Byer - Emilia Romagna

December 2011


Parmas historie

Parma-området var beboet allerede i stenalderen, og måske blev byen rundlagt af etruskerne.

Med sikkerhed ved man derimod, at Parma sammen med Modena blev en romersk koloni i 183 før vor tidsregning, da 2.000 romerske familier blev flyttet til området.

I romertiden bliver Parma et knudepunkt på de to romerveje Via Aemilia og Via Claudia.
Byen havde sit romerske forum på det der i dag hedder Piaza Garibaldi.I 44 f.Kr. blev byen ødelagt og genopbygget af kejser Augustus.
Siden kom hunnerkongen Attila hærgende forbi og byen kom senere under barbar-kongen Odoacer.
Under den gotiske krig blev byen igen ødelagt, og fra 569 bliver Parma en del af det lombardiske kongerige.

I Middelalderen var Parma igen et knudepunkt - nu på pilgrimsvejen Via Francigena >> og i byen blev der konstrueret klostre og hospitaler til de mange pilgrimme.
Siden kom byen under Frankerne og blev en del af Karl den Store imperium, selv om der var et delvist lokalt styre.

Parma bliver en slags frikommune i 1140, men senere bliver byen indvolveret i magtkampene over kontrollen med Po-floden.

I 1248 får de pavetro familier kontrollen over byen, og i 1341 bliver Parma en del af Milanos hertugdømme.

Byen oplever en kort uafhængig periode fra 1404 til 1409 inden Milano-ertugen Sforza sammen med de lokale Pallavicino-, Rossi-, Sanvitale- og Da Correggio-familier skaber et feudalt magtsystem.
I den periode bygges der lystigt i byen og området, og mange af slottene og borgene stammer fra den tid.

Nogle af familierne besiddelser bliver med tiden en slags uafhængige stater, der dog til stadighed er i krig med hinanden og tidens store magthavere.

I begyndelsen af 1500-tallet kæmper franskmænd og pavestaten om området.

I 1545 giver Farnese-paven Paul III Parma-og Piacenza-området i gave som hertugdømme til sin uægte søn Pier Luigi Farnese, og familien styrer byen indtil 1731.

Ottavio II Farnese (1547-1586) konsoliderer familiens magt over byen.
For at kontrollere de rige familier i området giver han ordre til at alle familier skal have et bypalads i selve parma og han er dermed med til at præge bybilledet.
Han gennemfører både omfattende renoveringer og nybyggeri i byen, så den faktisk også ligner den hovedstad, den var i hertugdømmet.

I 1731 ender hertugdømmet i en stormagts-aftale i Bourbon´ernes hænder - og oplever en form for dekadence, selv om kulturlivet ikke bukker under.
Dybest set så gad Bourbonerne ikke at bruge tid til at bekymre sig om Parma.

I 1734 flytter Bourbonerne rent faktisk indholdet fra byens hertugpaladser til deres besiddelser i Napoli.

Efter freden i Aachen i 1748 bliver kommer Parma under fransk indflydelse og bliver faktisk til en effektiv moderne stat under
premierminister Guillaume du Tillot.

Han skaber basis for byens første moderne industrier og i perioden grundlægges Palatine Biblioteket, Det Arkæologiske Museum, Kunstmuseum og en Botanisk have.

Efter Napoleon og Wiener-kongressen i 1815 bliver Parma igen et hertugdømme, og Napoleon hustru Maria Louise fra Østrig blev primus motor i en kulturel renæssance, som blandt andet komponisten Verdi var en del af.

Man havde det så godt i Parma under Marie Louise, at italienske samlingsbevægelse ikke havde stort held med at samle tilslutning i Parma.

Maria Louise dør i 1847 og Parma kommer igen under Bourbonerne . indtil 1860, hvor byen bliver en del af det nye Italien.

Parmenserne var ikke glade for at miste deres særstatus som et hertugdømme, og selv om industrien blomstrede op, da man blev forbundet med byerne Piacenza og Bologna med jernbanen, var der ofte folkelige optøjer i Parma.

I 1908 erklærede byens fagforeninger en generalstrejke, der varede over en måned.

Parma var også aktiv imod fascismen, både før krigen, hvor man kæmpede voldsomt mod fascisterne ud allerede i 1922 under arbejderuroligheder, og igen under Anden Verdenskrig, hvor Parma var hjemsted for mange partisan-grupper.

Byen blev alvorligt bombet af de allierede i foråret 1944.

-syl


Copyright © 2001-2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano