Vin

2009

Bookmark and Share

Fazi Battaliglia
- en af de mest kendte vinproducenter i Marche
Verdicchio "in the sexy bottle"- og andre spændende Marche-vine


Sådan så den velformede flaske ud indtil 2007.
Til højre kan den nye "påklædning" beundres.

...og her er den med rødvin indeni - 100% Sangiovese.
Rutilus hedder vinen, der er en Marche IGT.

Fazi Battaglia producerer også Marches røde vine, for eksempel Rosso Conero DOC
(85% Montepulciano, 15% Sangiovese , 12,5%).

Artikel fra januar 2009
Amerikanerne kaldte den straks for "the sexy bottle", da de blev indtroduceret for den liflige Verdicchio-vin fra Fazi Battaglia - og designet har helt sikkert også været med til at markedsføre denne vin fra Marche-regionen.
(Se også Travaglinis "skæve" flaske fra Gattinara >>)

Historien om virksomheden, der i dag omfatter tre vingårde og har sit hovedsæde i Castelpiano vest for Jesi i hjertet af Verdicchio-distriktet begynder i 1949 i nabolandsbyen Cupramontana, hvor Francesco Angelini begynder at producere og markedsføre områdets vigtigste oprindelige drue.

Firmaet ekspanderer hurtigt og flytter allerede i 1956 ned til Castelpiano, og i dag vokser der Fazi Battaglia-druer på over 300 hektar vinmarker i området.

Firmaet bredte sig i 1969 ud over regionens grænser og købte vingården Fassati (70 hektar), der producerer Vino Nobile di Montepulciano DOCG.
Fra 2001 producerer man også Morellino di Scansano på vingården Greto delle Fate (11 hektar) i Toscana.


Logo´erne for de tre vingårde med tilsammen
over 390 hektar vinmarker...

Det er dog stadig Verdicchio-vinene der er rygraden i firmaet, og udover den kendte lette vin i de velformede flasker - herlig til en sommeraften, til fisk og også til lette kødretter - så producerer Fazi Battaliglia i dag også nogle helt fantastiske hvide vine, der får lov til at opholde sig både i små barrique-fade (225 liter) og i større egetræstønder.

To super-hvidvine fra Fazi Battaglia

San Sisto-vinen (Verdicchio dei Castelli di Jesi D.O.C. classico ) er en 100% verdicchio-vin, der har fået lov til at lagre i små franske egetræsfade i 12 måneder, og derudover "samler sig" på flaske og modner et år inden salg.

Druerne kommer alle fra San Sisto-markerne, og lagringen på egetræ giver en både utroligt holdbar (10 år) og en utrolig velduftende fyldig hvid vin med en alkoholprocent på 13,5%.Farven er dybt strågul med gyldne reflekser - hvis man venter et par år med at åbne den.
Duftene er harmonisk frugtagtige med nuancer af vanille og peanuts, og vinen fylder dejligt meget i munden.

Der produceres kun omkring 15.000 flasker årligt fra marker, der befinder sig 350 meter over havet.
På markerne er der kun plantet 3.000 vinstokke per hektar og fra hver stok anvendes kun de 2,5 kilo bedste druer.

Le Moie (Verdicchio dei Castelli di Jesi D.O.C. classico superiore) er en enkeltmarks-vin igen med 100% verdicchio-druer.

Helt ekstraordinært bliver druer høstet ad 4-5 omgange efter modenhed og hver portion druer gæres seperat - og hvert år gærer 5-8% af druerne direkte i små egetræsfade.Først i februar "blandes" vinene og vinen lagrer på flaske.

Farven er intens strågul (helt ung har den grønne reflekser) og vinen - der bør drikkes inden 2-3 år- har en frisk og elegant smag, en blød struktur, blomster- og frugtduft med nuancer også af tørret frugt og nødder. Alkoholprocent på 12,5.
Produktion ca. 90.000 flasker årligt.

-syl


Også grappa, rosé, røde doc og igt-vine og søde dessertvine fra Fazi Battaglia
Verdicchio-druer

...vi besøgte Fazi Battaglia i oktober 2008


Ønolog Dino Porfiri fortæller Sergio >> om flaskens historie

Hver enkelt flaske får ved håndkraft bundet en lille hilsen på med historien om vinen.

- Det koster naturligvis , forklarer Dino Porfiri.- Men kunderne forventer det, og synes det er "carino", forklarer han.
"Carino" kan i den forbindelse nærmest oversættes som "hyggeligt"....og så blev der smagt på vinene nede mellem egetræsfadene - herligt...

-syl

Retur til
Vin <<

Retur til
Vin i Marche <<Retur til Marche >>På besøg i hos vinbonden
Andrea i Rosora >>Link
Fazi Battaglia >>Nogle siger flasken mere ligner en blomstervase, men den er efter sigende inspireret af etruskiske amforer.

Flasken blev tegnet af arkitekten Antonio Maiocchi efter af Fazi Battaglia i 1953 udskrev en konkurrence om en ny flaske.

I dag er flasken synonym for hvide verdicchio-vine fra Marche-regionen, og også andre producenter i området anvender denne flaskeform.


Fazi Battaglia producerer totalt over 3,8 mill.
flasker vin om året.


Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano