KAFFE

Marts 2015

Bookmark and Share
Espresso - en stærk lille sag
- men ikke så stærk som dansk kaffe!!!

"Café Ape" - bestil din egen espressobar til fest eller andre arrangementer >>





De mange forskellige
kaffe-typer:
Læs nede på siden.


Istituto Nazionale Espresso Italiano
Det Nationale Espresso Institut >>


Perfetto...

Italiensk morgenmad

Indtages ofte på den lokale bar.
En espresso og en brioche.
Eller en capuccino.




Capuccino regnes som "morgenmad" og drikkes af italienere kun om formiddagen.


Uden sukker går det ikke.

Selv om du drikker sort kaffe hjemme, er et brev sukker nødvendigt i espresso'en.

Meget få italienerne drikker den uden sukker eller sødemiddel.



Sukkerposen hører med til Espresso'en



Der er flere typer sukker at vælge
mellem på min lokale Illy-bar - rørsukker, normalt sukker og superfint sukker!

OBS: Rørsukker er populært, men det opløses meget dårligt i espresso´en.

Søbemad om morgenen
Morgenmaden hjemme er for mange italienere "søbemad".

I en gigant-kop med varm mælk eller kaffe med mælk dypper man kiks og spiser dem bløde.

Kikse-hylderne i italienske supermarkeder er næsten lige så lange som pasta-hylderne!!

Espressomaskine


Maskinen følger ofte med baren
Når man køber en bar, beder mange nye ejere om at få lov til at beholde den gamle espresso-maskine, der er kørt godt ind.

Min mand drak i mange år sin espresso på kvarterets mest snuskede bar.

Den havde nemlig den bedste maskine, og baren åbnede klokken fem, så maskine havde lavet 300 espresso'er, når han gik på arbejde klokken 7.


Daniel var i mange år min Illy-kaffemand.
DaDa-baren ligger på Viale Monte Ceneri i Milano.
Daniel er nu flyttet - DaDa-baren laver naturligvis stadig Illy-espresso.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Espresso fyldte 130 år i 2014
Espresso-kaffen blev født den 16. maj 1884. Det skete i Torino, hvor Angelo Moriondo tog patent nummer n. 33/256 på espressomaskinen.
(KILDE:
Cialdeweb.it)

Tegning af Angelo Moriondos espressomaskine

LINK: Espresso-maskinernes histore >>



FORBRUG 1998
3 milliarder 195 millioner kopper kaffe blev der drukket på barer og restauranter efter frokoster og middage i 1998 (kaffen til morgenmaden er ikke talt med - den hælder italienerne meget varm mælk i og bruger til at dyppe kiks og kager i!).

En undersøgelse lavet af kaffe-mærket Lavazza (Italiens største kaffefirma) i 1999 viste, at 80 procent af italienerne faktisk drikker kaffe.
Mellem 15 og 24 år drikker 72 % procent kaffe, mens hele 82 procent af befolkningen mellem 25 og 64 år drikker den skrappe sorte væske dagligt.

66 % af italienerne drikker kaffe både hjemme og ude, på arbejde og barer.
28 % drikker kun hjemmebrygget kaffe hjemme, og 6 % kun udenfor hjemmet.

Kaffepausen om formiddagen og om eftermiddagen er et break, som mange italienerne ikke vil undvære for nogen pris.

ESPRESSO ER IKKE STÆRK!
Der bruges faktisk færre bønner og dermed mindre koffein til en italiensk ekspresso:

Espresso'en skulle ovenikøbet også være mindre skadelig i større mængder, fordi bønnerne ikke er kogt i Italien, men kun er omkring de 80-90 grader i en ægte espresso-maskine.

Til en kop "dansk" filterkaffe bruger man normalt omkring 8 til 10 gram kaffe til en kop.

Til den italienske kaffe brygget i hjemmet på Moka-kanden bruges der normalt kun 5 til 7 gram kaffe til en kop.

I Moka'en kommer vandet over kogepunktet.

I Napoletanerne bruges der 5-6 gram kaffe per kop.
Espresso'en, som drikkes på arbejdspladserne og på barer kræver 6 til 7 gram kaffe per kop.

Vandtemperaturen er omkring 90 grader, og en god maskine bruger mellem 25-30 sekunder til at "presse"

DEN PERFEKTE ESPRESSO

Espresso'en presses ud under 9 atmosfæres tryk.

Den perfekte espresso har et tre til fire milimeter tykt rødligt-nøddefarvet skum på toppen, en rund og fyldig smag, med lang eftersmag.

Og der er ikke grums tilbage i koppen.

Er der hvide pletter i det nøddefarvede skum, er der heller ikke tale om en perfekt espresso.

Her har bønnerne været malet for fint, eller trykket for meget sammen, så det har taget længere til at lave kaffen.

Er kremen klar og tynd har maskinen lavet kaffen for hurtigt, eller bønnerne har været malet for groft.

ORDLISTE:
FORSKELLIGE SLAGS
ITALIENSK KAFFE

Un caffè, beder du om - og så får du den, som barmanden og hans maskine bedst kan lave den.

Un caffè lungo- der er lidt mere vand i kaffen, men ikke meget, og vi er stadig i den lille kop.

Un' caffè ristretto - en krympet kaffe - her er mindre i koppen, og smagen er derfor kraftigere.

En korrekt espresso indeholder i følge kaffefirmaet Lavazza mellem 20 og 35 milimeter.

Caffè macchiato - en lille espresso med lidt capuccino-skum ovenpå

Latte macchiato - mælk med pletter - et glas varm mælk med en espresso oveni - dét, der nærmer sig allermest en Caffé Latte

Caffè coretto - en korrigeret kaffe - med grappa, brandy eller anden spiritus i.

Capuccino - en espresso i en stor kop, der fyldes med varm mælk og mælkeskum - regnes i Italien for morgenmad, og vil derfor ofte få tjenerne til at se underlige ud i hovedet, når den ordineres senere end kl. 11 og specielt efter et måltid!

Caffè freddo eller Caffè shakerato - en espresso shakes i mixer med isterninger og serveres kold.

En dejlig sommerdrik

Caffè americano - amerikansk kaffe.
Det er en stor kop kaffe, men tro ikke af den grund, det ligner danske filterkaffe - den smag kan man nemlig ikke opnå med en bars eller restaurants espressomaskine, der jo netop presser det kun 90 grader varme vand ud i koppen.


En helt almindelig kaffeautomat på en togstation tilbyder
valget mellem ni forskellige slags kaffe


Hjemmebrygget Espresso
I følge min italienske livsledsager er det umuligt at lave en perfekt espresso hjemme.
(Læs eventuelt mere om min kære italienske "fundamentalist" >>)

Måske er det en undskyldning for at gå på bar, men jeg er tilbøjelig til at give ham ret.

Det bedste hjemmebryggede Espresso'er får man i hjem, hvor Napoletaneren eller Moka'en bruges hver dag, og flere gange om dagen, så de tager smag, og efter nogle år faktisk laver det fine skum, og den karakteristiske runde og bløde smag.



Moka'en
God råd til espresso-bryggere, der bruger Moka-bryggeren over gas

Brug mineralvand i stedet for vand fra hanen, og fyld aldrig op over ventilen.

- Pres ikke kaffen for fast i beholderen

- Varm vandet op ved mellem flamme

- Brug aldrig opvaskemiddel til at rengøre Moka-en.

Med Moka'en laver man en stærk og tyk kaffe, mens den kaffe, der laves med Napoletaneren, hvor vandet passerer meget langsommere gennem kaffebønnerne.

Det resulterer i en blidere og blødere smag, der ikke har den karakteristiske brændte duft som Moka'en har.

-syl
Hvilken kaffe skal jeg vælge?
...selv en automat byder på mange forskellige...


Retur til
Vin >>

Retur til
Mad <<


Kaffeartikler
Illy har som mål at lave verdens bedste kaffe:

Andrea Illy
fortæller hvordan og forklarer, hvorfor espressoen i Napoli er verdens bedste >>


Kaffe i Danmark
I denne artikel
Bestil den rigtige kaffe
Hjemmelavet espresso
samt
Ordliste til kaffedrikkere

F.eks. er Latte macchiato (mælk med pletter - et glas varm mælk med en espresso oveni) dét, der nærmer sig allermest en Caffé Latte


Bestil den rigtige kaffe >>

Hjemmelavet espresso >>

Flere kaffeartikler
Paradis er for italienske børn
et sted, man drikker kaffe
- læs hvorfor (2005) >>


Berømte og
historiske cafè'er >>


Café-priser i 10 italienske
byer i januar 2008 >>


Vilde kaffepriser >>

Tiramisu -
en himmelsk dessert >>

Lynkursus i fordomme
om Italien >>
Links
Illy's hjemmeside >>

Lavazza >>


Mokarabia >>


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano