Vin

Januar 2015

Bookmark and Share

Prosecco-festival (marts til juni hvert år)
Når foråret sprudler i glassene....

...det rigtige glas til Prosecco >>









Forår = Primavera
Prosecco-galleri
Klik for store foto


Boblerne



Flaskerne

Bakkerne

Markerne

Vinstokkene

Druerne

Druerne til den sprudlende Prosecco-vin vokser på bakkerne omkring Conegliano og Valdobbiadene i Veneto-regionen.

Hvert år i marts gør over 400 vinproducenter klar til årets Prosecco-festival, der fortsætter med mange forskellige arrangementer indtil juni måned.

Så går tiden, mens stokkene producerer klaser til næste års produktion...



Prosecco kan smages overalt i området, og derudover er der i foråret 2005 15 forskellige udstillinger, der har boblevinen som tema.

Du kan se dato og sted for begivenheder i 2006 på
Prosecco Festivallens hjemmeside >>

Kald dem ikke for spumante...

De sprudlende hvide prosecco´er har en fast plads på bardisken, når italienerne drikker deres eftermiddags-aperitif.

"Prosecco" er endnu et af mange ord for at undgå den efterhånden negativt ladede betegnelse "spumante" om de italienske boblevine, der ofte faktisk er lavet efter champagne-metoderne, men jo ikke må bruge det navn.

Congeliano Valdobbiadene (det kan udtales uden at knække tungen ...) er en Prosecco DOC >>, og i følge producenterne den boblevin, der konsumeres mest af i Italien.

- Og derudover ender 60% af de 13 millioner årlige flasker Prosecco på udenlandske vinhylder.
Området er mest, men ikke kun boblevine:

PROSECCO CONEGLIANO
VALDOBBIADENE DOC


produktionen foregår i et afgrænset område i bakkerne op til Alperne mellem byerne Conegliano og Valdobbiadene, der dækker 15 kommuner og 3.500 hektar vinmarker.
Prosecco findes i tre udgaver med forskellig "boble-intensitet": den stille, den halv-boblende og den fuldt-boblende!

PROSECCO VALDOBBIADENE SUPERIORE
fra CARTIZZE


Cartizze er prestige-prosecco´en, der produceres i Valdobbiadene-kommunen på specielt udvalgte marker (cru´er).

Den får sin specielle smag på grund af disse markers mikro-klima.

Cartizze har en mere markant og fyldig smag, og passer ikke blot som aperitif-teressevin og desserter, men går fint sammen med salte og krydrede retter.

REFRONTOLO PASSITO DOC produceres i små mængder af Marzemino-druen.

Denne passito-vin med en dybtrød farve produceres af tørrede druer, og blev lovprist af selveste Wolfgang Amadeus Mozart.

TORCHIATO er en kraftig medcitationsvin, der ligeledes er produceret af duer, der har tørret indtil foråret begynder.

Torchiato kommer ofte på de små egetræsfade - barrique - indtil nytår, hvor den fyldige, søde og alkoholrige vin kommer på flasker.

VERDISO laves af den lokale drue af samme navn.
Det er en tør, letter bitter vin med æbleduft.

COLLI DI CONEGLIANO - rød eller hvid - er velegnede hvide vine til forretter, lyst kød og fisk, samt røde vine, der har lagret mindst to år, og dermed er velegnede til meditation eller kraftigere kødretter.

Kort over området - klik for stor udgave



-syl

Retur til
Vin <<


Artikler
Vin i Veneto >>
Treviso - en nyrig by>>
Protobuffolo -
en renæssanceperle >>

Roncade-slottet tæt
ved Venedig >>

Når foråret - og
lysterne - springer ud >>


Links
Prosecco.it >>
(engelsk info)

Primavera Prosecco >>


Vingården Bisol >>

Flere italienske bobler
"Franciacorta" er et andet
navn for boblevine -
de produceres kun i
området af samme navn
>>


I Santa Maria della
Versa-dalen i Oltrepo
producerer man også
god boblevin >>


Området, hvor der produceres Prosecco kaldes også for "Marca", "Alta Marca" og "Alta Marca Trevigiana"

Copyright © 2004-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano