ikke u-normalt for vine over 50 år.

6:
Middelav skulder:

Pas på - og betal ikke
for meget for sådan en vin!


Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>