Vingårdsbesøg

Januar 2015

Bookmark and Share

"Nicolis og Sønner" - vinbønder i Valpolicella


Oktober 2010 - Vinbog af Thomas Ilkjær: "Amarone og vinene fra Valpolicella" >>


Vingården "Nicolis og sønner" ligger i hjertet af Valpolicella distriktet
umiddelbart nord for Verona og øst for den sydlige del af Garda søen.

Vingården ligger i afgrænsede del af Valpolicella, der har ret til at kalde deres vine for Valpolicella Classico DOC.

(På samme måde som en vin fra Chianti distriktet kan være en Chianti DOC eller en Chianti Classico DOC.)

Navnet Valpolicella betyder faktisk "dalen med de mange kældre", og det tyder jo på, at der har været produceret vin i området i umindelige tider.

Området er ligeledes kendt for sin produktion af oliven, og på Nicolis' ejendom er der flere hundredårige oliventræer, som stadig giver oliven til familiens personlige forbrug, mens gårdens olie produceres fra oliventræer, der gror i kommunen Lazise ved Garda søen.

Valpolicella består af fire dale, der har et helt specielt mikroklima, der skaber ideelle betingelser til vinstokkene, der gror både på det flade land nord for Adige floden og i bakkerne i 200 til 400 meters højde.



De friske vinde fra alperne, som man kan se mod nord, og de varme briser fra Garda søen er med til at skabe dette mikroklima.

De fem kommuner i Valpolicella Classica området er S.Ambrogio, Fumano, Marano, Negrar og San Pietro in Cariano, hvor Nicolis famliens vingård og marker befinder sig.

Markerne er plantet til efter en metode, der kaldes "dobbelt Verona pergola", hvor der vokser omrking 2.500 vinstokke per hektar.

Høsten foregår udelukkende ved håndkraft, som regel i oktober måned.

Nicolis familien har dyrket vin i generationer i Valpolicella.

De har i dag 20 hektar i Valpolicella Classica og 15 hektar jord i Bardolino dirstriktet mellem Valpolicella og Garda søen.

Gården producerer altså både Valpolicella og Bardolino vine.

I begyndelsen af 1950'erne begyndte Angelo Nicolis, hvis enke og tre sønner i dag driver virksomheden, at satse udelukkende på vin-produktionen.

Virksomheden producerer i dag "store" og præmierede Amerone vine, men arbejder også for at udvikle og forbedre de lettere Bardolini vine
.

Artikel fra 2003
Vingården Nicolis i San Pietro in Cariano i Valpolicella distriktet

Familien Nicolis er en af de større vingårde i Valpolicella. Familien ejer 90 hektar og omkring 42 hektar (omkring 20 i Valpolicella Classico og resten i Bardolino-kommunen) er plantet til med vinstokke.

Vinmarkerne ligger lige før bakkerne og oppe i bakkerne, hvor druerne til de store Amarone og Recioto vine dyrkes på ganske små marker med mure omkring.

I 1951 begyndte Angelo og hustrien Natalia at lave vin til andet end privatforbrug, og i dag ledes virksomheden af sønnerne Giancarlo i marken, Giuseppe der er ønolog og Massimo der promoverer og sælger vinen.
Mamma Natalia holder stadig et vågent øje med det hele...

Valpolicella ligger nord for Verona og øst for Garda søen i Morditalien.



Her lagrer vinen

Efter aftale afholde Nicolis også prøvesmagninger i velegnede lokaler.

Druerne i Valpolicella

De vigtigste druer i Valpolicella er Corvina, Rondinella og Molinara.
Den blå-sorte Corvina er en modstandsdygitg og kraftig drue, med en duft, der i begyndelsen er blomsteragtig, men siden bliver mere frugtagtig. Rondinella er harmonisk i smagen, der også er klet krydret og dsruerne er sort-lilla i farven.
Molinara
er mindre robust, og med en overflade, der ser ud som om, der er strøet mel over klasen. Druerne er rød-lilla, og det karakteristiske ved smagen er en let genkendelig bitterhed.

Molinara
Rondinella
Corvina

Amarone

Amerone bliver lavet af de allerbedste og saftigste druer, der bliver lagt til tørre i ventilerede lokaler fra høsten og indtil januar.

Druerne mister på denne måde væde og sukkerindholdet stiger, mens aromastoffer, glycerin og andre vigtige komponenter for vinens endelige smag får lov til at udvikle sig.


De tørrede druer bliver til Amarone vin

Efter presningen begynder der en langsom gæring, fordi kulden i januar-februar forsinker gæringen, og vinen bliver lagt på barrique, hvor den lagrer i to til tre år, og derefter skal vinen "slappe af " i mindst seks måneder på flaske før den drikkes.

Denne vin er selvfølgelig meget dyrere end andre vine.
Efter tørringen giver druerne for eksempel kun 40 procent af det normale udbytte, og prisen på en enkelt egetræs-tønde, der indeholder 225 liter, er omkring 4.000 kroner.

Beskrivelse af Nicolis'
vigtigste vine

"Ambrosan" Amarone della Valpolicella Classico DOC
Flagskibet i Nicolis' produktioner er lavet af 70 % Corvina, 20 % Rondinella og 10 % Croatina produceret på Ambrosan-markerne i San Pietro in Cariano.

På grund af den helt specielle produktionsmetode - beskrevet herover - bliver der kun 2.800 liter ud af en hektar, når der produceres Amarone.

Vinen har en alkoholprocent på 15, og er med sin fylde og kraft velegnet til vildtretter, stege, kraftige oste eller til seriøs "meditation under specielle behagelige omstændigheder" - sådan skriver Nicolis faktisk selv om vinen.

Skal åbnes mindst en time inden servering, og temperaturen skal være mellem 18 og 22 grader.

Den anden Amarone fra gården er lavet af 65 % Corvino, 20 % Rondinella, 5 % Molinara og 10 % Croatina fra gårdens marker i Classico distriktet.

Udbyttet er her på 3.300 liter per hektar, og vinene når op på en alkohol procent på 14.

"Ambrosan"
"Amarone"


Recioto Valpolicalla Classico DOC


Recioto er en sødlig udgave af Amarone, som passer fortrinlig til den klassiske kage Pandora fra Verona-egnen, men også til butterdejs kager, Panettone eller bløde oste som Gorgonzola.

Den indeholder 13 procent alkohol og drikkes noget friskere ved 16 grader, og bør som Amerone trækkes op mindst en time inden servering.

Recioto betyder øre, og "øre vinen" har sit navn fordi man til den udvalgte de største druer på klasens ører.

Recioto

Grappa af Amarone

Selvfølgelig bruger Nicolis brødrene også vin-affaldet fra deres produktion til at lave den italienske brændevin Grappa.

Grappa'en af Amerone holder 45 procent alkohol og har lagret i 6 måneder på egetræs-tønder.
Den serveres ved 20 grader.

Amarone Grappa

Valpolicella Classico DOC


60 % Corvina, 20 % Rondinella, 15 % Molinara og 5 % Croatina.

En rubinrød vin, der tenderer mod granatrød ved ældre vine.

Duften er karakteristisk og minder om mandler, men smagen er tør, fyldig, let bitter og harmonisk.

Serveres ved 16 til 18 grader og gør sig fint til italienske første-retter med pasta eller til hvidt kød.

Valpolicella Classico DOC

Valpolicella Classico Superiore DOC

60 % Corvina, 20 % Rondinella, 5 % Molinara og 15 % Sangiovese dyrket i bakkerne i Classico distriktet,

Lagrer et år i egetræs-tønder, og passer fint til fyldigere retter.

For eksempel til lammekød eller lagrede oste. Serveres ved 18 grader.

Valpolicella Classico Superiore DOC

Seccal - Valpolicalla Classico Superiore DOC

Den helt specielle Seccal-vin fra Nicolis er en rubinrød vin med en intens og karakteristik duft, og med en smag, der minder om de indtørrede druer, som Amarone-vinen produceres af.

Forklaringen er, at Seccal er gen-gærret ovenpå druekvaset (Vinacce) fra produktionen af Recioto-Amarone-vinen.

Til Seccal bruger man 70 procent Corvina-druer, 20 procent Rondinella, 5 procent Milinara og 5 procent Croatina.

Det er en kraftig vin, men en alkoholprocent på 12,5 procent, og den bør serveres ved 20 grader, og helst trækkes op mindst en time før serveringen.

Seccal er den vin fra Nicolis, der sælges mest af i Danmark - den distribueres af Blovstrød Vinimport >>

Seccal
Testal - IGT Rosso Veronese

Intens rubinråd vin med duft af frugter fra morbær til vanilie og krydderier.
Navnet Testal (Testa=hovede) henviser til at vinen produceres af håndplukkede druer fra de første planter i rækkerne af vinstokke - de planter, der har fået mest sol.

Vinen lagrer i 500 liter store egetræsfade i 16 måneder, og er lavet af 94% Corvina og 3% af henholdsvis Cabernet Sauvignon og Merlot, og alkoholprocenten er 13,5%.

Testal er en IGT-vin netop fordi Nicolis har valgt at anvende druerne Cabernet Sauvignong og Merlot, og dermed ikke holder sig indenfor DOC-DOCG-reglerne for områdets vine.

Læs mere om klassifikationerne >>
Testal

Jomfru Oliven Olie

Olie fra oliventræer i kommunen Lasize >>

Olievenolie

Retur til
Vin <<


Retur til
Vin i Veneto >>


Andre vingårdsbesøg
Ricci Curbastro i
Franciacorta >>


Lungarotti
i Umbria >>

Ca' Rossa i Bertinoro
tæt ved Rimini >>

Berlucchi: Spumante i
Franciacorta >>


Hos Renato og Nina
i La Morra >>


Vercesi i Oltrpo Pavese >>

Links
Nicolis´ hjemmeside >>
INFORMATION
Azienda Agricola Nicolis
Angelo & Figli
Via Villa Girardi 29
37029 S. Pietro in
Cariano (VR)
Tel - fax
+39 045 7701261


I Danark forhandles Nicolis produktion af blandt andre:
Løgismose >>
Blovstrød Vinimport >>

op /\

Kommentar
De røde Valpolicella vine og de hvide Soave vine fra området ved Verona var blandt de første italienske vine, danskerne for nogle årtier siden stiftede bekendtskab med.

Der var tale om meget lette konsumvine, som der stadig produceres i området, og nogle tænker stadig i dag "billig sprøjt", når man taler om Valpolicella og Soave.

Men i begge zoner arbejdes der i disse år ihærdigt med en satsning på kvalitet fremfor kvantitet.
Det er boom'et for de kraftige Amarone-vine det bedste eksempel på, men det kan bestemt anbefales at prøve sig frem med røde Bardolino'er og hvide Soaver i en prisklasse over middel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano