
En
rød Montepulciano 1994 fra Valentini

En
hvid Trebbiano fra 2003 fra Valentini

Rosé-vinen
Cerasuolo 2002 fra Valentini
 Edoardo
Valentini
|
Artikel
fra maj 2006
Der er sorg i min landsby, Loreto Aprutino.
Edoardo Valentini, landsbyens fornemste advokat, og et af
Italiens absolutte topnavne i vinens verden, er død d. 29.4.2006.
Jeg måtte køre en omvej for
at hente børnene i børnehaven, for vejen fra kirken til kirkegården var blokeret
i flere timer.
Det er udelukkende takket være Valentini, at navnet Loreto Aprutino
er den mindste smule kendt udenbys.
På Vinitaly 2006 fik hans hvidvin
Trebbiano d'Abruzzo 1996 udnævnelsen som en af Vinitaly's myter i vinmessens 40-årige
historie.
Der er siden kommet andre producenter til og Abruzzo har
også vine, som passer til et budget, hvor vi andre kan være med.
Inden
jeg angiver mine personlige favoritter, får I lige lidt baggrund:
Abruzzo
har tre DOC (denominazione d'origine controllata), Montepulciano d'Abruzzo,
som blev anerkendt i 1968, den hvide Trebbiano d'Abruzzo, som fik betegnelsen
i 1972, og det sidste skud på stammen: Controguerra, som blev Doc i 1996.
Abruzzos
mest kendte DOC rødvin er Montepulciano d'Abruzzo, lavet på druen af samme navn.
Man finder den stort set overalt i regionen. Derfor er DOC-udgaven
blevet opdelt i flere underområder.
 Det
er en meget robust rødvin med et højt indhold af tanniner, som egner sig godt
til vintermaden, også den danske.
Abruzzo's traditionelle hvidvin er Trebbiano d'Abruzzo,
lavet på trebbiano-druen.
Denne er egentlig altid blevet betegnet som
en drue, der kun egnede sig til fremstilling af billig konsum-vin, men de fine
resultater opnået bl.a. af producenter som Valentini, har givet fornyet respekt
omkring denne tørre hvidvin, som akkompagnerer mangen et sommermåltid på terrassen.
DOC-udgaven skal indeholde min. 85% af denne druesort. De resterende
15% vil typisk være Chardonnay eller Malvasia, som giver vinen en mere frugtagtig
aroma.
Min personlige sommerfavorit er dog rosévinen, Montepulciano
d'Abruzzo Cerasuolo, også lavet på den røde Montepulciano-drue med en vinificeringsproces,
der ligner hvidvinens, hvilket giver en kirsebærrød farve og en let og frugtagtig
smag, der passer helt perfekt til vores varme sommervejr.
Denne vin skal
drikkes ung, helst indenfor 1-2 år.
Kommer du forbi, skal du også prøve
andre af de egnstypiske (autoktone) hvidvine lavet på druerne Pecorino og Passerina.
En god lokal hverdagsvin, rød, hvid eller rose, vil typisk koste fra
6 euro og opefter til 80 euro eller mere for en Montepulciano fra Valentini.
For
alle indkøb af lokale vine gælder det, at det er bedst at gå til vinhandleren
eller i de små lokale butikker.
Mange lokale producenter har ikke
så stor produktion, at de ønsker at sælge til supermarkederne og når man så finder
deres vine her alligevel - til en højere pris end hos vinhandleren - er det fordi
de har opkøbt partier via mellemhandlere.
De fleste producenter vil
også gerne sælge direkte fra deres Azienda, men det er bedst at ringe først,
så er der også bedre mulighed for at få en rundvisning.
Af Liset Nyland |