Drikkevaner

Januar 2015
Bookmark and Share

"Zero Impact" for miljøet - ikke for din krop og hjerne:
Grappa og andet godt hos Francolii i Ghemme (Piemonte)



En familie-saga


Francoli-familien stammer fra Chiavenna-dalen i Sondrio-provinsen i det nordlige Italien - tæt ved skisportstedet Livigno.

Denne dal er kendt for sine mange små grappa-destillerier.

Luigi Guglielmo Francoli arbejdede i 1800-tallet oprindeligt på faderens savværk. Han kørte tømmer ned fra dalen, og fik så den ide at laste kærrerne med vin-affaldet på turen hjem igen, og begyndte at eksperimentere sin egen grappa-protuktion.

Luigis sønner grundlagde i 1895 "Destilleri Brdr. Francoli", og man ved, at en af deres grappa´er vandt en præmie få år efter i en konkurrence i Palermo..

Gabrieles sønner grundlagde siden et destilleri ved Mantova, mens Guglielmos sønner tog til Ghemme i Piemonte, og grundlagde "Francoli" i 1922.

Børnene kunne ikke altid blive enige - en mindeværdig historie i familien taler om en Luigi, der prøvede at stikke af til Australien, og en onkel, der i hemmelighed prøvede at åbne sit eget konkurrerende destilleri.




Det ender med, at Luigi Francoli i begyndelsen af 1950´erne grundlægger det nuværende destilleri, og i dag er det femte generation af Francoli-familien, der producerer grappa.


På rundtur i produktionen






På bestilling laver Francoli også personaliserede produkter - her en vodka lavet til designerne Roberto Cavalli

Grappa er et rest-produkt fra vinproduktionen.
Efteråret og vinteren igennem arbejdes der nærmest i døgndrift på Francoli, når det ene læs pressede druer efter det andet ankommer til distilleriet i Ghemme i det nordøstligste hjørne af Piemonte.





De pressede vindruer ser fugtige ud på fotoet, men er faktisk ganske "tørre" at røre ved.
Så tørre, at man næsten ikke kan forstå, der kan komme mere ud af dem - men det kan der - og ikke bare grappa!

Vindruekernerne bliver nemlig også sorteret fra, og af dem produceres en meget letfordøjelig diætetisk olie.
Til slut genanvendes det endelig drueffald som brændsel i destilleriet.

Trods dette genbrug har Francoli regnet ud, at virksomheden har et CO2-underskud og som kompensation for dette planter virksomheden hver år regnskove i Costa Rica.

CO2-neutral grappa-konkurrence

Francoli afholder hvert år "Francoli Cup", hvor bartendere fra hele verden konkurrerer om at kreere nye drinks med grappa som en af indgredienser.
Francoli regnede i 2008 ud, at "Francoli Cup" havde et CO2-underskud på 6.115 kg og for at kompensere for dette, blev der plantet endnu knap 4.000 m2 regnskov i Costa Rica.

Francoli Center - se åbningstider i spalten til højre - ligger overfor fabrikken ganske tæt ved motorvejsudkørslen Romagnano Sesia.



I butikken sælges også Francolis vine fra området - bl.a. Ghemme DOCG og Gattinara DOCG.



Butikken bugner også med lokale specialiteter som ris, pastasauce, balsamico-eddike og meget andet.



Vinbaren hos Francoli er designet i en moderne og lys stil,
så alle vinens farver kan studeres.



Nebbiolo-druen, der lokalt kaldes "Spanna", trives godt i den syreholdige jord i Ghemme og Gattinara. Deuover ligger det lille vinområde også klimatisk godt - beskyttet af Alperne mod nord.



Man kan i klart vejr skimte Alperne nord for Francoli Center og i helt klart vejr også tydeligt se, at Monte Rosa er højere end de andre bjerge - med sine over 4.600 meter er Monte Rosa Europas andethøjeste bjerg.



-syl

Retur til
Grappa <<


Retur til
Vin <<


Artikler

Tæt ved Ghemme kan
man også besøge og
spise på vingårdene
Anzivino i Gattinara >>

eller den biologiske vingård
Cantina Bianchi i Sizzano >>

Også outlet-byen
Vicolungo >>

ligger tæt ved Ghemme


Links
Virksomheden Francoli >>

Besøg Francoli
Francoli Center >>
Åben alle dage
undtagen tirsdag fra
09.00 - 12.30
& 14.30 - 19.30
Tel. (+39) 0163 841.320
Fax (+39) 0163 841.591
info@francolicenter.it


Også vin-produktion

Francoli producerer i dag også vin i Ghemme (DOC og DOCG),
i Gattinara (DOCG) og på Novara-bakkerne
(Colli Novaresi DOC)





På Francolis besøgs-center er der udover en "grappabar" og en Winebar, hvor man mod bestilling kan få arrangeret vinsmagning.




En par grappa, der har lagret på egetræsfade - derfra den gyldne farve.



Gaveæsker og smukke grappaglas kan man også finde i Francoli Center.




Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>