13. & 14. januar 2011
Bookmark and Share
5.431 arbejdere på FIATs Torino-fabrik
stemmer om bilindustriens italienske fremtid
Januar 2012: Portræt af FIAT-chefen Sergio Marchionne >>

15. januar:
54% stemte ja til den nye aftale på Fiat

Efter en lang aften og nat med optælling af stemmer, hvor en fagforeningsrepræsentant ligefrem blev dårlig og optælling derfor blev suspenderet, står det klart, at arbejderne i produktionen på Fiat stemte overvejende nej, men de administrative medarbejdere og kontorfolk var dem, der sikrede et knebent ja til den nye aftale.


Fiat-chefen
Sergio Marchonne
i oktober 2010:
- Fiat ville have det
bedre uden Italien >>


ARTIKEL FRA JANUAR 2011:
Arbejderne på Mirafiori-fabrikken i Torino stemmer torsdag den 13.1.2011 og fredag den. 14.1.2011 om en en ny aftale mellem Fiat og en række fagforeninger. Afstemningen slutter fredag kl. 18.45.Afstemningen kan få vidtrækkende betydning for den italienske bilfabriks produktion i Italien.Et nej kan betyde, at Marchionnes trussel om at flytte produktionen udenlands - Canada har været nævnt - og dermed et farvel til den historiske bilproduktion i Torino.

Et ja betyder, at Fiat-chefen Marchionnes såkaldte "Alfa-Jeep Plan" sættes i værk.

Planen betyder fortsat produktion i Torino,
men betyder også en bebudet retssag fra metalarbejder-fagforeningen FIOM-CGIL, der ikke har underskrevet de nye aftaler.

Den nye aftale mellem Fiat og de resterende fagforeninger indebærer krav om større fleksibilitet hos de ansatte, der blandt andet kan se frem til firedages-uger med ti timers arbejde, færre pauser og ikke mindst en meget omstridt paragraf om strejker, der fremover skal godkendes af en nystiftet kommission, der kommer til at bestå halvt af virksomheden folk og halvt af de ansatte.

Det er denne paragraf, der i praksis vil umuliggøre fremtidige strejker, som har fået FIOM-CGIL og de mindre uafhængige faggrupper (COBAS) til at afvise aftalen generelt.
De mener, den nye aftale er et brud på retten til at strejke.

Berlusconi blander sig

Fra et møde i Berlin i går (12.1.11, red.) gik Berlusconi til stor irritation for fagforeninger og oppositionen direkte ind i debatten med en kommentar om, at et nej i Torino "ville give italiensk erhvervsliv gode argumenter for at flytte til andre lande".

Foran Mirafiore-fabrikken i Torino har der ugen igennem været meget følelsesladede demonstrationer og livlige møder med politikere.

For eksempel blev Nichi Vendola fra "Sinistra e Libertá" mødt med råb om at "kommunismen er død" af en lille gruppe Fiat-ansatte, der promoverede et "ja" til afstemningen..

-syl

Retur til
Arbejdsmarkedet <<

Retur til
Erhvervsliv <<


Fiats markedsandel
- værste bilår i 14 år >>


Copyright © 2000 - 2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>