Vin - Piemonte
Januar 2015

Treiso ligger i 410 meters højde over havet.
Der er 736 indbyggere, og 450 hektar vinmarker - heraf er 100 hektar Nebbiolo-marker.



Små historier:

Mindst 5 år


Det var ved bordet på "La Ciau del Tornavento", at Treisos borgmester provokerende sagde:

- Efter min mening burde det forbydes at sælge og drikke Barbaresco, der er yngre end 5 år...

Borgmesteren var i øvrigt også en varm fortaler for store tønder i stedet for små barriques...

Borgmester Lorenzo Meinardi fra Treiso - en mand efter mine smagsløg :-)

Artikel fra 2011
Treiso har sit navn efter beliggenheden ved den tredje vejsten fra det Romerske Alba
- der dengang i øvirgt hed Alba Pompeia.
Landsbyen var indtil 1952 en del af Barbaresco kommune.

Klik her eller på de enkelte billeder for store foto fra denne side >>




Vinene fra Treiso nyder godt af lidt mere vind end de andre Barbaresco-områder, en kendsgerning der skulle være med til at skabe ekstra velduftende Barbaresco-vine, og de bedste Dolcetto-vine i Langhe området.

Som de andre kommuner i området var Treiso en kommune, hvis økonomi var baseret på traditionelt landbrug indtil vinproduktionen fik overtaget efter 2. Verdenskrig.

Treiso ligger i 410 meters højde, dér hvor fem bakker mødes, og landsbyen dominerer dalen mellem vandløbene Tinella og Seno d´Elvio.

Den centrale plads i Treiso byder på en af Langhe-området flotteste udsigter, hvor man på klare dage tydligt kan se Alperne.
På pladsen ligger byens rådhus, skole og sognekirken.
Kirken er i klassisk barokstil, og var færdig i 1756.

I kirken sakresti og kælder ligger Treisos "Enoteca":

"Bottega dei Grandi Vini di Treiso" - på Facebook >>
Piazza Baracco - Treiso
Tel 0173 638 029
Primært åben i weekender - ring for nærmere info.
24 producenter præsenterer 80 lokale vine.
Flot vinkælder under kirken.


Enrico fra Rizzi >> viser familiens marker i Treiso.
Sammen med sin søster Jole er han udset til at fortsætte familie-firmaet.

Enrico talte varmt for at det i dag er mere interessant for unge i Barbaresco-området at blive i forhold til tidligere, hvor flugten mod de større byer var alles ønske. Hans far havde faktisk forladt fødebyen, men kom retur for dyrke vin.
- Vinens image er ændret de sidste tre årtier. Før var vi vinbønder, nu er vi vinproducenter.

De kendeste underzoner i Treiso, hvor vinproduktionen koncentrerer sig nord for landsbyen, er Bernadot, Bricco, Casotto, Castellizzano, Marcarini, Nervo, Pajoré, Rambone, Valeirano og Stella.
Der produceres også Barbera, Dolcetto og Moscato i Treiso.



Smagsprøver i Treiso


Seværdigt naturligt amfiteater

Syd for byen byder Treiso på et helt specielt natur-fænomen, nemlig "Le Rocche dei Sette Fratelli" - De 7 brødres klipper.



Klipperne - der ikke er klipper, men bakker af ler og jord - er et naturfænomen skabt af rindende vand, der gennem årtusinder har formet et naturligt amfiteater for foden af klipperne.

Legenden om de 7 brødre og deres fromme søster

Navnet "De 7 brødre" har naturligvis sin egen historie, der så også skulle tjene som en moralsk fortælling for områdets indbyggere.

De syv brødre skulle passe det hårde arbejde i marken, og ved frokosttid kom deres søster med frokosten, som ikke gjorde brødrene tilfredse.

Det var nemlig fredag - og traditionelt spiser man simpelt og kødløst om fredagen for at mindes, at det var på den triste ugedag at Jesus blev korsfæstet.

Brødrene blev så sure over frokostens beskaffenhed, at de skældte ud på søseren og endog bandede og sværgede.

Samtidig kom præsten gående, fulgt af en kirketjener, der bar den parasol, præsten gik under.

Søsteren opfordrede brødrene til at stoppe spisningen af det simple måltid og knæle ned i respekt for den forbipasserende præst.

Det nægtede brødrene, og derfor forsvandt jorden under, og kun den troende søster blev tilbage - på toppen af bakken og stadig knælende.
Bakkerne ligger syd for Treiso by.

Gensyn med en "all-time" favorit-restaurant

Middag blev indtaget på Restaurant "La Ciau del Tornavento" >> , én Michelin-stjerne og en fantastisk vinkælder, Piazza Baracco 7.
Tel 0173 638333
Lukket onsdag og torsdag til frokost


Nadia styrer restauranten, Maurilio køkkenet i restauranten, der ligger i Treisos tidligere børnehave bygget under fascismen i 1931
(Arkitekturen under Fascismen >>)

Ved ankomsten blev vi først blev præsenteret for dagens høst af hvide Alba-trøfler.



Forretten var en af Maurilios klassikere:
Gamberi di Sanremo impanati nella tonda gentile e grissini.
- Rejer fra Sanremo med hasselnødder og hjemmebagte grissini.

...den ret har jeg eksperimenteret flere gange hjemme i Milano, og opskrift kommer, når eksperimenterne lykkes!!!

Dertil drak vi en Langhe Bianco (Sauvignon- og Chardonney-druer)

Siden fik vi en anden Maurilio-opfindelse - spejlæg i cocotte med frisk trøffel og serveret i en trækasse med ris i bunden - risene bruges dagen efter til at lave risotto med trøffelsmag - kreativt genbrug af de kostbare hvide trøfler.

Dertil drak vi en Langhe Nebbiolo DOV 2008 fra Castello di Verduno >> (Verduno Slottet ligger i Verduno i Barolo-distriktet, men faktisk har familien også har vinmarker i Barbaresco - via et giftemål!)

Så kom der skøn hjemmelavet fyldt pasta:
Agnolotti ai tre arrosti - carni bianchi, vitello e maiale
- Agnolotti med tre slags kød, med fjerkræ, men kalv og svinekød




Til pastaen drak vi Barbaresco Montestefano 2006 fra Luigi Giordano >> , der er en af de Barbaresco-producenter, der holder fast ved at Barbaresco skal lagre på store egetræstønder og IKKE på små Barrique-fade.

Siden var der mørt oksekød i rødvin med polenta og ovnstegte kartofler.



Til kødet smagte vi Barbaresco Boito 2001 fra Rizzi i Treiso >>
- og ja, der ér forskel, når Barbaresco´en har fået lov til at blive ældre end 5-6 år!

Så kom de søde sager på bordet.



Først en Chokolade Souffle ledsaget af en aromatiseret vin - Bonmé - fra Podera Colla i Alba >>


Bonmé fra Alba

Og til slut fristende hjemmelavede Petit Fours
- på italiensk Piccola Pasticceria - men espressokaffe til at sætte tiltrængt gang i fordøjelsen...



Panorama...


Andre restauranter i Treiso

Osteria dell'Unione

(Se foto på denne restaurant-blog >> )
Via Alba, 1 Treiso (CN)
- 0173 638303

Profumo Divino
Viale Rimembranza
- 0173 638017
Lukket tirsdag
Også vinbar og udendørs serveringe i lune måneder

Trattoria del Risorgimento
Viale Rimembranza 14
- 0173 638195

Overnatning m.m. i Treiso


Agriturismo Ada Nada >>

- også vinproducent
Via Ausario 12, Località Rombone
- 0173 638127
7 værelser, 2 lejligheder, 1 villa

Klik for stort foto >>

Rizzi >> - også vinproducent
Località Rizzi , 15
- 0173 638161
To lejligheder - mulighed for morgenmad


Agriturismo Villa Ile >>

- Strada Rizzi 18, Treiso d'Alba,
- 0173 362 333
Fire værelser - også vinproducent

Barbaresco fra Villa Ile


Il Ciliegio >>

- Via Meruzzano 21
- 0173 638 267
3 værelser og 4 lejligheder


Agriturismo Maria Cristina >>

- Via Ausario, 15
- 0173 28 69 12
5 værelser - også restaurant efter aftale!

Vi skal videre og besøge den 3. Babaresco-kommune Neive >>

-syl

Retur til
Barbaresco <<

Retur til
Vin i Piemonte <<

Retur til
Piemonte <<


Piemonte Artikler
På trøffeljagt >>
Vin-veje i Piemonte >>
Vinene i Piemonte >>
Opskrift Tunet Kalv >>
Opskrift Bagna Cauda >>
Opskrift Nøddekage >>
Nutella >>
Oste fra Piemonte >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>