Vin - Piemonte
Januar 2015
Bookmark and Share
Barbaresco i Piemonte:
Barbaresco by: Vin, restauranter, overnatning og trøffeljagt

Intro >> -/- Vinen >> -/-
Barbaresco by -/- Treiso >> -/- Neive >> -/- San Rocco-Seno d´Elvio >>
Foto-sightseeing i området >> -/- Barbaresco-producenter og tips til vingårdsbesøg >>

Barbaresco by ligger i 273 meters højde over havet.
Der er 634 indbyggere og 320 hektar vinmarker - heraf er 230 hektar Nebbiolo-marker.

Små historier:
På Trøffeljagt



Langs Tanaro-floden nord for bytårnet, og for foden af landsbyen møder man efterår og vinter mange trifolao - trøffeljægere - i selskab med deres trøffelhunde.

- Næ, jeg har skam ikke fundet nogle trøfler...

I følge dem selv finder de næsten ALDRIG nogen trøfler! Og i hvert fald højest et par meget små trøfler.

Når man spørger om dagens fangst tager de nemlig altid to små indtørrede trøffel-gnallinger op af en af de mange lommer i deres veste.

- Det er alt, siger de pessimistisk, men et vågent øje kan dog ofte de større runde "buler" i nogle af vestens andre lommer.



Lila & Gianni i den karakteristisk morgentåge i Barbaresco

I 2009 var jeg på trøffeljagt med Gianni og hunden Lila, der skam fandt både de trøfler Gianni havde "plantet" og nogle hun(d) selv snuste op.

Skoven mellem vinmarkerne og Tanaro-floden er med i et videnskabeligt eksperiment, hvor man vil se, om ved at genskabe de naturlige betingelser for den smagfulde hvide trøffel.

Ege-, poppel- og nøddetræer samt en konstant fugtighed er erfaringsmæssigt gode betingelser for den hvide trøffel, der i modsætning til de sorte trøfler ikke lader sig dyrke.

Tanaro floden


Eksperimentet i Barbaresco foretages af Trøffel Instituttet - Centro Nazionale Studi Tartuto >>
- webside på italiensk, men masser af foto…

Tårnet i Barbaresco set fra trøffel-skoven

Området ved Barbaresco har siden Tanaro-floden sidst gik over sine bredder, og endnu en gang ændrede sin vej gennem landskabet, fået lov til at vokse til nærmest uberørt af mennesker.

Lila på arbejde

...og hun præmieres naturligvis for indsatsen


Der duftes til fundet...

At dømme efter, at vi mødte to trøffel-jæger - om dagen, normalt "jager" man i mørke - tyder noget på, at eksperimentet med at gen-introducere den hvide trøffel langs Tanaro-Floden i Barbaresco er en succes.

Efter "jagten" og på vej til nye Barbaresco-oplevelser...

Apropos dræbersnegle i Danmark, så er neto snegle nogle af trøflernes værste fjender...


November i fraktionen "Tre Stelle" i "Casa Nicolinis" have:


Artikel fra 2011
Barbaresco ligger 8 km fra Alba, og man kommer til byen ad veje, der stort set følger de over 2.000 år gamle Romerveje.


Barbarescos vartegn er byens Middelalder-tårn, der i solnedgangen præsenterer sig sådan her:

Klik her eller på de enkelte billeder for store foto fra denne side >>
Foto: Barbaresco Kommune >>



Barbaresco (Barbaresch på den lokale dialekt - navnet betød oprindeligt "Barbarernes skov") er en kommune, hvor stort set alle indbyggere alle har noget med vin at gøre.

Enten som medlemmer af vinkopperativet "Prodottori di Barbaresco" eller ved af drive egen vingård, agriturismo eller restaurant - eller alle tre dele på samme tid!

De producenter, der beskæftiger flest folk i Barbaresco er firmaet Gaja >> og kooperativet "I Produttori del Barbaresco" >> .


Hovedgaden i Barbaresco med middelaldertårnet for enden af gaden.
"Enoteca Regionale del Barbaresco" ligger bag fotografen...

Barbaresco kommune har et samlet areal på kun 7,6 km2, og grænser op til Alba, Castagnito, Guarene og de andre Barbaresco-kommuner Neive og Treiso. To "fraktioner" af kommunen kaldes Pertinace og Tre Stelle.

Barbaresco er den mindste af kommunerne, men står alligevel for over halvdelen af hele Barbaresco-produktionen.

Det er også her, man finder nogle af de mest kendte enkeltmarker - cru:
Asili, Balin, Cole, Faset, Lorento, Martinenga, Moccagatta, Montefico, Montestefano, Ovello, Pajá, Pora, Rabaja, Rio Sordo, Ronchi, Roncaglie, Roncagliette, Sorí San Lorenzo og Sorí Tildin.


Her er det etiketten fra en Riserva fra Rabaja-enkeltmarken.
Denne mark har et areal på 4,6 hektar.
Marken ligger 320 meter over havet, blev taget i brug i 1967, og der produceres cirka 14.000 flasker om året fra marken.

Overfor byens rådhus huser den nedlagte San Donato kirken Barbarescos officielle vinbar.



På det regionale Ønotek - Enoteca Regionale del Barbaresco >> kan man smage og købe over 200 forskellige vine fra over 120 Barbaresco-producenter i den gamle kirke, der huser ønoteket.


Ønoteket og udsigt til vinmarker fra byen

Kirken blev bygget af indbyggerne i byen i midten af 1800-tallet til ære for helgenen San Donato, som indbyggerne udnævnte til helgen for en god vinhøst.


Smagsprøverne - prisen var i 2009 fra 1,50 € og opefter

Barbarescos borgmester Alberto Bianco fortalte, at han endda kan overtales af vinelskende elskende til at vie dem borgerligt i ønoteket.



Et Barbaresco-glas fra Det Regionale Ønotek

Udover vinen sælger de også de bedste glas til at drikke vinen i - 6 stk. kostede i 2009 kun 18 euro - de bruges stadig flittig i køkkenet i via Plana i Milano >>.



"Enoteca Regionale del Barbaresco" ligger på Piazza del Municipio i Barbaresco og er åben fra 10-18 (lukket mellem 13-14.30 søndag samt hele onsdag og i januar måned).

Der sælges udover vin og glas også bøger, kort over området samt lokale gastronomiske produkter som Barbaresco-eddike og produkter med de kendte hasselnødder fra Piemonte >>.

Middag på "Nicolini" med 5 Barbaresco


I november 2009 boede jeg hos familien Nicolini >> på deres agriturismo af samme navn i Tre Stelle fraktionen.

Familien driver en god lokal restaurant, hvor man får serveret de traditionelle piemontesiske retter.

Vi var der i trøffel-sæsonen, og begyndte med Carne Cruda d´Alba med friskrevne trøffelflager over:



Siden var der risotto - med Castelmagno-ost >> og papirtynde flager af den hvide trøffel fra Alba, efterfulgt af en kraftig ret med oksekød i vin, og det hele naturligvis "krydret" med disse 5 Barbaresco-vine:


Cascina Longaria - Neive >>
Også agriturismo, 6 værelser, 2 med køkken
Giuseppe Nada - 9 hektart i Treiso >>
- enkeltmarksvin fra Casot
Cantina del Glicene - Neive >>
Azienda Agricola Vigin - Noemi - Treiso >>
(Dansk importør Piemontevine.dk >>)
Noemi er fruen på vingården, der har et areal på 7 hektar, hvoraf omkring 70% er vinmarker.
Den 5. vin er en en flaske fra La Spinona >> fra marken Bricco.
En "spinone" er en italiensk jagthund
- der også kan være trøffelhund.




Davide Viglino og signora Noemi fra vingården Vigin >>
var værter til middagen på Casa Nicolini

Til hovedret fik vi en anden af områdets specialiteter - Kanin i Barbaresco - foto her er dog fra en dag i Alba sidste sommer


Desserten var en piemontesisk "Bonet" - en slags mælke- og kakaobudding, samt Pære i rødvin.


Fra Casa Nicolinis værelser og have har man en fabelagtig udsigt over det karakteristiske landskab med den ene velfriserede Nebbilo-vinmark efter den anden.

Flere panorama-foto fra Nicolini:




Frokost på Rabayá



Dagen efter spiste vi frokost på Rabayá >> , Strada della Stazione, 0173 63 52 23, hvor Giancarlo og Patrizia udover det helt traditionelle retter også laver retter fra det spanske Baskerland, hvor de begge arbejdede i 2008.


Giancarlo & Patrizia

Vi fik hjemmelavede Tajarin, derefter fyldt pasta "Agnolotti del plin" og sidenderes berømte "Kanin i barbaresco".

Om sommeren kan man fra terrassen på Rabayá nyde en fabelagtig vinmarksudsigt.


Terrassen i november

Restaurantens to omfattende "smag-Piemonte-menuer" (Menu Degustazione) koster i 2011 stadig kun henholdvis 30 og 40 € per person - så ér der heldigvis også råd til både Barbaresco-vin og mineralvand...

Flere restauranter i Barbaresco


Antiné >> - én Michelin-stjerne - via Torino 34A
Blandt Antinés specialiteter er anis-marinert gåsebryst, den fyldte Agnolotti-pasta med bjergsmør og salvie, benfrie fyldt vaglter med salsiccia og aromatisk spæk…

Trattoria Antica Torre - Via Torino 8 0173 635 170
Lukket torsdag

Osteria Arsivoli - via Girovalle 1 tel +39 017 363 5299.



I fraktionen Tre Stelle ligger også "Vecchi Tre Stelle" >>
Gourmetrestaurant med én Michelin-stjerne og hotel med 6 værelser


Foie Gras på tre forskellige måder hos "Vecchi Tre Stelle"

Overnatning i Barbaresco

Cascina delle Rose >>

har værelser samt og 2 lejligheder til vingæsterne.


Ca du Rabaja >>

Vinproducent & overnatning på agriturismo

Og så videre til Treiso >>

-syl

Retur til
Barbaresco <<

Retur til
Vin i Piemonte <<

Retur til
Piemonte <<


Piemonte Artikler
På trøffeljagt >>
Vin-veje i Piemonte >>
Vinene i Piemonte >>
Opskrift Tunet Kalv >>
Opskrift Bagna Cauda >>
Opskrift Nøddekage >>
Nutella >>
Oste fra Piemonte >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>