Den
lokale gastronomi
"Græs-kagen" - Torta d´erbi -
laves
faktisk af en speciel græssort - og med spinat.

Den færdige "græskage"

"Testaroli" - ofte serveret med Pesto
- er områdets lokale pastatype.
Testaroli med Pesto

Testaroli-produktion
Det traditionelle brød bliver bagt i træfyrede
ovne - og nogle gange med kastanjemel, der ligeledes
er en af områdets specialiteter.

Carscenta-brød
En kastanjekage mangler sjældent, og bladene
fra kastanjetræet pynter ofte på det friske brød.
Naturligvis myldrer der hvert efterår enorme mængder
svampe frem på markerne og ikke mindst i skovene
på bakkesiderne, og harene og vilsvinene bliver
til fyldige ragout´er, der serveres med bred
Pappardelle-pasta.

Pappardelle med svampe
>>
Honning >>
og hasselnødder er også en del af den lokale
gastronomi sammen med lokale salamispecialiteter.

Honning fra Lunigiana

Treschietto-løg er også
en lokal specialitet
|
22.8.2009:
Lotto-milliard
gik til landsbyen Bagnone i Lunigiana >>
Artikel fra 2006
Et helt andet Toscana! Den allernordligste del af Toscana
er en utrolig smuk og langstrakt dal, der skyder sig op mellem
to rækker bjerge.

Pontremoli er hovedbyen i Lunigiana
Mod kysten grænser området op til Ligurien, tæt på de 5 små
idylliske, gamle fiskerbyer Cinque Terre. Modsat grænser dalen
op mod Emilia Romagna.
Det er Lunigiana - navngivet efter en gammel etruskisk
by Luni.
I dag er der kun ruiner - bl.a. et gammelt amfieteater - tilbage
af denne by.
Området kaldes også "Landet med de 100 slotte".

Borgo di Comano
- Ole Skjodstrup
bor i Comano i Lunigiana >>
Allevegne, på de grønne skovklædte bakker og bjergsider, lyser
de små borge og middelalderbyer, som perler i en halskæde,
i deres karakteristiske grå-gule farver - mens de står vagt
om de gamle veje, hvor engang pilgrimme og købmænd rejste
- måske på vej til Lucca, Firenze eller Rom.

Bagnone
Lunigiana består af de 14 nordligste kommuner
i Massa Carrara provinsen i Toscana.
Byerne hedder Aulla, Bagnone, Casola in Lunigiana, Comano,
Filattiera, Fivizzano, Fosdinovo, Licciana Nardi, Mulazzo,
Podenzana, Pontremoli, Tresana, Villafranca in Lunigiana og
Zeri.
Lunigiana-dalen og bakkerne ligger omkring floden Magra.
Klik
for stor kort over Lunigiana

Mange af middelalderborgene (slottene) blev
bygget af de gamle rige familier, såsom Malaspina, Bosi og Estensi, som indbyrdes
kæmpede om at få kontrol over dette magiske stykke land.
 Malgrate
Og Lunigiana er magisk!
De smukke skovklædte bakker og bjerge er
gennemskåret af kløfter, rislende vandløb og brusende floder.
 Lunigiana
i efterårs-dragt
Naturens eget "Bagtæppe" er majestætiske grå bjerge,
hvor der nogen gange helt henne i juni kan falde sne på toppen.

Samtidig
er der flade drag, hvor der dyrkes alverdens grøntsager - og naurligvis vin og
oliven.
Mange af de store skove er kastanjeskove - den slags der med velbehag
kan tilberedes og spises!
Du er i naturen i Lunigiana og der er rig
mulighed for at vandre på de små bjergveje mellem landsbyerne, i bjergene eller
i de smukke skove.

Også befolkningen er magisk i Lunigiana - der er kun et meget lille antal turister,
der finder herop, så de lokale er meget venlige og imødekommende - og undrende
over, at man da har fundet vej helt op til dem.
 Villafranca
Det
betyder så også, at der (med meget få undtagelser) kun tales italiensk.
Med
glade, tindrende brune øjne kigger den gamle kone spørgende på dig, mens hun med
højere og højere stemme prøver at få dig til at forstå italiensk. (Læs: Jo
højere man taler, jo mere forstår modtageren vel!).
Men med tegn-
og kropsprog og en imødekommende indstilling går det alligevel!
Tempoet
i Lunigiana er langsomt - der snakkes og parlamenteres alle vegne - både i
supermarkederne og over en espresso på de små, allestedsnærværende barer.
I
de små landbyer følger de lokale skyggen rundt i byen, hvor de sidder på trappetrin
og gamle køkkenstole og diskuterer verdenssituationen - kun midt på dagen, fra
kl. 12.00 præcis bliver der helt stille ……..!
 Middagsstundi
Villafranca
Alt går ligesom i stå og der høres ingen snakken og ingen
andre lyde til klokken bliver 14.00, hvor verden stille og roligt går i gang igen.
I de små butikker er det stadig gammelfar bag delikatessekøleren, gammelmor
ved kassen og sønnen eller svigersønnen fylder op og slæber rundt på de tunge
varer.
Der er ikke selvbetjening, nej man servicerer sine kunder, og pakker
alt pænt ind og ønsker en god dag. Kommer du til Lunigiana går du selv hurtigt
ned i tempo, og du finder ind til de basale instinkter:
God mad, lokal
vin og samvær med familien. Skal der alligevel ske noget andet, så er der kun
½-times kørsel til Versiliakysten, hvor der er liv og mange mennesker - og ikke
mindst det turkise Middelhav.
Nordpå er kysten klippefyldt med mulighed
for at snorkle visse steder.
Sydpå er det sandstrande med masser at
private strande, hvor man kan leje en parasol og et par liggestole.
Ind
imellem de private strande er der også offentlige strande, hvor du selv kan medbringe
parasollen.
Der er ½ times kørsel til La Spezia, en times kørsel til
Pisa eller Lucca og lidt under 2 timer til Firenze, så hvis man vil, er der
masser at muligheder for storby og shopping!
Lunigiana er meget italiensk
stadigvæk - meget sig selv og en meget stor oplevelse på mange områder - så absolut
et besøg værd!
Og garanteret et besøg du aldrig glemmer!
Susanne
Brandi |