Drinks

Januar 2015
Bookmark and Share
Sommerdrinken fra Veneto-området

August 2011:
Her kan du købe Aperol til din Spritz i Danmark >>

Spritz, Spriss, Spriz eller Sprisseto - alt afhængig af, hvor du bestiller den...







Nord-østlig specialitet

Hvis det er rigtigt, at alt smager bedst på stedet, det oprindeligt stammer fra, så bør man ikke snyde sig selv for en Spritz på:

Piazza Erba i Verona >>,

på Campo Santa Margeritha i Venedig (og i Venedig må man også smage en "ombra" >>),

ved Porta San Tommaso i Treviso >>,

på Fyrtårns-stranden
ved Jesolo >>,

på Piazza della Libertá i Bassano del Grappa (hvor man i sagens natur også bør smage en grappa eller to),

på Piazza Giorgione i Castelfranco Veneto,

på Piazze delle Erbe
i Padova >>,

og på Piazza Unitá i Trieste >>.

Spritz er en alkoholisk aperitif - og er nærmest et ritual i for eksempel byerne Venedig og Padova.
Så meget, at de studerende i Padova kalder deres web for www.spritz.it >> .

Det skal efter sigende have været soldaterne i den østrig-ungarske hær, der drak og udbredte Spritz´en specielt i Venedig-republikkens område.



Da Venedig >> republikken faldt i Napoleons hænder i 1797 har drinken en endog meget lang historie.
Spritz´en er både udbredt som aperitif i Venteto, i Trentino-Alto Adige, i Friuli-Venezia-Giulia >> regionen og specielt omkring byen Trieste >>.

Den moderne Spritz

Aperitiffen Aperol >>
- en del af Campari-koncernen i dag - der er basis for Spritz som vi kender det i dag blev opfundet i 1919.

Aperols officielle opskrift:
6 cl prosecco boblevin
4 cl Aperol
Et "skud" selz eller soda
og en appelsinskive som pynt



Spritz´ens genvundne popularitet har nu også fået det hæderkronede firma Martini >> på banen - her er deres opskrifter:

Rød Spritz

1/3 Martini Rosso
2/3 Asti Martini eller Martini Prosecco boblevin
Isterninger og appelsinskive


Hvid Spritz

1/3 Martini Bianco
2/3 Asti Martini eller Martini Prosecco boblevin
Isterninger og appelsinskive



Mange lokale udgaver

I den mest simple og traditionelle udgave er en Spritz blot boblevand - selz eller soda - og rød eller hvid vin.

Bestiller man en Spritz i og omkring Trieste >> er det den udgave, man får serveret. (I Brescia kaldes den for en Pirlo)

I Padova og Venedig er Spritz´en i dag tilberedt med
boblevinen Prosecco, brusevand og enten Campari, Aperol eller artiskokbitteren Cynar.
En citron- eller appelsinskive eller en oliven er pynt.

I Trentinto-Alto Adige >> nord for Garda-søen >> tilberedes Spritz´en normalt med Aperol, og det skifter lidt om boblevinen er af mærket Ferrari eller en Prosecco fra Veneto.

Man kan også blive spurgt, om man vil have gin i sin Spritz.
Så forandrer den sig fra en relativt uskyldig aperitif til en rigtig alkohol-basker....

-syl


Copyright © 2007-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano