
Derfor
er espresso bedst i Napoli:
Andrea
Illy forklarer, at for det første så er vandet helt specielt
i Napoli - det stammer nemlig fra vulkanen Vesuvios laveholdige jord, og
er med til at give en helt speciel smag.
Dernæst bruger mange barer
i Napoli-området stadig den gammeldags espresso-maskine med "løftestang".
Espressomaskine "a leva" (Med løftestang)
- dem ser man stadig mange af i Napoli-området

Denne
espressomaskine giver barmanden mere arbejde: Det er nemlig ham, der sørger
for at den første kaffe presse under højt tryk, men den sidste
del af espressoén presses ud under et mindre tryk, som så
er med til at lave det korrekte "skum" på kaffen.
Barerne
i Napoli bruger også en smule mere kaffe for at lave den lille kop
kaffe, der i Napoli også er "kortere" - mere "ristretto"
- end normalt i resten af Italien.
- Og så er de napoletanske
barmænd (banconisti) de bedste uddannede og de dygtigste i Italien,
fortæller Andrea Illy.
Resultatet af alle disse anstrengelser
er en espresso, der nærmest har en chokolade-agtig konsistens - og
som i Napoli serveres med et stykke chokolade og et lille glas vand.

Daniel
var i mange år min Illy-kaffemand. DaDa-baren ligger stadig på
Viale Monte Ceneri i Milano |
Artikel fra januar 2007
- Vores mission,
lidenskab og besættelse har altid været at lave verdens bedste kaffe.
Derfor bruger vi kun én slags bønner - nemlig 100 % Arabica,
fortæller Andrea Illy, der er chef for kaffefirmaet fra Trieste og tredje
generation i en eventyrlig kaffehistorie.
Den
25. januar 2006 besøgte Andrea Illy Foreningen for Udenrigskorrespondenter
i Milano - og mødet afsluttedes naturligvis med en espresso
Illy-familien
og navnet stammer fra Ungarn, og i 1933 grundlagde Andreas bedstefar Francesco
Illy firmaet i den italienske kaffehovedstad Trieste.
I dag er hans søn Ernesto Illy firmaets honorære
præsident, mens et vellykket generationsskifte i 2005 betød, at Andrea
Illy i dag er øverste kaffechef.
Havnebyen Trieste
>> i nordøst Italien var dengang og er i dag stadig centrum
for den italienske import af kaffebønner, og i øvrigt også
berømt for sine fantastiske både historiske
og moderne caféer >>. Allerede i 1934 opfandt grundlæggeren
sin egen espresso-maskine - den legendariske "Illetta" - og den
dag i dag designes og kontrueres alt fra teskeer, kopper, espressomaskiner og
produktionsmaskiner direkte af firmaet.
"Illetta" fra 1935
...og en moderne espresso-maskine fra Illy
Illy
har altid villet adskille sig fra de andre, og som kaffefirma er det helt
unikt, at Illy netop på grund af missionen om at lave verdens bedste kaffe
KUN anvender én type kaffebønne - nemlig en 100 % arabica.
50 millioner kopper om dagen
Af den bønne produceres
de 11 og kun 11 forskellige typer Illy-kaffe, der i dag kan købes
overalt i verden. Og dagligt serveres der 50 millioner kop Illy-kaffe i 130
lande - 25 millioner i Italien og 25 millioner i resten af verden.

-syl |