Vin

Januar 2015

Bookmark and Share
Lambrusco på vej mod ny popularitet

Andre skønne drikke til varme dage:
Spritz >> Campari - elsket, hadet eller rystet >>

Et glas Lambrusco skal ikke være en tynd lyserød oplevelse...


Lambrusco i Danmark

De gode fyldige og mørkerøde "Lambruschi" er også nået frem til supermarkedernes hylder, og kvalitets-udgaver kan også erhverves hos bl.a. importørerne www.rexwine.dk >>,
www.vinissimo.dk >>
og
hos Carlo Merolli >>
- flasken du ser herunder med den karakteristiske Lambrusco-etiket på halsen er fra Carlo Merolli

Lambrusco-vin forbindes helt fejlagtigt stadig af mange med en bleg lyserød boblevin, som ikke indbyder til en stor smagsoplevelse.

- Lambrusco, nej tak, siger min danske gæster, hvis vi skal vælge vin til en solid frokost i Parma-området, og det er faktisk synd.



Lambrusco er nemlig den traditionelle vin i Emilia-området af Emilia-Romagna regionen i Mellem-Italien, og de lokale lader sig heldigvis ikke nøje med den superlette lyserøde "eksport-udgave" af deres egen vin, som giver mange danskere uheldige assiciationer.

"Af-fedter" pålægget

Parma-området er verdenskendt ikke blot for sin Parmesan-ost >>, men også for sine skinker >>, og alt det andet pålæg, som de mindst 160 kilo tunge grise lægger krop til.

De lokale påstår hårdnakket, at en fyldig mørkerød let boblende Lambrusco har en slags magisk af-fedtende virkning, der gør det lettere for blodårer og hjerte at overleve det skønne pålæg.

Det er nemlig ikke bare de relativt magre skinker, men også dejlige salamier - hvor det røde er ægte kød og ikke farvet fest! - som den lufttørede Culatello >> eller kødpølsen Mortadella >> fra nabo-området omkring Bologna - for blot at nævne nogle få af de mange pålægs-specialiteter.


Carlo Merolli >> påstår, at han er Danmarks største importør af sprudlende Lambrusco - man tror ham, når man ser dette foto at hans Lambrusco-samling i april 2010:

Mange Lambrusco varianter

Når man leder efter en god Lambrusco skal man huske, at vinen produceres i et utal af udgaver - fra søde til tørre vine, med mange eller få bobler.

Herunder finder du en ordliste, som kan hjælpe dig, mens du læser etiketten:

Tranquillo - kun få bobler- vinen skummer let af i glasset

Frizzante - boblende

Secco - tør

Abboccato - sød

Dolce - sød

Amabile - halvsød

Lambrusco´en nydes ved kælder-temperatur - det er Italien omkring 14 grader. Og vi smider gerne en isterning eller to i glasset, selv om det nok får nogle til at rynke på næsen >>.

Er vinen varmere kan man med fordel køle den i vand, så bruser den også lidt mindre, når den åbnes.

Lambrusco-området


Kort fra Vino Lambrusco >>


Lambrusco i porcelænskopper og solidt pålæg på en bar i
komponisten Verdi´s hjemby Busseto ved Parma >>


-syl

Retur til
Vin <<


Artikler
Vin i Emilia-Romagna >>

Bobler fra
Franciaqcorta >>

Emilia-Romagna >>

Parma >>

Bologna >>

Links

Lambrusco on line >>

Vino Lambrusco >>


Chiarli - vinfirma >>

Medici Ermete >>










Logo for de 3 kendt
Lambrusco DOC-vine
fra Modena-provinsen


Lambrusco
di Sorbara
(Druer:
Lambrusco di Sorbara 60%,
Lambrusco Salamino 40%)

Lambrusco
Grasparossa
di Castelvetro
(Mindst 85%
grasparossa-druer)

Lambrusco
Salamino
di Santa Croce
(Mindst 90%
Lambrusco Salamino)


Disse tre Lambrusco fås både i en rød - rosso - og i en rosé-udgave - rosato.

Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano