Vingårdsbesøg

August 2007

Bookmark and Share

TENIMENTI FATTORIA CA' ROSSA
Bertinori - Emilia Romagna


Fattoria Ca´Rossa >>




FATTORIA CA' ROSSA
Det røde hus ligger på bakkerne på vej op til landsbyen Bertinoro ganske få kilometer inde i landet bag turist-striben mellem Cesenatico og Rimini langs Adriaterhavet.

Ca' Rossa er åbent for besøgende hver dag fra 10-00 til 18.00, men også om aftenen, hvis man reserverer i forvejen
(Tel 0543 44 51 30).



Man må gerne tage en picnic-kurv med, som kan nydes i haven ved vingården, selvfølgelig med et udvalg af stedets vine. I haven er der en grill, man kan benytte.

Ca' Rossa producerer den kendte røde Sangiovese-vin fra området, de hvide Albana og Trebbiano, men laver også rosè-vin, grappa og den helt specielle dessertvin - den gyldne Galla Placidia-vin, som er stedets specialitet.

Vingården producerer også olivenolie og vin-eddike.

Gården har i alt 48 hektar jord, hvoraf 28 hektar er plantet til med druer og 2 hektar med oliventræer.

Familien Masotti
har drevet gården i tre generationer, og i dag er det Massimo og hans kone, der tager imod.
Alle stedets vine har historiske navne, og Massimo og hans kone får hvert år kunstnere til at tegne flaskernes etiketter.

Passito-vin laver man af de bedste hvide Albana-druer på solvendte bakkesider.

Druerne får lov til at blive hængende efter at de er modne. De bliver angrebet af den såkaldet ædel-mug en bakterie ved navn botrytis cinerea), som får druerne til at tørre ind, så sukkerindholdet øges.

Druerne får nærmest lov til at tørre ind til rosiner på vinstokken, før de høsten, og inden der presses vin af dem, tørrer de yderligere en periode liggende på net på store bakker.

VINENE:
GALLA PACIDIA

Galla Placidia er en historisk person. Hun var datter af Kejseren Teodesio, hvis residens var i byen Ravenna ved Adriaterhavet. Om sommeren flyttede kejserfamilien på landet for at undgå malarien, der var et stort problem i de fugtige sumpe omkring Ravenna.

Legenden siger, at de lokale folk bød kejserdatteren en glas af deres søde passito-vin, og hun blev så begejstret for smagen, at hun udbrød: Den vin brude drikkes af guld - BERTI IN ORO på italienske, og derfra har landsbyen på bakketoppen bag Ca' Rossa sit navn.

GALLA PLACIDIA vinen
er en Albana di Romagna DOC med en alkoholprocent omkring 13,5.

Den har en gylden farve med ravfarvede reflekser. Smagen har nuancer af syltet frugt, akacie-honning og vaniglie. Bør serveres omkring 10 grader sammen med desserter, kager og eventuelt kraftige oste.

Albana-druen er en langstrakt klase, der bliver gylden, når den modner og som i sin naturlige form har en meget sød smag.


 

 

 




CELTICO
Ca' Rossa's Trebbiano-vin hedder Celtico - Keltisk - og er lavet af Trebbiano-druen. Det er en mellemstor klase med to karakteristiske vinger.

Den hvide drue får et nærmest flammende rødligt skær, når den er moden. Trebbiano di Romagna DOC er en frisk og let hvidvin med en strågul farve. Den har et tør og let syrlig smag.

GALLICO
Ca' Rossa's Pagadebit di Romagnga DOC hedder Gallico - gallisk - og har en intens blomsteragtig smag med en behagelig let bitter eftersmag.

Farven er gul med grønne reflekser.

Drikkes ved 8-10°c, og serveres som aperitif, til minestrone-suppe, fritturestegte blæksprutter og skaldyr, samt til fisk.
Pagadebit er en stor og meget modstandsdygtig drue hvid drue.

I fugtige år, hvor andre drue-sorter risikerer at blive angrebet af mug, klarer PAGADEBIT sig godt.

Navnet betyder oversat "betaler gælden", og skulle vinbonden være sikker på druehøsten, plantede han den druesort.


GOTICO

Den røde Gotico er fremstillet af Refosco-druen, der er en pyramideformet, kompakt, 20 centimeter lang drueklasse.

Druen kaldes lokalt i Romagna også for Cagnina, og giver en dybtrøde vin, der tenderer mod det lilla. Smager af bær, og har en sødlig smag.

Den nydes ved 15-16 grader om vinteren foran en knitrende pejs, mens den om sommeren gerne må serveres kølet ned til ti grader.

Den har en meget lav alkoholprovent - kun omkring 7 procent fordi gæringen afbrydes inden al sukkeret i druerne bliver til alkohol.


SCACCIAPENSIERI

Scacciapensiere - lad tankerne flyve - hedder Ca' Rossa's barbera, der er en kraftig rubinrød-lilla vin med en en alkoholprocent på 13,5.

Smagen er rund og intens, men noter af frugt og blomster.
Den serveres ved 18-20° c til rødt kød, vildt og lagrede oste.

Barbera-druen stammer fra Piemonte, o gbliver i Romagna til en rød Barbera Forlì, der har kvalitetsbetegnelsen IGT (Indicazione Geografica Tipica - en typisk vin fra et geografisk afgrænset område).


BRETONE
Den røde San Giovese-drue, som er druen over alle i Emilia-Romagna regionen bliver hos Ca' rossa til en Romagana DOC Superiore vin, som huset kalder Bretone, og er en rubinrød vin med en smag af violer, og en let bitter eftersmag.

Den serveres ved 18° c til kød, gerne grillet.


CAPRICCIO

Capriccio betyder lunefuld, og er stedets let perlende rosè-vin produceret af Refosco-druen, hvor de røde skaller fjernes.

Den nydes som aperitf, til pizza, pandekager eller sommerpasta.

GRAPPA
De to typer Grappa bliver produceret i begrænset antal (Omkring 500 flasker om året) af enten Albana-druen eller af Refosco-druen.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano