Abruzzo

8. april 2009

Dødstallet var officielt oppe på over 260 personer ved middagstid onsdag den 8. april.
Over 1.000 er sårede.

Man mener mellem 17.000 og 25.000 er hjemløse - 14.000 har fået plads i de provisoriske teltbyer og mange "bor" i deres biler.

Stort kort over jordskælvet nederst på siden


Rekonstrukion i Umbrien gennemført

Regionen Umbrien blev ramt af et alvorligt jordskælv i september 1997.

For et år siden kunne regionens leder meddele at over 90% befolkning nu var tilbage i deres rekonstruerede - og jordskælvssikrede - huse.

"Operation genopbygning" i Umbrien har kostet 4,3 milliarder euro - og det var mirakuløst nok det beløb, der var afsat til rekonstruktionen.


Over 140 milliarder er i de seneste 41 år af det offentlige blevet afsat til at rekonstruere bygninger efter jordskælv.

Mens Umbrien på 12 år har genopbygget, så er Irpinia-jordskælvet - 1980 - stadig en udgift for Italien.

27 særlove er indtil videre resultatet af dét jordskælv, og det offentlige har indtil videre betalt over 32 milliarder euro til en rekonstruktion, der aldrig er blevet fuldført i Irpinia-området.

Andre større
jordskælv i moderne tid


Belice Dalene - 1968
Friuli - 1979
Iprini (Napoli) - 1980

Italien har på papiret verdens bedste regler for at sikre nybyggeri mod jordskælv. Allerede i 1974 blev den første lov om jordskælvs-sikring vedtaget.

Efter jordskælvet i Molise i 2002, hvor en moderne skole styrtede sammen (26 børn og deres lærerinde omkom >>) blev reglerne taget op til revision, og i 2005 var en ny udgave af reglerne, der også tog hensyn til moderne byggeteknikker og nyeste viden, udarbejdet.

Ny lov samler støv.

Men den nye lov er to gange blevet udsat af Prodis regering mellem 2006 og 2008, og senest blev den i 2008 udskudt en tredje gang af den nuværende Berlusconi-regering.
Loven forventes nu at træde i kraft i juni 2010.

I mellemtiden har det italienske Civilforsvar - Protezione Civile - fået 1 milliard kroner til at undersøge, hvilke offentlige bygninger, der har brug for jordskælvs-sikring.

De har nået at analysere færre end ti procent af de udsatte bygninger - og tallene er i øvrigt hemmelige for ikke at skabe frygt i befolkningen.

Sygehuset og politistationerne i L´Aquila har sandsynligvis ikke været blandt de undersøgte.

Disse tre bygninger, der spiller en central rolle i ethvert katastrofeberedskab er nærmest totalskadede i dag - og det medførte så i øvrigt også, at redningsarbejdet blev både forsinket, besværliggjort og mindre effektivt end det kunne have være.

Sygehuset blev påbegyndt i 1975 - og er altså omfattet af den første lov om jorskælvssikring - der er bare ingen, der har kontrolleret om bygherren overholdt reglerne

- Vi vidste ingenting, vi har aldrig været opmærksomme på det aspekt, vi har været uvidende, udtaler Nicola Jovenitti, byrådsmedlem i L´Aqiula, og husker til avisen La Repubblica lige at tilføje, at han ikke havde sygehusbyggeri som sit politiske område.

At L´Aquila ligger i et højrisiko-område kan dog næppe have forbigået nogle i regionen - heller ikke byrådsmedlemmerne - for byen er faktisk flere gange igennem historien blevet totalt ødelagt af jordskælv.

Det offenlige bygger for billigt

På papiret er L´Aquilas hospital bygget efter de tidligere regler om jordskælvssikring, men ingen har åbenbart kontrolleret om sikringen også i virkeligheden var udført i byggeriet.

Også politistationerne, retsbygningen og et nybygget hus med studenterboliger i L´Aquila er blandt de sammenstyrtede eller hårdt beskadigede bygninger.

Flere taler ligefrem om, at offentlige byggerier i Italien er så dårlige, fordi myndighederne er tvunget til at acceptere de billigste tilbud, når der afholdes licitationer.

Det betyder, at der for eksempel anvendes dårlig cement, at der er færre armeringer og ingen brug af "elastisk" stål, og i sidste ende at bygningerne falder nemmere sammen, når der er et jordskælv.

Alessandro Martelli fra universitetet i Ferrara er en af mange italienske eksperter i jordskælvssikring.

Han har beregnet sig frem til, at et jordskælv på 7 grader richter i syditalienske bjergegne vil medføre mellem 5.000 og 11.000 døde.
I Japan, hvor husene ER jordskælvssikrede, ville antallet af døde kun være på 50.

- I Japan ville et jordskælv som det i L’Aquila ikke engang være havnet i avisen, siger Martelli til dagbladet La Repubblica.

Ansvaret sendes videre

I en tv-debat på kanalen Rai3 tirsdag aften var der allerede gang i at fralægge sig ansvaret:

Politikerne sendte ansvaret videre til grådige entrepenører - arkitekterne klagede over bureaukratiske og uforståelige regler - og entrepenørerne returnerede ansvaret til politikerne og den lov, der ligger og samler støv.

Foreløbig er undersøgelsesdommerne i L´Aquila - i et provisorisk domhus - i gang med at indsamle bevismateriale fra ruinerne af blandt andet byens hospital.

Men om nogle nogensinde kommer til at stå til ansvar det er er tvivlsomt og desværre meget italienske spørgsmål...

-syl

Retur til Abruzzo <<

Retur til jordskælv
i Italien <<-Flyt ikke tilbage i Jeres ødelagte huse, tag til havet.

- Hotellerne er til Jeres disposition. Helt gratis.

Berlusconi holdt ikke igen med løfterne, da han tirsdag besøgte L´Aquila.

- Jeg garanterer for rekonstruktionen.

- Vær ikke bange for "sjakalerne" (der stjæler
fra de ødelagte huse),
dem tænker vi på.

Berlusconi havde under besøget en mobil-samtale med Barack Obama, og fortalte, at USAs præsident lover, at USA vil hjælpe med at genopbygge de skadede historiske bygninger i området.

Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>