En
af verdens bedste øl er også italiensk!

Beskrivelse af Menabrea-øllen
fra jury'en i Chicago: "Har et blegt blondt udseende. Moderat
delikat smag. Dufter af korn, tørret græs og citrusfrugter. Kildrer
ganen med sine friske bobler, og bør serveres dejlig kølig."
 |
Juli 2007
Assobirra - den italienske forening af bryggerier - oplyser,
at italienerne i 2006 i gennemsnit konsumerede over 30 liter
øl, og at Italien nu er Europas 9. største ølproducent.
Forbruget
steg fire procent i forhold til 2005.
Øllen har nu også overhalet vinen, når det
kommer til hverdagsforbruget. Her foretrækker 19.8% en øl, mens kun
18,8% holder fast ved vinene.
I weekenden overhaler vinforbruget dog øllerne
- 43,6% vil have vin til weekendmaden, mens kun 38,9% dér foretrækker
øllen.
I alt drikker 7 ud af 10 italienerne øgså øl,
fortæller Assobirra.
Læserspørgsmål
(Marts 2001)
Jan og hans søn fra
Frederiks vil gerne vide, om der findes en italiensk øl, der indeholder
lakrids. De vil også vide noget om ølforbruget i Italien.
Svar: Den
italienske forening af øl-producenter Assobirra svarer, at de ikke
kender til en italiensk øl, der indeholder lakrids. Øl-forbruget
i Italien er i øvrigt stigende, og det er specielt de unge italienere,
der svigter vinen til fordel for en kold øl til den traditionelle aperitif
sidst på eftermiddagen. I 1980 drak italienerne i gennemsnit
kun 16 liter øl, og det tal var i 1990 steget til 25 liter øl
om året. I 1999 var tallet 27,1 liter (I Danmark drak vi
i 1990 125,9 liter - i 1999 "kun" 104,6 liter om året)
Tre
år - i 1997, 1998 og 2000 - vandt en italiensk øl endog verdensmesterskabet
i ølbrygning i Chicago.
Den præmierede øl bliver
brygget i et lille bryggeri i Piemonte regionen, der ellers er mest kendt
for sine fantastiske vine.
Bryggeriet
ligger i Biella, og øllen hedder Menbrea Beer, og den har været
brygget siden 1864.
Bryggeriets 15 ansate med brygmester Paolo
Thedy i spidsen producerer omkring 7.000.000 liter øl om året,
men det er ikke nemt at finde deres produkt.
(I dag - 2006 -
er det blevet meget nemmere at nyde en Menabrea-øl - mange restauranter
og barer fører i dag mærket, red.)
Menabrea-øllen
kan drikkes i restauranten i samme bygninger, som drives af bryggeriet, men ellers
eksporteres en stor del af produktione som flaske- eller fad-øl.
På
de udenlandske markeder kaldes øllen også for "Birra Italiana
St. Michael".
-syl | Smag
en Menabrea...  |