14. marts 2013

Bookmark and Share
HABEMUS PAPAM
Pave Frans bliver den første sydamerikanske pave,
og har sine rødder i Asti-området i Piemonte


PAVE-NOTER:
Pave Frans er ikke så glad for at rejse.
På sine rejser til Italien har han ofte besøgt sin familie i Piemonte.

For et par dage siden sagde han til sin kusine Carla Bracchini: - Jeg skal gøre min pligt, jeg tager straks hjem (når konklavet var overstået, red.)...

I morges (torsdag 14.3.2013) kort før klokken 8 ankom Pave Frans til Santa Maria Maggiore kirken i Rom, hvor han bad i en halv time.

Han ankom i en at Vatikanets almindelige biler - ikke i dén med nummerplade SVC1, men i en bil med nummerpladsen SVC3378...

Den nye pave har kun én lunge. Den anden blev fjernet, da han som ung mand led af en lungeinfektion.

Han har fire søskende. Faderen var en jernbanearbejder immigreret fra Italien og moderen var argentisk.

I den officielle biografi "Jesuitten" fortæller han, at han kan lide tango, og at han havde en veninde, inden han følte sig kaldet til at blive præst.


Pave Frans har studeret i Tyskland, men har altid afvist at arbejde i Vatikanet.

I 2005 var han den kardinal, der fik fleste stemmer i konklavet efter Joseph Ratzinger, der jo blev Pave Benedikt 16.

Det forlyder, at han dengang bad sine støtter om at holde op med at stemme på ham, fordi han ikke følte sig klar til den store opgave...

Han motte bliver: MISERANDO ATQUE ELIGENDO HAN SÅ PÅ HAM OG VALGTE HAM


16. marts 2013
"Voglio una Chiesa povera per i poveri: per questo ho scelto di chiamarmi Francesco"

"Jeg vil have en en fattig kirke for de fattige: Derfor har jeg valgt at kalde mig Francesco".

14.3.

Alessia Giordano skriver på italy.dk på Facvebook >>:
Jeg læser på La Repubblica, at den nye Paves yndlingsfilm er Babettes Gæstebud ;-)


HAKKET KARDINALHAT

...nyt navn til Bruschette >>

“I ved at det er kardinalernes opgave at vælge en nye pave, og det synes som om mine brødre kardinaler har valgt en pave, der kommer fra verdens ende”
Pave Frans


EN YDMYG PAVE
MED EN KARAKTER AF STÅL

Det siges, at nyvalgte Pave Frans altid satte sig på den bagerste række når kardinalerne mødtes.

Men man bliver ikke kardinal i den katolske kirke blot ved ydmyghed, så lige nu spekuleres der på om Pave Frans har karakter og viljestyrke nok til at rette den katolske skude op.

I et sjældent interview i februar i slog han som Buenos Aires ærkebiskop og kardinal Jorge Mario Bergoglio fast, at kirkens største problemer lige nu er personlig forfængelighed og ambitioner.
IKKE EN PRÆSIDENT
MEN ET ÅNDELIG OVERHOVEDE

Udtalelsen om kirkens vigtigste problemer beskriver præcist den konflikt, der fik det nu overstående konklave til at minde mere om et politisk valg, end om udnævnelsen af et åndeligt overhovede for verdens omkring 1,2 milliarder katolikker.

Den nye pave sætter praktisk missionsarbejde højere end teologiske diskussioner, og adskiller sig allerede derved fundamentalt fra sin forgænger Benedikt 16. >>.

Den såkaldte reformfløj havde Milanos ærkebiskop Angelo Scola som favorit, da de 115 kardinaler tirsdag den 12. marts blev lukket inde i Det Sixtinske Kapel.

I stedet valgte de til alles overraskelse efter fem afstemninger argentiske Bergoglio, der nærmest slet ikke havde været nævnt i “pavelotteriet”.

FRA KONKLAVET

Kardinalerne aflagde tirsdag eftermiddag ed på IKKE at fortælle om konklavet, men showmanden Timothy Dolan fra New York kunne ikke lade være.

I aftes fortalte han straks pressen, at der rent faktisk blev klappet inde i Det Sixtinske Kapel, da Bergoglio nåede de 77 stemmer, der skulle til for at blive valg.

Vi ved også, at Boston kardinal O´Malley var til diskussion i konklavet, men at netop hans nationalitet forhindrede ham i at opnå tilstrækkeligt med stemmer.

REFORMISTERNES SEJR
Den sejrende reformfløj ønsker i modsætning til fløjen af kardinaler, der har deres daglige gang og arbejdsplads i Vatikanet, en mindre centraliseret og mere gennemskuelig ledelse af den katolske kirke.

De reformvenlige er lede og kede af at høre historier om magtkampe mellem karriere-syge kardinaler i “hovedsædet” i Vatikanstaten, og de ønsker også mere åbenhed om Vatikanets pengesager og de økonomiske transaktioner i Vatikanets skandaleramte bank IOR.

REFORMEVENLIG BETYDER
IKKE REVOLUTIONÆR!

At blive kaldt for fremskridtsvenlig kardinal i den katolske kirke betyder absolut ikke, at man går ind for at ændre århundredegamle regler og dogmer som for eksempel ophævelse af præsternes, munkenes og nonnernes løfte om cølibat.

Det betyder heller ikke ja til anvendelse af prævention, ret til skilsmisse eller accept af registrerede partnerskaber.

Pave Frans´ forhold til Argentinas præsident Cristian Kirchner blev derfor også mere end iskoldt, da hendes regering som det første land i Sydamerikan tillod homo-ægteskaber og satte prævention på det statslige sundhedsbudget.

Kirchner selv var dog rørt til tårer, da hun fik nyheden om valget af sin landsmand som pave.

Enkelte europæiske kardinaler har på det seneste åbnet døren på klem for anvendelse af prævention, men det punkt er ikke umiddelbart på Pave Frans´ dagsorden.

HYKLERISKE PRÆSTER FÅR SKÆLD UD
Pave Frans er på den anden side imod en alt for streng håndhævelse af den rette tro.

Han har skældt argentinske præster ud, når de har nægtet at døbe børn af ugifte mødre.
- Disse præster er vore dages hyklere. Disse præster forhindre Guds børn i at opnå frelsen. Den stakkels pige, der ikke sendte barnet retur til afsenderen, men derimod har haft modet til at sætte barnet i verden, må gå fra sogn til sogn for at få barnet døbt.


Pave Frans ønsker reformer i kirken, en modernisering af bureaukratiet, mere indflydelse til præsterne udenfor Vatikanet, og ikke mindst en mere socialt engageret kirke, der aktivt bekæmper fattigdom.

Han har blandt andet udtalt, at Sydamerika i dag har stor økonomisk vækst, men at det er helt forkert, at denne vækst ikke når de fattigste i samfundet.

Han har også flere gange talt om de negative konsekvenser af den økonomiske globalisering.

I den officielle biografi - “Jesuitten” er biografiens titel - skriver forfatteren følgende:
“Er Bergoglio progressiv eller ligefrem en befrielses-teolog?
Nej. Han er ikke en 3. verdens-præst.
Kritiserer han Den Internationale Valutafond og neo-liberalismen?
Ja.
Bruger han meget af sin tid i slummen?
Ja.
"

FAKTA:
“Jesuitter-ordenen” blev grundlagt i 1535.
Ordenen tæller i dag 17.000 medlemmer, hvoraf 12.000 er præsteviede.
Ordenen arbejder for en universiel og samlet kirke, og de sætter formidlingen af det kristne budskab højest i deres daglige arbejde.

SKYGGER FRA MILITÆRJUNTAEN
Befrielses-teologien er et begreb, der stammer fra 1970´erne, hvor en fløj af præster i Sydamerika blandt andet flyttede ud i slum-kvarterne og i følge kritikerne af bevægelsen gjorde det sociale arbejde til en vigtigere opgave end den kristne mission.

Enkelte befrielses-teologer var åbenlyse tilhængere af eller inspireret af marxismen.

Kristiske stemmer fra Argentina anklager den nye pave for både at have været for passiv under militær-styret, og for i 1976 at have været indvolveret i kidnapningen af netop to præster, der var meget aktive i Buenos Aires slumkvarteret. Præsterne blev frigivet efter et halvt år.


I den officielle biografi hævdes det, at kardinal Bergoglio derimod medvirkede aktivt til løsladelsen af de to præster.

Han skal have fået diktator Jorge Videlas personlige præst til at sygemelde sig, så hen selv kunne holde gudstjeneste for diktatoren og hans familie, og dér direkte om barmhjertighed for gidslerne.

Bergoglio har også været afhørt i 2010 om militærstyrets krænkelser af menneskerettighederne , man bortadopterede for eksempel de politiske fangers børn - og kritikere anklager ham for at svare undvigende.


I biografen fortæller Bergoglio dog om, hvordan han under diktaturet skjulte flygtninge på kirkens ejendom, og at han én gang gav en mand sine egne identitetspapirer, så manden kunne flygte ud af Argentina.

MINDER OM “DEN GODE PAVE,
MEN OGSÅ OM “DEN KORTE PAVE”

Det var en tydelig rørt pave, der kort efter kl 20 onsdag den 13. marts lod sig hylde af menneskemængden på Peterspladsen.

Pave Frans virkede dog også som verdens mest ensomme mand, da han brugte Frans af Assisi´s hilsen:
Brødre og søstre, godaften.

Det var rørende, da han bad alle i stilhed bede en for ham, og han fandt først sin personlige ro, at han i kor med menneskemængden bad “Fader Vor”.

Hans fremtræden var umiddelbart sympatisk og hans korte tale blev mødt med jubel, klapsalver og heppekor, både da han huskede alle på, at han nu er Roms biskop og da han sendte en hilsen til Paver Emeritus Benedikt 16., der efter sigende har fulgt hele konklavet direkte i tv.

På kaffebaren i Trastever gik pave-snakken lystigt morgenen efter.
- Han minder om “den gode pave”, sagde en ældre dame, der også var overrasket over en sydamerikansk pave.

“Den gode pave” er Johannes 23., der var pave mellem 1958 og 1963.
Han var en simpel og jordbunden mand af bondeslægt fra den lille landsby Sotto il Monte ved Bergamo i Norditalien.
Og så var han manden bag det store kirkemøde Det Andet Vatikankoncil, der begyndte i 1962.
Et kirkemøde, der lagde grunden til en aldrig gennemført modernisering af den katolske kirke. Den opgave er nu over 50 år efter stadig den nye paves største udfordring.

- Mig minder han mig om ham, der var pave i kort tid, sagde en midaldrende herre på baren. - Bare det ikke går ham lige så skidt!

I 1978 nåede Johannes Paul I. kun at være Sankt Peters afløser i 33 dage.
Hans død er stadig omgivet af tvivl og konspirationsteorier.
Han blev set som fornyeren og bad som noget af det første i sin regeringstid om et møde med Vatikanbankens topfolk.
Det nåede han aldrig, og nogle er sikre på at hans død skyldes en forgiftet kop te.

- Han er vist også fodboldfan, bemærkede en tredje gæst på kaffebaren.

Og det er ganske rigtigt. Pave Frans holder med fodboldholdet San Lorenzo i Buenos Aires.
Han holdt naturligvis messe, da holdet fyldte 100 år, og han er i besiddelse af medlemskort nummer 88.235.

Fodboldholdet AS Romas tifosi er dog alligevel også begejstrede for den nye pave – de påstår, han har taget navn fra deres angriber Francesco Totti >>!

FRESKOER OG KARDINALER
OVERLEVEDE RØGEN

Blandt de mere pudsige oplysninger Vatikanets talsmand Padre Lombardi er kommet med under konklavet var en udredning om den berømte røg. Onsdag eftermiddag forsikrede han – der i øvrigt også er Jesuit - de flere end 5.500 akkrediterede pressefolk, at hverken Det Sixtinske Kapels freskoer af Michelangelo eller kardinalernes helbred var i fare på grund af røgforgiftning.

Fyrmesteren måtte tænde op for sort røg – der tilsættes en slags sort blæk til de sammenbundne stemmesedler, der skal brændes – to gange – tirsdag aften og onsdag formiddag kl 11.39.

Tredje gang var røgen hvid, og den steg op fra skorstenen onsdag aften kl 19.06. Lidt over en time senere kom Pave Frans ud for at modtage folkets hyldest.

FACEBOOK-NOTER 13 marts 2013 kl. 00.47
DAGENS REKORDMAND!
Pave Francesco - Frans på dansk - bliver den første pave med det navn, og nummer 266 i rækken, der begyndte med Sankt Peter i år 33.

Den 76-årige argentiner med rødder fra Piemonte er den første ikke europæiske pave i over 1.300 år, den første latinamerikanske pave nogensinde, og den første Jesuitter-præst i det hvide tøj.

Han virkede dog som verdens meste ensomme mand, da han kom ud på balkonen.
- Brødre og søstre, godaften, var hans første ord, og man kunne ligefrem se, at jublen fra de mellem 90.000 og 100.000 på Peterpladsen gav hav styrke.

Det var ren magi, da han bad OS på pladsen bede en bøn FOR HAM i stilhed - og stilheden rent faktisk sænkede sig over pladsen.

Siden gik det løs med mere jubel, klapsalver og Francesco-kor, og for et par timer siden festede latinamerikanerne stadig på Peterspladsen.

Frans af Assisi >> som paven har valgt at lade sig inspirere af, er en af den katolske kirkes mest populære helgener.

PS: Mobilnettet på Peterspladsen brød sammen, da den hvide røg kom - derfor først denne sene opdatering.12. marts 2013 - fra konklavets begyndelse
DE PAVE-EGNEDE - I PAPABILI
Kardinalerne aflagde én for én ed i Det Sixtinske Kapel.
Sammen med messen om formiddagen, der varede 7 kvarter tror jeg aldrig, jeg har hørt så meget latin på én dag!

Fra messen om formiddagen før konklavet begyndte kl 16.30 0m eftermiddagen.

Hovedparten af deltagerne i messen var nonner, præster, munke og præste-studerende.
Det var tydligt at mærke både at de kendte ritualet og kunne synge kraftfuldt med på latin, men også at de var glade over at deltage i begivenheden og spændte på hvem der bliver næste overhovede for verdens 1,2 milliarder katolikker.
For en stund glemte jeg faktisk alt om Vatikan- og filial-fraktioner, om magkampe og sex- og finansskandaler.Topkandidat ved konklavets begyndelse er Milanos kardinal Angelo Scola (71).

Scola omringes af pressefolk efter for-messen til konklavet

Scola skal dog tænke på den romerske talemåde:
Den, der går ind i konklavet som pave, kommer ud som kardinal.
(Talemåden slog dog fejl i 2005, hvor Ratzinger var en af favoritterne).

Afrikaneren Peter Turkson (64)
var indtil konklavet en slags Justitsminister i Vatikanstaten, og han var topkandidat for en måned siden.
Men hans meget reaktionære holdninger, blandt andet omkring homoseksuelle, fik ham til at dale i "pave-lotteriet".

Brasilianske Odilo Scherer (63)
regnes også for en top-kandidat.
Han kender Vatikanet indefra, fordi han arbejdede der i syv år mellem 1994 og 2001, og han sidder i dag i bestyrelsen for Vatikanbanken IOR.
Scherer siges at være tysk af udsende, men med brasiliansk temperament, og han har også stor erfaring fra sit stift i San Paolo, hvor han deler en del af den meget socialt indstillede såkaldte "befrielses-teologi". Og over 40% af verdens katolikker bor i Sydamerika.

Der har i dag været flere, der også har nævnet nordamerikanske kardinaler som "papabili" - der taler man om Patrick O´Malley (69) fra Boston.
En franciskaner, der gerne går i sandaler og munkekuttet, bor billigt fordi USA-kirken har betalt meget i erstatninger til pædofili-ofre, og derudover har gentaget, at han ikke kan vente med at komme hjem til sin vante gerning.
Den anden US-kandidat er Timothy Dolan (63) fra New York.
Og den tredje er canadiske Marc Ouellet (69), der kaldes for en af Ratzingers elever...

Og ja, røgen var sort efter den første afstemning tirsdag aften...

Onsdag skal der efter planen stemmes fire gange - to gange om formiddagen med forventer røg omkring kl 11 og to gange om eftermiddagen med forventet røg omkring kl 18.

ELEKTRONISK RINGMUR
Der er over 5.500 akkrediterede pressefolk til konklavet.


Kardinalerne var faktisk ganske disponible overfor pressen

Som en absurd detalje kan vi ikke bruge mobil, sende email eller foto og indslag fra egne pc´er og mobiler inde i Vatikanets ellers flotte Media Center.
Der er simpelthen opretten en elektronisk ringmur omkring Vatikanstaten for at undgå, at der slipper nyt ud om konklavet, der jo begynder kl 16. 30 i dag....
(Faktisk kollapsede alle mobilforbindelser, da Paven var blevet valgt - i to timer var det umuligt at ringe ud fra eller modtage mobilopkald på Peterspladsen - ikke sjovt for os, der var på arbejde...)

12. MARTS 07.45
GLÆDE OG SPÆNDING
Der hviler en glad og forventningsfuld stemning over det konklave, der fra i eftermiddag skal vælge den nye pave.

Kardinalerne er i store træk afslappede, smilende og imødekommende - også selv om pressen afkræver dem svar på "pavelotteriet" uden at tage det mindste hensyn til om en kardinal har været for sent på den til formøderne, sidder og spiser på et romersk trattoria eller lige har afholdt messe.

Nogle pjatter endda lidt med pressen.
Som New Yorks kardinal.


Søndag efter have afholdt messe fortalte han storsmilende, at han tager nogle karameller som han fik foræret af sine sognebørn med til konklavet. - Jeg har hørt at maden ikke er så god under konklavet, sagde han.

Det ér et usædvanligt pavevalg.

Normalt sørger kardinalerne stadig over den afdøde pave, men da Benedikt 16. jo overraskede alle ved selv at gå af, så er stemningen denne gang meget mindre tynget.


11. MARTS

Så er det i morgen, det går løs.

Der er for-konklave-messe kl 10 med alle kardinaler - kl. 16.30 begynder konklavet - og vi regner med den første - sorte! - røg tirsdag aften mellem 19 og 20.

Det vil være helt usædvanligt, hvis en kandidat for 2/3 af stemmerne ved første afstemning.

Fra onsdag stemmes der fire gange om dagen - vi regner med røg kl cirka 12 og cirka 19.

syl

Retur til
Den Katolske Kirke <<


NYE TIDER PÅ VEJ?
Den 25. april 2013 skrev den italienske avis La Repubblica, at Pave Frans ville åbne op for at fraskilte kunne gå til alters.
I dag må fraskilte ikke deltage i altergangen.
op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 Copyright © 2000 - 2013. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>