November 2010

Bookmark and Share

Moderne markedsføring af ny helgen


Padre Pio blev helgenkåret den 16. juni 2002 >>


December 2000

Padre Pio

Padre Pio
godkendt som helgen


Den 20 december 2001 blev det offentliggjort, at munken Padre Pio nu bliver ophøjet til helgen.Han har efter den katolske kirkes praksis haft en kort vej til helgenstatus.

Hans "praksis" blev påbegyndt for 18 år siden i 1983, og nu har man altså godkendt det mirakel der skal til for at skabe en helgen.

Padre Pio får æren for at have helbredt en dreng på 8 år for menigitis.

Efter helbredelsen fortalte drengen, at Padre Pio havde vist sig for ham den 20 januar 2000, og den version har den katolske kirkes helgendomstol altså godtaget.

Man ved, at den nuværende pave (Johannes Paul II, red.) har stor sympati for munken Padre Pio, der ellers både i levende live og som død har været ugleset af mange præster.

 

Artikel fra maj 1999

For millioner af italienere er det en helt speciel begivenhed, når Cappuciner-munken Padre Pio i dag bliver erklæret for salig af Pave Johannes Paul den Anden.


Saliggørelse er første skridt på vejen til at blive helgen i den katolske kirke, og selv om den nuværende pave har saliggjort og helgenkåret flere personer end nogen anden pave, er historien om Padre Pio noget for sig.

Kirken kan ikke rigtigt lide Padre Pio

Den officielle katolske kirke er faktisk ikke begejstret for munken, der døde for knap 30 år siden, og har derfor helt usædvanligt givet efter for et folkeligt pres for at gøre Padre Pio først salig og siden helgen.Kirken er ikke overbevist om, at Padre Pio's sår på hænder og fødder som svarer til Jesu' sår efter korsfæstelsen virkelig var "stigmatiske", og dermed et udtryk for en speciel stærk tro.


Men kirken er dog ikke gået så vidt som til at påstå, at sårene i virkeligheden var fremkaldt af den flaske saltpetersyre som et vidne påstår at have set i munkens celle.


Men flere præster var i sin tid overbevist om, at Padre Pio var en gemen svindler, der blandt andet snød sig fri for at deltage i 1. Verdenskrig, og fra 1931 til 1934 forbød kirken Pio at virke som præst.

30 års granskning af mirakel

Men kirken har åbenbart følt sig tvunget til at lytte efter folkets røst, og efter tre årtiers granskning af et formodet mirakel, hvor en kvinde uforklarligt blev helbredt dagen før en operation, har man altså besluttet sig til i første omgang at saliggøre munken.

Millioner af italienere er nemlig overbeviste om, at helbredelsen af kvinden kun var et enkelt af munkens mirakler.


De tror også, at hans sår var ægte, og at hans lig duftede af blomster, og at et billede af ham i bilen beskytter mod ulykker.


At tro flytter bjerge er en kendt sag, men at tro også flytter milliarder i klingende mønt i den katolske kirke er Padre Pio også et enestående eksempel på.

Milliardforretning

Der er således forlængst lukket for tilmeldinger til at deltage personligt i saliggørelsen på Peterspladsen i Rom.

De rejsebureauer, der har specialiseret sig i "pilgrims-rejser" har kronede dage med at transportere folk til og fra Rom i dag.


Der er plads til 150.000 personer på Peterspladsen, men man regner med, at mindst en halv million personer kommer til Rom for at følge begivenheden.
Det samme er tilfældet i den lille by i regionen Puglia i Syditalien, hvor Padre Pio i 1956 grundlagde et hospital.


Hospitalet i San Giovanni Rotonda
er med tiden blevet kæmpestort, og folk strømmer dertil ikke blot for at blive behandlet af normale læger, men også for at nyde godt af munkens formodede beskyttelse.

I San Giovanni Rotanda har folk i ugevis lejet balkoner, vinduer og altaner ud i dyre domme til pilgrimme, der vil følge saliggørelse på store tv-skærme, der er stillet op på byens centrale plads.

6 timers direkte tv

Hele seks timer har den største italienske tv-kanal Raiuno besluttet at sende direkte fra begivenheden - til hele verden! - Padre Pio er i sig selv et helt ekstraoridnært produkt, lyder det fra Armando Testa fra et af Italiens største reklamebureauer, da han bliver bedt om at vurdere begivenheden.

- Ingen reklamemand kunne have skabt så stærkt et produkt.

Padre Pio havde alt det, der skulle til for at blive en folkelig myte:
De mirakuløse sår, han deltog i hjælpearbejde, han konstruerede et hospital og han var karismatisk at høre på, selv om han ikke var nogen stor taler.
Selv navnet er perfekt, forklarer Testa.

"Pio" på italiensk kan nemlig betyde både religiøs, barmhjertig, storsindet, men også urealistisk.

Mangler mystik

Andre forklarer Padre Pios populartiet med, at hans sår og mirakler bringer det mystisk tilbage til kirken, og dermed fylder et tomrum i moderne menneskers liv.

Padre Pio er nemlig også populær hos katolikker, der ikke frekventerer kirken, og det er faktisk de fleste italienere i dag.

Ser man helt bort fra reglion og tro, og betragter Padre Pio som en forretning, er der tale om et hypotetisk aktieselskab, der omsætter for over 200 milliarder lire - 800 millioner kroner om året.

Omsætningen er stigende.

Man forudser for eksempel, at 15 millioner personer til næste år i jubilæumsår 2000 for Kristi fødsel vil tage på pilgrimsrejse til byen San Giovanni Rotondo.

Padre Pio souvenirs

Det vil alene i kost og logi sikre byen en omsætning på 400 millioner kroner.

De mange Pio-gadgets er også en mulighed for at tjene penge, og 60 handlende har således fået tilladelse til at sælge billeder - fra fire til tyve kroner - askebægre og lignende på pladsen i san Giovanni Rotondo.


I årenes løb er der også udkommet over 200 bøger om munken, og det store italienske ugeblad "Gente" - "Folk" er sjældent udkommet uden en flere sider lang artikel om Padre Pio i de 30 år, der snart er gået siden hans død i september 1969.


- Skriver vi om ham, sælger vi,
siger redaktøren af det konkurrerende ugeblad "Oggi".

"Gente" har dog overtaget i kampen om læserne, for som noget helt specielt tilbyder bladet læserne, at de kan sende en kupon ind til en munk, der personligt har kendt Pio, og få svar på alle deres spørgsmål.

På den amerikanske hjemmeside www.padrepio.com
kan man få alt at vide og bestille for eksempel en gips-staue af munken for 55 dollars.

En smart fyr tilbyder også at sælge en hjemmeside på Internet med navnet www.padre@pio.com for minimum 2.500 dollars.


Renzo Piano tegner kirken

Til den nye kirke til Pios ære >>, som den berømte arkitekt Renzo Piano projekterer er der allerede samlet over 130 millioner kroner ind, og det er meningen, at kirken skal have plads til 60.000 personer.

Det skorter heller ikke på nye mirakler, der kan holde "Padre Pio A/S" i gang.


En ung mand i dyb coma begyndte således i sidste uge at græde, da en besøgende præst fortalte ham om Padre Pio.


Og Padre Pio's overordnede, en munk, der i dag er 84 år gammel har også netop afsløret, at det i virkeligheden var Padre Pios bønner, der i 1981 reddede Pave Johannes Paul II efter skuddrammaet på Peterspladsen.


Tro flytter altså både bjerge og milliarder, men Padre Pio kan mere endnu:
Fodboldkampen mellem Roma og Inter er faktisk blevet rykket til mandag den 3. maj, så tro og fodbold ikke kolliderer.

Det er vist ikke engang lykkes for hverken Paven eller Bruce Springsten.

-syl

Retur til
Kirken >>Andre artikler
Padre Pio´s kirke indivet
1.7.2004 >>

Arkitekten
Renzo Piano>>


San Giovanni Rotonda
i Puglia >>

Links
www.padrepio.com

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2001-2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano