Vin / Rejser

Januar 2015


Åbne kældre
Hvert år i maj er der åbent hus på mange italienske vin-gårdet.
Liste over "Cantine Aperte"
- de fleste er også åbne for besøg
- weekender eller efter aftale -
resten af året.


Bløde bakker i Piemonte

Piemontes vin-hjerte


Langhe er byerne:

Alba, Barolo, Barbaresco, Bergolo, Cherasco, Cortemilia, Dogliani, Grinzane Cavour, La Morra, Mango, Monforte, Murazzano, NeiveRoero er:
Bra (ostefestival >>), Baldissero, Canale, Ceresole, Monticello, Pocapaglia, Sommariva og Perno.

Gastronomiske specialiteter


Vitello Tonnato >>
Barolo-steg >>
Bagna Cauda >>, en varm ansjos-dip med grøntsager eller hvis man er heldig den pukkel-ryggede tidsler! - Cardo Gobba - bør absolut også smages under en rundtur i Piemonte.

Den pukke-ryggede tidsel i godt vinselskab

Man drikker selvfølgelig - og med god samvittighed - i Piemonte, men man spiser så sandelig også godt.

Køkkenet er inspireret af det tætte fællesskab med Frankrigs østlige regioner, og er derfor ikke helt så let som resten af de italienske køkkener >>.

Den eneste gang, jeg decideret har givet op overfor bordets glæder i Italien var på en 4-dages presse-tur i Piemonte.

Da der blev serveret "Ostefondue med gorgonzola >> og majspure" som tredje forret til frokosten på fjerdedagen gav jeg op, og gik udenfor og nød i stedet naturen.
- Jeg spiste først igen tirsdag morgen.

Artikel fra 2005
Kommer man nordfra kan man få de første smagsprøver af den gode vin i Piemonte-regionen allerede vest for Maggiore-søen i byen Gattinara hos Travaglini >>, der har opfundet en helt speciel flaske til deres vin.


Travaglinis "skæve" flaske


Det lokale "enoteca" - vinotek - befinder sig i Villa Paolotti.Også omkring tekstil-byen Biella produceres der vin, men for de fleste er Piemonte/vin ensbetydende med områderne omkring Asti og Alba.

Fra den første har vi blandt anden vis de kendte sprudlende søde dessert-vine Asti Spumante, mens de store Barolo-vine produceres syd for Alba.

Asti er også kendt for sin "Palio" - et hestevæddeløb, der finder sted hvert år i september >>,

Mellem Casale Monferrato og Alessandria ligger Monferrato-området, der asbolut også er smagsprøver værd.

Prøv en Barbera, der er Piemontes efter min mening undervurderede drue.

Mellem Casale og Asti ligger middelalder-byen Moncalvo, og lige syd derfor Cioccaro, hvor hotellet "Locanda del Sant´Ufficio" , som blev brugt af inkvisitionen, serverer vidunderlig mad og husets dejlige Barbera-vin - også ved poolen med udsigt over vinmarkerne

I Cortemilia sydøst for Alba ligger familie-hotellet San Carlo >>, der gør et stort arbejde for at bevare de lokale madtraditioner - de holder også madkurser, og laver hvert år en nødde-fest. Piemonte er jo Nutella´ens hjemland.

Når turen så går over til det eksklusive Barolo-området er en afstikker til Barolo´ens lillebror i Barbareso på dens bakketop umiddelbart nordøst for Alba en god ide, inden det bliver tid til de tungere vine.

Piemontes Regionale Enoteca ligger i Cavour-slottet i Grinzano (lukket tirsdag), mens det regionale Barolo Enoteca ligger i slottet Castello dei Falletti i den lille hyggelige by Barolo, i hvis udkant det flotte vinhus Marchesi di Barolo >> har deres produktion, salg og smagsprøver, samt restaurant (ikke ryger).

Castello di Verduno >> har egen restaurant og værelser til udlejning, og på vejen derop kommer man rundt på ganske små veje, med fantastiske panoramaer af bløde vinmarker.

I La Morra er der en hyggelig og velassorteret kommunal vinkælder - Cantina Comunale >> - i centrum af byen, som også ligger smukt på en bakketop.

Hos danske Nina og hendes mand Renato i La Morras >> Annunziata-fraktion produceres der også Barolo og andet godt.

De lejer også et par værelser ud - og det samme gør Renatos søster længerne ned af bakken.
Renato anbefaler i øvrigt restauranten Osteria Veglio - Frazione Annunciata, La Morra - tel 0173 50 93 41.
Lukket tirsdag og onsdag.

Alba er kendt for sine mange tårne - over 100 i Middelalderen- for sit århundrede lange fjendskab med Asti og og selvfølgelig for de dyre hvide trøfler >>.

Der er marked i byen hver lørdag, og ellers bugner byen af flotte mad-butikker og gode restauranter.

-syl

Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano