Vingårdsbesøg

Januar 2015


Azienda Agricola Fongoli
Loc. San Marco, 64
06036 Montefalco
Tel. 0742 378930/379772
Fax 0742 371273
www.fongoli.com >>
info @ fongoli.com



2009 - Fongoli er i da også agriturisme med flere ferielejligheder og en dejlig pool.


På Fongoli-vingården producerer man vin på knap 26 af de i alt 40 hektar. Der er olivenlunde, egeskov og nøddetræer på de arealer, der ikke okkuperes af vinstokke.

Den røde Montefalco Sagrantino-vin er en DOCG-vin lavet af den lokale sagrantino-drue, og den er både Fongoli´s og områdets absolutte flagskib.

Det er en krævende og kraftig vin, der har lagret på fade i 30 måneder, og som er perfekt til kraftige kødretter og til vildt.

Den har en alkoholprocent på 14,5.

Sagrantino-drue siges at stamme fra Lille-Asien, og blev bragt til området af fransiskaner-munke, der kom hjem fra deres missions-rejser.

Oprindeligt var Sagrantino-vinen en sød vin, lavet af lufttørrede druer, mens det i dag er en tør rødvin.


Sagrantino-druen

Den røde Montefalco - Rosso di Montefalco DOCG er en lidt nemmere vin at gå til.

Den er produceret med druerne Sangiovese, Montepulciano, Barbera og Sagrantino, og har lagret på store fade i 18 måneder.

En kraftig, men alligevel blød vin, som vinder ved at blive åbnet og hældt på karaffel mindst en time inden serveringen.

Fongoli-vingården laver også en ualmindeligt dejlig rød dagligvin af druerne Sangiovese, Montepulciano og Merlot. Den blanding er ikke med i områdets DOC-regleer, og vinen er derfor klassificeret som en IGT vin, men det bliver den bestemt ikke dårligere af.

Selv om vinen sælges året efter høsten, er det alligevel en mørk og fyldig vin, der passer glimrende til kødretter eller til lidt kraftige oste.

Den hvide vin fra Montefalco
laves med Grechetto og Trebbiano-druer, har en strågul farve med grønlige reflekser og en frisk smag med nuancer af blomster og æbler.

 

 

Artiklen er fra 2003

- Det her er min vintønde,
siger farmand stolt, og forklarer, at den store tønde bagerst i lagerrummet på vingården Fongoli er knap 100 år gammel, men efter hans mening stadig er den, der producerer den bedste vin.



Den bedst tønde er den ældste
- Sagrantino og Rosso di Montefalco

- Tag dog de tåbelige briller af, mens du viser rundt, havde hans kone sagt, inden vi begyndte rundturen, men det blev hurtigt klart, at nok kan kvinderne få lov til at have deres mening, men de kan ikke få deres vilje overalt.

Også plads til de små tønder

Datteren Simona er i dag Fongolis vinekspert - ønologen - og det er sikkert hende, der en smule mod fars vilje og ideer om vinproduktion har placeret de moderne små barrique-egetræsfade til lagring af den røde vin fra Sagrantino-området i midten af regionen Umbria.

Til det officielle billede tog farmand dog de pæne briller på.
Så her er familien, der viste rundt og siden serverede smagsprøver på vin, olie og ost.


Familien i vin- og oliebutikken på Fongoli-gården


Olien
Fongoli-gården ligger få kilomter udenfor byen Montefalco, og i det bakkede område er flere hektar også dækket af gamle og unge oliventræer.

Indtil i dag har familien fået presset deres oliven hos andre, men farmand mener, han kan tjene mere på at presse olien selv, så en oliepresse skal efter hans mening være den næste store investering.

I 2002 blev der nemlig invisteret i nye tanke og rørsystemer.

Olien fra Fongoli er en mærk smagfuld sag, som vi nyder, når der skal bruges en specielt god oliven-olie i køkkenet i Via Plana.

Den smager faktisk allerbedst serveret direkte ovenpå let-ristet landbrød med lidt groft salt ovenpå. - Og naturligvis ledsaget af en af gårdens røde vine.

Sagrantino-vejen


Landsbyer Bevagna, Castel Ritaldi, Giano dell'Umbria, Gualdo Cattaneo og Montefalco med deres slotte, borge og velbevarede middelalderhuse hører med til ruten, hvor man kan nyde bakkerne med vinstokke og olivenlunde.

Montefalco fik sit navn, fordi Kejser Federico II fandt Umbriens balkon, som byen også kaldes, det mest velegnede sted til træning og jegt med falke.

Området er ligeledes blevet travet igennem på kryds og tværs af den italienske national-helgen Frans af Assisi >> i begyndelsen af 1200-tallet, og endnu tidligere var det romerne, der kom forbi, når de var på march ad romervejen Flaminia mellem Rom og Adriaterhavet.

Udsigt fra terassen på Fongoli-gården


-syl

Retur til
Vin <<


Vin i
Umbria >>


Artikler
Regionen Umbria >>

Andre vingårdsbesøg >>

Lungarotti i Umbria >>


Links
www.fongoli.com >>



Sagrantino-vinvejen >>


UmbriaTourism >>


Tilbagevendende
begivenheder
i området

Bevagna >>
- Il Mercato delle Gaite
-sidste halvdel af juni

Montefalco og Bevagna -
Høstfest - midt september
Åbne vingårde
- sidste søndag i maj

Vin-uge i Sant´Agostino
klostret - 2. uge i juni

Åbne Olie-presserier -
første uge i december

August i Montefalco - gastronomi og middelalderfest

Castel Ritaldi - sidste uge i juli - Fest til ære for Lucrezia Borgia

Kunst på slottene - i Giano dell´Umbria - august

August og september i Gualdo Cattaneo - klassisk musik og middelalderfest

Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano