Grappa

Januar 2015


Kun for de skrappe...
Picco Rosso >>

61% alkohol med smag af hindbær og jordbær - men mest af alkohol...
Denne "medicin" blev opfundet af apotekeren i Ledro-dalen i 1940 >>.



Italienerne drikker 23,2 mill. liter grappa om året
(Eurispes 2003)


HUSK!

Drikker man snaps eller bitter om morgenen kan man komme grueligt galt afsted.

Det er stort set kun personer på vej mod en skrumpelever, der tager stærke sager så tidligt.

I vores kvarter tror de stadig, at min far drrak meget , fordi han bad om en Fernet Branca, da han fik morgenkaffe på den lokale bar.


Grappa-flaskerne er ofte kunstfærdigt udformet og bliver i sig selv til samle-objekter >>

Italienerne slutter gerne deres måltider med en "fordøjer".
Det kan nemt være den italienske brændevin Grappa, der skal sætte gang i systemet efter de ofte overdådige frokoster og middage.

Første gang en dansker stifter bekendtskab med Grappa er reaktionen ofte, at den slags "ren sprit" kan man da ikke nyde!
(Italienernes reaktion overfor en Rød Aalborg er i øvrigt
nøjagtig den samme, hvis det kan trøste nogle!)

Grappe har ligesom cognac godt af at blive iltet.
Varmer du din grappe et minuts tid med hænderne omkring glasset, så slipper duftene fri, og den første "sprittede" aroma forsvinder.

For at "slippe" duftene fri, så prøv allerførst at smage din grappa ved at hælde 2-3 dåber på din tungespids og ånd dybt ind!!!

Selv om Grappa altid er en stærk sag med omkring 40% alkohol, hører det med, at der findes Grappa og Grappa.
Fra de brutale, der virkelig kradser i halsen til bløde, velduftende sager.



Man må simpelthen smage sig frem.
Grappa produceres af resterne af druer, når der er presset vin på dem - druekvas eller „vinaccia" som det hedder på italiensk.

Salget af grappa faldt med 4,6% fra 2008 til 2009. Alligevel blev der solgt 16.82 millioner liter italiensk produceret grappa i 2009. Det er fjerde år i træk at salget falder.
Kilde: AssoDistil

Grappa'en tager smag fra druetypen, som den er produceret på, selv om nogle påstår, at alle lugter lige skrapt og ens.

Umiddelbart efter, at en Grappa er skænket op, har den altid en meget sprittet duft, men prøv at lade den trække vejret lidt, så kommer druernes karakteristiske dufte som frugt, lakrids eller blomster-duft frem.

Grappa findes i alle prislejer, og de mest "brutale" er selvfølgelig ofte de billigste.

Men ikke altid.
Jeg er selv lidt forfalden til produkterne fra „Alexander Grappa", som kan købes i flere danske supermarkeder.

En af de kendeste italienske producenter er efter manges mening „Nonino", Bedstefars snaps, som drives af døtrene i famliedynastiet af samme navn.

Grappa-glasset



Kan man ikke holde tanken om en Grappa ud, kan man „fordøje" sit måltid med en italiensk bitter: De kendeste er Averna, Montenegro, Braulio, Lucano, Fernet Branca, Ramazotti, men ofte får man en ekstra smagsoplevelse, hvis man beder om den lokale bitter „amaro locale", for som i det italienske køkken, har hver landsdel eller område også deres specielle „fordøjere".

Mere om bittere og likører >>


Grappa-flasker er ofte de rene kunstværker, og hver producent har sine flasker. Flaskerne her er fra Alexander.


Til golf-spilleren:



Moby Dick og Koraller


Destilationskolbe



Flaske med symbolerne på de tre store religioner i anledningaf den katolske kirkes år 2000 jubilæum

Retur til
Vin <<


Andre artikler
Grappa tåler de, men
ellers er italienerne kendt
for at have meget sarte
maver -
læs om:
"Farlige peberfrugter">>


Grappa-museum >>

Det overdådige
påskemåltid >>


Links
Brancheorganisationen
Asso Distil >>


Trentino - Marzadro >>


Det kendte mærke
Nonino fra Udine i
Friuli regionen >>


Mazzetti d'Altavilla i
Monferrqato ved
Alessandria i Piemonte
regionen >>


I Danmark forhandles
Mazzetti d´Altavilla af
Grappahouse Denmark >>



Italienernes EURO-begejstring udtrykkes
også med grappa
(Artikel 1998)
Er det Euro
- så det OK >>



Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano