Turisme - Sardinien

Januar 2011

Bookmark and Share

Til frokost i det grønne med fårehyrderne

Besøg i Neptuns Grotte nordvest for Alghero >>


Hvor:

Agriturismo Santu Aínzu >>
(Engelsk og fransk tales)

Også Bed Breakfast:
Lige nu er der to dobbeltværelser på gården, der lejes ud.

8 nye dobbeltværelser med bad på gården er i gang med at blive restaureret.

Eller vildsvinejagt:
Vildsvinejagten ind i begyndelsen af november.
Kan man klare sig sprogligt med tegnsprog, så stiller de sardisk-talende fårhyrder gerne op og ledsager danske jægere. Skriv til Santu Aínzu.



Tallerknerne er skiver af tørret brød - "caratamusica" - nodepapir




Første hovedret er fårkød, der har boblet i store gryder i flere typer sammen ed grøntsager som gulerødder, løg, tomater og kartofler



Efter frokosten spiller hyrderne op til dans

Artikel fra juni 2008

Køreturen fra landevejen og op til "Agriturismo Santu Aìnzu" kan gøres med en lille bil eller en stor bus, men firehjulstrækkeren ville også føle sig lidt brugt!


Landstedet ligger inde på øen øst for byen Alghero i det nordvestlige Sardinien.

Fritgående køer græsser i lysningerne på de skovklædte bjergskråninger langs med grusvejen.
Geder, ponyer og en utroligt kælen hundehvalp hilser velkommen, når man fra den improviserede parkeringsplads går op i skoven af korktræer.

Fruen og Francesco, der er pensioneret telefonsælger, er sammen med én af fårhyrderne i fuld gang i køkkenet.


I store gryder simrer fårekød med grøntsager, og pattegrise ruller rundt over gløderne i det 100% åbne køkken.


Køkkenet er absolut åbent



"Aperitiffen" er et stykke "nodepapir" med fårevalle - altså den masse, der gennem opvarmning og videre behandling bliver til den gode sardiske "pecorino"-ost >>.

Fruen på Santu Aínzu fortæller at gården har 800 får gående rundt i landskabet - og de skal ikke gå for langt væk i malkesæsonen...
Fårene skal jo malkes morgen og aften.

Naturlig "malkekarusel"

Det sker stadig ved håndkraft.
Min bordherre, der er fårhyrde på stedet, tager os med ned til et buskads, der i virkeligheden er "malkekarusellen".

Fårene gennes ind i de hesteskoformede buske, hvor hyrderne tager dem mellem benene én ad gangen, og malker de omkring halvanden liter mælk, som et får kan give i malkeperioden.
Tre fårehyrder kan klare de omkring 700 får i løbet af tre timer!

Efter forretten serveres salami og skinke, og et par stykker af den gode hjemmelavede "Pecorino".

Bagefter kommer fårhyrden og husets datter rundt med store korkfade med fårekødet og grøntsager.

Ikke mange bliver umiddelbart begejstrede ved udsigten til at spise fårekød, men oppe på Santu Aínzu smager det fantastisk!



Siden kommer der helstegte pattegrise - og det hele spises med fingrene!

Man kan dog anvende sin kniv - for en kniv har man da altid på sig.
Sardernr har altid deres kniv på sig!
I kunsthåndværker-butikkerne på øen kan man finde mange flotte og fine knive produceret på Sardinien.

I maj 2008 er desserten utroligt saftige friske appelsiner, og naturligvis et glas af den lokale "Mirto"-bitter.
Vinen i terracottakarafler, der fyldes op i tide og utide, er en ung vin af den kendte sardiske Cannonau-drue.

Imens finder fårehyrderne harmonika og guitar frem.

To udvalgte gæster er i mellemtiden blevet sendt bagved køkkenet og klædt ud i lokale folkedragter, og kort instrueret i øens lokale danse.
Og så bliver der danset og sunget, spist og drukket lidt mere...



I maj 2008 var det fruen, der sang, og vores musikglade chauffør greb guitaren og spillede med.



Santu Aínzu ligger ved Thiesi inde på øen


-syl


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano