Vin - Piemonte
August 2011
Bookmark and Share
Barbaresco i Piemonte:
...vin, mad, trøfler, grappa, mennesker og landskaber...

Intro >> -/- Vinen >> -/- Barbaresco by >> -/- Treiso >> -/-
Neive -/- San Rocco-Seno d´Elvio >>
Foto-sightseeing i området >> -/- Barbaresco-producenter og tips til vingårdsbesøg >>

Neive ligger i 320 meters højde over havet.
Der er 2.870 indbyggere og 1.100 hektar vinmarker - heraf er 160 hektar Nebbiolo-marker.



Små historier:
Social kontrol i Neive


For en del år siden efterhånden var jeg med en meget stor gruppe turister på besøg i Neive.

Vi smagte vin i gården, hvor "La Contea" producerer sin økologiske vine, og skulle bagefter spadsere gennem det historiske centrum for at komme ned til restauranten.

Det var en varm og stille sommersøndag.
Fra husene kunne man dufte, at de fleste familier var i færd med at afslutte en god søndagsfrokost - vi var nemlig lidt sent på den...


Da de sidste gæster ankom til restauranten var de pladdervåde!!!

Nogle teenagepiger havde åbenbart ment, at gæsterne efter vinsmagningen var rigeligt højrøstede, og havde smidt et par baljer vand ud på gaden for at køle dem ned...

Jeg havde travlt med at få folk bænket og sørge for at der var både nok i glassene og på tallerknerne, og blev først informeret om det ufrivillige bad, da fruen bad mig finde de våde gæster og tage dem med ind i vinkælderen.

Der stod 3 temmeligt slukørede teenage-piger ledsaget af et par bedstemødre klar til at undskylde, at de ved en fejl var kommet til at smide det vand ud på gaden, som de havde vasket deres bikini´er i...

"Bedstemødrene" havde set optrinnet fra den anden side af gaden, og var uden at tøve et øjeblik gået over og havde ringet på hos pigerne, og derefter slæbt dem med ned på restauranten...


Endnu en lille historie

Bruno Giocosa >> (Født 1929) driver vingårdene "Casa Vinicola Bruno Giacosa", Neive og "Azienda Agricola Falletto i Barolo".

Det var Angelo Gaja, Prodottori del Barbaresco og Bruno Giacosa, der "opdagede" Barbarescos potentiale som en "stor" vin op igennem 1960´erne.

I 1967 satte Bruno Giacosa den første enkeltmarks-etiket på en af sine Barbaresco, og i 1982 kastede hans sig så også over Barolo-produktionen.

I 1996 købte han dele af Asili og Rabajá underzonerne.

Vingården er ikke åben for gæster - der skal speciel invitation til for at se disse "hellige haller".

Der er efter sigende ikke ét eneste Barrique-fad i Giacosas kælder...

I dag er det datteren Bruna, der står for den daglige drift.


Samlet producerer Giacosa vin fra 20 hektar - omkring 400.000 flasker om året.

Navnet Neive stammer fra Gens Naevia - en romersk familie, der slog sig ned i området i det første århundrede før vor tid.

Historie
Siden blev byen nået af romervejen Emila Scauri, og i Romertiden var byen en af de vigtigste i området.



Som en spøjs ting er Neives historiske centrum i dag stadig delt i Ripa Sorita - den del af byen, der får sol om eftermiddagen - og Ripa Fredda (fredda betyder "kold"), der får sol om formiddagen.

By-planen er ringe af bygninger omkring det middelalderslot, der blev konstrueret omkring år 1.000 for at beskytte byen mod at blive invaderet af arabiske saracenere.
Slottet eksisterer ikke længere.

Klik for stort foto >>

Kort fra Bottega di Rosanna >>
- vinbar, restaurant og B&B i centrum af Neive

Neive får også i Middelalderen et Benediktiner Kloster ved vandløbet Tinella i fraktionen Santa Maria del Piano, hvor der tidligere havde været et tempel for jagtgudinden Diana.

Klosteret var i storhedstiden hjemsted for over 100 munke, der også bestyrede et stort landbrug, naturligvis også med vinmarker.

I slutningen af 1100-tallet var byen i forbund med Barbaresco og andre småbyer i området, der samlet forsvarede sig mod byerne Alba og Asti, der på skift havde magten i området.

Fra 1387 til 1512 var området underlagt Visconti-hertugerne fra Milano.
Siden kom man under Frankrig, og til sidst blev man en den af Torino kongernes område, inden man blev en del af det moderne Italien.

I 1834 havde Neive over 3.000 indbyggere, og den er stadig områdets største kommune.

I 1865 kommer jernbanen til Neive og man bygger ud i kvarteret, der stadig hedder Neive Borgonuovo - den nye bydel.

Byens skytshelgen er San Michele, som man fejrer den 29. september.

Vinene fra Neive
De bedste vinmarker er Bricco, Gallina, Serra Boella, Starderi. Andre kendte producenter fra Neive er Balluri, Basarin, Baudin,Canove, Cottá, Fausoni, Gaia, Gallo, Marcorino, Messoirano, Santo Stefano, Serracapelli, Serragrilli og Sori Paitin.

De 4 vines by
Neive kaldes også de 4 vines by - her produceres også Dolcetto DOC Alba, Moscato d´Asti og Barbera d´Alba DOC - en Barbera med en skøn duft af brombær og blommer...

Selv om Neive er den største Barbaresco-kommune produceres der her kun 1/3 af al barbaresco.
Årsagen er de mange små vinbønder i området, men primært produktionen af de andre tre vine.


La Bottega dei 4 Vini >>
blev grundlagt i 1983 af vinbønderne i Neive - også lette lokale retter - ét af mange pit-stop-muligheder i Neive



Byen i dag
Neives moderne del er så lidt charmerende som den slags nu er, men det historiske centrum har så absolut bevaret sin charme, også selv om der i dag ikke er spor at slottet fra Middelalderen.

I centrum ligger husene tæt med røde tage, og der er en fantastisk udsigt over vinmarkerne omkring byen.

Byen byder også på et flot palads fra 1700-tallet, der tilhørte den adelige Castelborgo-familie.

Villaens arkitekt Giovanni Antonio Borgese er også manden bag barokkirken San Michele fra 1759.

På døren til kirken står Benediktiner-munkenes "menneskerettigheder" skrevet.

En velbevaret bygning af samme arkitekt er Casa Bongioanni fra 1750, med flotte freskomalerier og stukarbejde.

To kapeller fra 1500-tallet er dedikeret til helgenerne San Rocco og San Sebastiano,
mens Neives ældste bygning er Casa Cotto fra begyndelsen af 1200-tallet.
Da huset blev renoveret, fandt man rester fra Romertiden under huset.

Ur-tårnet i romansk stil er fra 1224, mens området var under Astis overherredeømme, mens Kloster Tårnet stammer helt tilbage fra 900-tallet.

Byens nye kirkegård byder på et flot neogotisk kapel - Capella Riccardi Candiani - skabt af den torinesiske kunstner Carlo Biscarra. Facaden er inspireret af Domkirken i Chiavasso med gotisk inspireret terracotta-dekorationer og spor af Art Nouveau-stilen.
Indvendigt er kapellet udsmykket med freskomalerier og gravstedet huser de jordiske rester af den adelige Castelborgo familie.

Grappa´en fra Neive
Udover "de 4 vine" er Neive også kendt som hjemby for "Grappaens Digter" Romano Levi, der døde i 2008.


Levi producerede grappa, fra han blev forældreløs som 17-årig, og tegnede selv hundredvis af grappa-etiketter.



Romanos etiketter og urte-grappa
(Om grappa på www.italy.dk >>)



Distilleria Levi Serafino >> (Serafino var Romanos far, der grundlage brænderiet) ligger stadig på Via XX Settembre 91.

Lidt Barbaresco-gastronomi

Neive kan også prale af kendte gastronomiske produkter, som byens salami med duft af Barbaresco, de kendte Piemonte hasselnødder >>, og så finder man også den hvide trøffel fra Alba i området.


Madfoto er fra La Contea i Neive >> - her den tynde Tajarin-pasta, hvor der bruges op til 30 æggeblommer per kilo mel...
- ...smelter på tungen...!

La Contea ligger på solsiden af Neive - Ripa Sorita - og familien driver restaurant med tilhørende imponerende vinbar- og kælder, B&B og producerer omkring 50.000 flasker økologisk vin om året: Barbaresco, Nebbiolo d’Alba, Roero Arneis, Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba og Moscato d’Asti e Langhe på omkring i alt 12 hektar jord.


La Conteas Ripa Sorita Barbaresco

I Neive - som i resten af Barbaresco-området spiser man den supertynd Tajarin-pasta , man dipper i Bagna Cauda opskrift >> lavet med olie, ansjoser og hvidløg, spiser råt oksekød (Carne Cruda d´Alba), kanin i vin, Fritto Misto alla Piemontese (en heavy-ret med kød ALT det indvendig fra okser, kalve, grise og lam med tilbehør af for eksempel blomkål, æbler og majs-polenta), og man slutter ofte af med æggekremen Zabaione eller en nøddekage (Opskrift på Piemontesisk Nøddekage >>).

Og i sæsonen "krydres" der med flager af den hvide trøffel fra Alba...


Produktion af Tajarin-pastastrimler


Carne Cruda d´Alba - råt kød fra kvæg af Piemonte-racen


Også brødpindene - Grissini - er hjemmelavede på La Contea


Spejlæg med tynde friskrevne flager af den hvide trøffel fra Alba

Flere restauranter i Neive

Trattoria dei Ferrovieri
(Jernbane-arbejdernes traktørsted)
Piazza Garibaldi 23 - tel +39 0173 670 92

Cascina del Rondò
>>
Localitá Fausoni 7, Neive - tel +39 0173 679 808 http://www.cantinadelrondo.it/ - engelsk

La Luna nel Pozzo
>> (Månen i brønden!)

Piazza Italia 23

Fra "La Lune nel Pozzo": Andemousse, nøddecannoli med,
lammekoteletter, hjemmelavet rugbrød og svigermors tunge...

Lidt øl skal der også være plads til:

Birrificio Cita Biunda >>

Frazione Bricco - Neive
- 0173 67 129
- kun åben om aftenen

Udenfor Neive i fraktionen Gavello har
agriturismoen Carlin Carlotta
>>
smukke værelser, pool og restaurant -

Flere Ønoteker - Vinbarer - i Neive


Wine Bar Degusto

Også lettere retter,
ved Hotel Castelbourg >>
via Cocito 1
- 0173 67 98 42

La Cinciallegra

(Foto: Neive Kommune >>)
Via Giachino 21
L´Aromatario
Piazza Negro 4

Bottega di Rosanna >>
Via C. Battisti 2 - også restaurant og Bed & Breakfast

La Torre del Monastero - også restaurant
Via Santa Maria del Piano 14

Overnatning i Neive
Links til flere overnatningsmuligheder på hotel, Bed & Breakfast eller Agriturismo i området >>

...og så er det tid til et lille besøg i
San Rocco - Seno d´Elvio
- det mindste Barbaresco-område >>


-syl

Retur til
Barbaresco <<

Retur til
Vin i Piemonte <<

Retur til
Piemonte <<


Piemonte Artikler
På trøffeljagt >>
Vin-veje i Piemonte >>
Vinene i Piemonte >>
Opskrift Tunet Kalv >>
Opskrift Bagna Cauda >>
Opskrift Nøddekage >>
Nutella >>
Oste fra Piemonte >>

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2000 - 2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>