ØL - BIRRA

Januar 2015

Bookmark and Share
Øl-forbruget har overhalet vin til hverdagsbrug

2009: "Ølagenterne" >> oplyser, at Menabreau siden 2005 har vundet fem "øl-guldmedaler"


En af verdens bedste øl er også italiensk!



Beskrivelse af Menabrea-øllen

fra jury'en i Chicago:
"Har et blegt blondt udseende.
Moderat delikat smag.
Dufter af korn, tørret græs og citrusfrugter.
Kildrer ganen med sine friske bobler, og bør serveres dejlig kølig."

Juli 2007
Assobirra - den italienske forening af bryggerier - oplyser, at italienerne i 2006 i gennemsnit konsumerede over 30 liter øl, og at Italien nu er Europas 9. største ølproducent.
Forbruget steg fire procent i forhold til 2005.



Øllen har nu også overhalet vinen, når det kommer til hverdagsforbruget. Her foretrækker 19.8% en øl, mens kun 18,8% holder fast ved vinene.

I weekenden overhaler vinforbruget dog øllerne - 43,6% vil have vin til weekendmaden, mens kun 38,9% dér foretrækker øllen.

I alt drikker 7 ud af 10 italienerne øgså øl, fortæller Assobirra.

Læserspørgsmål (Marts 2001)

Jan og hans søn fra Frederiks vil gerne vide, om der findes en italiensk øl, der indeholder lakrids.
De vil også vide noget om ølforbruget i Italien.


Svar:
Den italienske forening af øl-producenter Assobirra svarer, at de ikke kender til en italiensk øl, der indeholder lakrids.

Øl-forbruget i Italien er i øvrigt stigende,
og det er specielt de unge italienere, der svigter vinen til fordel for en kold øl til den traditionelle aperitif sidst på eftermiddagen.

I 1980 drak italienerne i gennemsnit kun 16 liter øl, og det tal var i 1990 steget til
25 liter øl om året.

I 1999 var tallet 27,1 liter

(I Danmark drak vi i 1990 125,9 liter
- i 1999 "kun" 104,6 liter om året)

Tre år - i 1997, 1998 og 2000 - vandt en italiensk øl endog verdensmesterskabet i ølbrygning i Chicago.

Den præmierede øl bliver brygget i et lille bryggeri i Piemonte regionen, der ellers er mest kendt for sine fantastiske vine.


Bryggeriet ligger i Biella, og øllen hedder Menbrea Beer, og den har været brygget siden 1864.

Bryggeriets 15 ansate med brygmester Paolo Thedy i spidsen producerer omkring 7.000.000 liter øl om året, men det er ikke nemt at finde deres produkt.

(I dag - 2006 - er det blevet meget nemmere at nyde en Menabrea-øl - mange restauranter og barer fører i dag mærket, red.)

Menabrea-øllen kan drikkes i restauranten i samme bygninger, som drives af bryggeriet, men ellers eksporteres en stor del af produktione som flaske- eller fad-øl.

På de udenlandske markeder kaldes øllen også for "Birra Italiana St. Michael".

-syl
Smag en
Menabrea...

Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano