Abruzzo

20. april 2009

Paven har meddelt at han besøger jordskælvsområdet den 28. april.

De tre største fagforeninger har ligeledes meddelt, at deres nationale demonstration den 1. maj i år bliver afholdt i Abruzzo.

Telegram med nødråb

Den 1. april bad borgmesteren i L´Aquila i et telegram regeringen om at erklære området i alarmtilstand - en henvendelse, der ikke fik noget svar...

Den 30. marts var der et skælv på 4 grader på richterskalaen og det fik borgmesteren til - forgæves - at reagere.

Telegrammet blev fundet i ruinerne af en offentlig bygning i L´Aquila lørdag den 18. april.

Stort kort over jordskælvs-området nederst på siden

I dag - 20. april 2009 - bor der 40.000 i 120 teltbyer i det mellem-italienske område i Abruzzo-regionen, der blev ramt af jordskælvet natten til den 6. april.

Yderligere 20.000 jordksælvsramte bor på hoteller langs Adriaterhavskysten eller er privat indkvarteret hos familie, venner eller personer, der stiller boliger til rådighed.Det reelle antal jordskævsramte er dog endnu højere.
49 kommuner er nu erklæret jordskælvsramte, men i mange andre kommuner i området sover folk stadig i biler eller i egne telte.


Jorden ryster stadig med efterskælv på 2 til 3 grader på Richter-skalen, og mange vil ikke sove i huse, hvor det drysser ned fra loftet, eller hvor der er revner i murene. Efter jordskælvet i Umbrien i 1997 blev jorden ved med at ryste i flere måneder.

Danske Palle og hans datter Sif, der fylder seks år om nogle dage, har nu sovet udenfor deres lejlighed i 13 nætter.

Bjergkommunen Campo dei Giove, hvor de bor, er ikke erklæret for jordskælvsramt, så der er ikke den store hjælp at hente for indbyggerne dér.
Palle har fået 120 euro til køb af telt og drømmesenge, men om der kommer teknikere og kontrollerer husene i landsbyen er endnu uvist, og angsten for nye kraftige jordskælv er hel konkret for landsbyens indbyggere.

Livet normaliseres langsomt

Folk forsøger at normalisere livet i teltlejrene:
Det første barn er født i sidste uge, og lørdag blev det først par gift i en af de 120 teltlejre. Brudeparret var i øvrigt ret irriterede over pressens interesse i den begivenhed.
Flere steder fungerer skoler og børnehaver også i lejrene.
Butikker og fabrikker i området begynder så småt også at komme i gang igen.

Berlusconi skaber polemik

Silvio Berlusconi besøgte lørdag den 18. april igen jordskælvsområdet, og det lykkes ham også igen at skabe debat.

- Lad os give plads til genopbygningen i stedet for at koncentrere os om skylden - jeg tror undersøgelserne vil vise at ingen har ansvar, lød en udtalelse, der blev ledsaget af følgende bemærkning: - Min far sagde, at hvis man ville andre ondt, så blev man enten kriminel, undersøgelsesdommer eller tandlæge.

Undersøgelsesdommerne i L´Aquila arbejder dog ufortrødent - omend noget fornærmede over udtalelsen - videre med at indsamle konkret bevismateriale i form at murbrokker, film fra jordskælvet og ved hjælp af afhøringer af både ofre, byggesagkyndige, arkitekter og bygherrer.

Deres undersøgelser er koncentreret om de nyere bygning som for eksempel L´Aquilas hospital og studenterhuset, der begge nærmest "smuldrede" under jordskælvet.

En overlevende fra studenterhuset, hvor otte ud af 38 beboere omkom har fortalt, at hun under de første rystelser i slutningen af marts fik tilkaldt både bygningens vicecært og arkitekt.

Hun havde konstateret revner i muren og vand, der trængte ind omrking fundamenterne.
Arkitkekten gik en runde på ti minutter og erklærede alt i orden.

Studenten var ikke overbevist. Hun tog hjem til familien og overlevede.


En anden studerende overlevede kun på grund af sin tunge søvn.
Han vågnede mellem mure, der lænede sig ind over sengen EFTER det store jordskælv.
- Var jeg vågnet under skælvet, ville jeg sikkert helt automatisk have gemt mig under skrivebordet eller være løbet ud på gangen, og så havde jeg været død i dag.

Fem måneder til genhusning

Trods polemik viser seneste meningsmåling i avisen "Corriere della Sera" den 19. april, at 48% af italienerne har mere tillid til Berlusconi efter jordskælvet end de havde før.

Måske hjælper Berlusconis løfter på populariteten:
- 57% af de huse, der er undersøgt indtil nu er beboelige med det samme, 19% kan blive det hurtigt. 75% af de hjemløse er tilbage i deres hjem om en måned, lover han.

Til de resterende lover regeringslederen præfabrikerede boliger, der skal stå klar om senest fem måneder, og som efterfølgende kan anvendes for eksempel som studenterboliger.

-syl

Retur til Abruzzo <<

Retur til jordskælv
i Italien <<4,4 mia. € på vej
Berlusconi meddelte under sit besøg i området, at der nu er 4,4 milliarder euro klar til udbetaling til genopbygningen.

I alt skønnes det nu, at der er brug for 12 milliarder euro til genopbygningen - 190 milliarder kroner.

Til sammenligning koster det danske sundhedsvæsen 37 milliarder kroner om året.

Hvis overslaget på de 12 mia. euro holder vil det i givet fald være første gang at udgifter til genopbygning efter et jordskælv IKKE overskrider de første "budgetter".

Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>