Madkultur - Umbria

Juni 2011

Bookmark and Share

Umbriens mad

Vildsvin = Cinghiale
Trøffel = Tartufo
Pålæg = Affettati
Linser = Lenticchie
Strangozzi = Lokal pasta

Norcia >> er i dag meget berømt for sin specielle skinke,
og i det hele taget for sin produktion af pålæg.


En umbrisk skinke


Pålægget er ikke kun lavet af svinekød, men også af de mange vildsvin, der stadig findes i området.




Norcerine eller Salsicce Secche
kaldes de smagfulde små pølser fra Norcia



Området omkring Norcia er også kendt kendt for de sjældne linser fra Castelluccio (med opskrift på linsesuppe >>) >>
og for sine hvide og sorte umbriske trøfler.


Den sorte sommertrøffel findes overalt i Umbrien
Mere om Trøfler >>


Trøfler spises ofte på ristet brød med olie (Bruschetta), eller revet i tynde flager over den firkantede lokale Strangozzi-spaghetti.

Bruschetta (bruschette i flertal og udtales "brusKetta/e") >> med olivenpate eller svampe ovenpå er udover den klassiske bruschetta med tomat ofte en af forretterne på restauranternes menukort.
- Og olien er selvfølgelige den gode og smagfulde umbriske jomfru oliveolie.
Mere om Olivenolie >>

Lammekød (agnello) og vilsvin (cinghiale) >> er også kendte gæster på menuer.

Et usaltet brød (opfundet under Perugias "saltkrig" mod Pavestatens skat på salt) bruges til den lokale snack - brød med skinkeskiver eller grillede salsiccia-pølser indeni.

En "fritto misto" må man heller ikke snyde sig selv for i Umbria.
Her er intet hav, så her spiser man knasende sprøde fritterede grøntsager og kødstykker.

Og så er Umbrien berømt for sin chokoladeby, der hvert år i oktober begraves under tonsvis af chokolade - Perugia, hvor man producerer de berømte "Baci" - chokoladekys - hvor der altid er et digt eller en talemåde om kærlighed indeni.

Chokolade-poesi kalder man det derfor i Italien, når mindre talentfulde lejlighedsdigtere kaster sig ud i mindre vellykkede kærligheds-erklæringer.

Læs mere om Perugia >>


-syl


Copyright © 2002-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano