TRADITIONER

Januar 2015

Bookmark and Share

Tocana'en, en god cigar
- eller en forbandet stinkbombe


Den klassiske originale håndrullede Toscana-cigar har ikke Havana'ens strømlinede udseende.

Den klassiske Toscana er 17 cm lang, og 16,5 mm på midte, og 10 mm i spidserne.

Den er lagret 12 måneder.

Asken har samme farve som grålige perler.



Mavebæltet forestiller den toscanske storhertug Leopoldo.
2 cigarer cirka 35 kroner

Artikel fra 2001
Legenden siger, at Toscana-cigaren skyldes et parti Kentucky-tobak, der var blevet vådt, fordi tønderne havde stået ude i regnvejr.


Det skal efter sigende være sket i Toscana for mere end 200 år siden, og cigar-fabrikanten ville nødig smide den dyrebare tobak ud trods uheldet.

Han besluttede derfor alligevel at lave cigarer af den gærede og ildelugtende tobak.



Det lugter stadig hjerteskærende af ammoniak, når vore dages Toscana'er fremstilles, og det er derfra navnet "forbandede Toscana'er" stammer.

Nutidens nydere af denne specielle gærede og ristede cigar taler dog lidenskabeligt om "duften" af cigaren og kalder stolt deres broderskab for "Maledetto Toscana" - "Forbandede Toscana".

Monopol fra 1645


Tobakken kom til Europa fra den nye verden, og blev først betragtet som en læge-urt, der blandt andet kunne helbrede Caterina af Medicis migræne.

Der gik næsten 300 år, inden moden med at ryge tobak for alvor slog an, og Firenze og Toscana bliver med tiden til det vigtigste centrum for tobaks-håndværket i Italien.

Reglerne for "tobaks-monopolet" i området stammer tilbage fra 1645, hvor storhertug Ferdinando den Anden regulerede handlenl og produktion af tobaksvarer.

I 1818 blev der indviet en stor cigarfabrik i Firenze, og den var i funktion til 1930. I dag produceres de forbandede Toscana'er blandt andet i Lucca på Manifattura Tabbacchi-fabrikken.

(I dag er det italienske tobaks-monopol blevet privatiseret - og ejes af British American Tobacco >> red. 2005)

Kun stærk Kentucky-tobak
Italien producerer omkring 8.000 tons tobak om året, og Kentucky Italiana sorten er blandt de få tobaks-sorter, der ikke har undergået væsentlige forandringer i struktur og dyrkning i 1900-tallet.

I 1999 produceredes der 430.000 kilo Toscana'er i Lucca og Cava dei Tirreni


En Toscana er også en nydelse, når
den er slukket...


Kentucky-tobakken producerer kun omkring 100.000 blade per hektar, mod andre tobakssorter, der giver op til halvanden million blade per hektar.

Det får nyderne til at sammenligne Tocana'en med udvalgte kraftige årgangsvine, hvor der også er begrænsninger for, hvor mange druer, en hektar må give.

Lagringen og opbevaringen af Tocana'en har ligeledes mange lighedpunkter med nobel vin.

En Toscana skal nydes på samme facon som en ædel vin, og en ægte Toscana ryger nyder sin cigar på samme facon som en vinkender sit glas:
Udseendet beundres, cigaren pakkes andægtigt ud af cellofanen, og så duftes der
, for en Toscana lugter også, nå
r den ikke ryges.

Siden skal der tages stilling til, om cigaren skal nydes halv, altså brækkes over på midten, og om dette er bedst at gøre med en klipper eller med neglene.

Halve Toscana'er
Toscana-cigarer sælges også i pakker med halve, som nogle foretrækker.

Der er tale om halvdelen af en cigar, der ikke har best
ået kvalitetskontrollen komplet, og det er selvfølgelig den bedste halvdel, der kommer i handlen.

Alkalisk røg
Toscana'en er som de fleste cigarer svære at indhalere.

Det skyldes, at den rene Kentucky-tobaks kemiske sammensætning gør rygen meget alkalisk.

Lys tobak producerer syrlig røg, som bedre kan indhaleres. Derudover er Kentucky-tobakken en af de tobaks-sorter, der indeholder mest nikotin, som igen er med til at der er tale om "stærk" tobak.

De store grøne kentucky-blade bliver under forarbejdningen mørkebrune, hvad der er med til at give Toscana'en den karakteristiske mørke farve.

Beskrivelse af forskellige typer Toscana-cigarer

Toscana Antica Riserva




Blev første gang præsenteret for publikum i 1992. Æsken er designet af den kendte designer Giugaro.
Cigaren er maskinrullet, og yderbladet er amerikansk. Den er 16,5 cm lang, 16,5 mm på det bredeste sted og 9,5 mm i spidserne.
Den er lagret i 12 måneder, og har en blødere smag en Toscana Originale.
Den er nemmere at ryge, og asken er metalgrå.
Mavebæltet forestiller Botticellis maleri af Venus i en gylden ramme.

Toscano Antico



Også Toscana Antica lagres i 12 måneder, inden den sendes på markedet.
"Modellen" blev introduceret i 1973, og cigaren er 12,6 cm lang, 15 mm på det tykkeste sted og 9 mm i spidserne.
Mavebæltet motiv forestiller det Italienske Tobaksmonopols palads på Mastai pladsen i Rom, og har det italienske flags farver.
En "svær" cigar, der henvender sig til rutinerede rygere. Den har en skrap smag og karakter, og der skal suges for at få gang i den.
Det er den fjerdemest solgte Toscana, og den siges at repræsentere den klassiske Toscana.
Asken er stålfarvet.

Toscani




En ordinær - og billigere - Toscana, som sælges i pakker med fem cigarer, der ikke er pakket ind i cellofan.
Lagres kun 6 måneder, og betegnes af eksperterne som et fornuftigt kompromis mellem pris og kvalitet.
Cigaren er 15,9cm lang og mellem 14,5 og 8,5 mm i diameter.
Den er uden mavebælte, maskinrullet, og både yderblad og fyld er italienske.

Garibaldi


Opkaldt efter "helten fra de to verdener" Guiseppe Garibaldi, der fik æren for at have samlet Italien mellem 1859 og 1871.
Garibaldi er produceret siden 1982 af tobak fra et område i Italien, hvor jordbund og vejrforhold skaber en tobak med en blødere smag og en helt egen aroma.
Der er mere "træ" i Garibaldi end i de andre Toscana'er, og cigaren anbefales til personer, der i dag ryger cigaretter, men som har lyst til at eksperimentere med cigarer.
Garibaldi er 15,9 cm lang, og mellem 14,5 og 8,5 mm i diameter.
Den er lagret i 6 måneder, og sælges i æsker med fem cellofanindpakkede cigarer.
Rullet på maskine og uden mavebælte.

Halv Garibaldi



Halv så lang som den "hele" Garibaldi, men ellers samme procedure.
Der er tale om, at cigarer, der ikke har kunnet leve op til kvalitetskravene får skåret den "grimme" ende af.
Halve Toscana'er er i øvrigt ofte den måde, de italienske cigarer ryges på.
Mange knækker eller klipper de lange cigarer, og går rundt med en ekstra halv i lommen.

Sagt om Toscana'er
Carlo Levi:

"De forbandede Toscana'er
er et paradis
isk næringsmiddel
for hjernen"

Definition af Toscana cigarer i et leksikon i 1931:

"Navnet på en stærk italiensk cigar af toscansk oprindelse, som man normalt ryger ved at knække i to halvdele.
Gør damer rædselsslagne
.

Fiorentinerne tænker i dag på Toscana cigaren på storhertugernes tid, på samme måde, som de forviste guder husker nektaren drukket ved Jupiters bord på Olympen"

 

Fabrikken i Lucca
Manifattura Tabacchi ligger midt i Lucca by, og her sælger man røg, som direktøren stolt bekender.

De fleste cigarer rulles i dag af maskiner, mens 23 specialuddannede kvinder tager sig af den håndrullede produktion.

Det bliver til 530 håndrullede cigarer om dagen.

Og selv om lidenskabelige cigar-nydere stadig foretrækker at tro på det, så ruller damerne altså ikke cigaren på indersiden af deres nøgne lår.

Men den legende er vist kun med til at gøre nydelsen større!

Opbevaring
En Toscana har det bedst i en luftfugtighed mellem 60 og 70, og en temperatur mellem 17 og 20 grader.

Den bør nydes inden der er gået seks måneder, fra cigaren er sendt på markedet efter lagringen.

I denne artikel
Beskrivelse af forskellige
typer Toscana´er >>


Processen >>

Fabrikken i Lucca >>


Opbevaring >>

Din personlighed afsløres
af måden, du ryger
cigaren på >>



Andre artikler
Totalt rygforbud -
10. januar 2005 >>


2000 - Slut med Alfa
uden filter >>


Toscana >>

Vin >>


Links

B@cco e T@b@acco - Vin og Tob@k >>


Det italienske
tobaksmonopol ejes
i dag af
"British American
Tabacco >>


Klubben "Maledetto
Toscano" >>


Links til alverdens
cigar-sider


Det siges, at den amerikanske cigaret "Lucky Strike" fødtes næsten som den italienske cigar.
En brand havde gjort tobakken våd, og fabrikken besluttede at riste tobakken tør for alligevel at bruge den i cigaretter.
Det viste sig at være en god ide, og deraf navnet "Lucky Strike"

Processen
Tobakken plantes i slutningen af vinteren. To måneder senere udplantes den, og tre måneder efter høstes der. Siden transformeres bladene til tobak. Først opbevares bladene i et lukket rum i nogle dage, det kaldes "gulningen". Siden ristes tobakken over åben ild, og derefter tørres tobakken for overskydende fugtighed. Til slut har bladene en temperatur omkring 50° c, der aktiverer gæringsprocessen, og tobakken får sin karakteristiske kraftige aroma.
Der brændes 50 kilo træ for at producere 100 kilo tobak.


Deres udsendte

 


Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano