Immigration - Calabrien

2010

Bookmark and Share

Appelsinplukkernes rivolte i Rosarno

En sprængfarlig cocktail af racisme, arbejdsløshed og mafia...

1.128 primært afrikanske indvandrere er de seneste dage med politiets hjælp blevet transporteret væk fra Rosarno i Calabrien.

De fleste er transporteret til et opsamlingscenter for flygtninge og indvandrere i Crotoen i Calabrien, men nogle hundreder også så langt væk som til centre i Bari på den anden side af den italienske støvle.

Personerne med en regulær opholdstilladelse kan frit forlade centrene.
Alle andre skal undersøges, og enten udvises eller tildeles status som flygtningene.

Flere af de internerede udtaler til pressen, at de vil tilbage til Rosarno.
For at arbejde eller for at hente den løn, de har tilgode.

Kommer de returt, får de endnu værre betingelser end tidligere.
Deres "boliger" blev i weekenden jævnet med jorden af myndighederne.


Artikel fra 11. januar 2010
Indtil denne weekend var byen Rosarnos u-officielle indbyggertal 17.500. 16.000 var officielle indbyggere og et sted mellem 1.500 og 2.000 var afrikanske indvandrere, der arbejdede sort i op til 12-14-16 timer dagligt for 2 euro i timen hos områdets frugt-og grøntsagsavlere.
I sidste uge blev to afrikanere beskudt med luftpistoler og "snyde-kugler" på gaden i byen, og denne episode fik bægeret af ydmygelser til at flyde over hos de afrikanske arbejdere.

De arrangerede en demonstration mod episoden, men lige så meget imod den stadigt voksende hadske stemning mod dem i området, og også imod de umenneskelige forhold, de arbejder og lever under.

Indtil videre er 67 indvandrere, politifolk og lokale blevet sårede under den seneste uges uroligheder i området.
I i weekenden tog myndighederne initiativ til at eskortere de afrikanske indvandrere ud af området.
90% af appelsinplukkerne er mænd under 30 år fra lande syd for Sahara og uden opholdstilladelse i Italien.

Mandag den 11.1. var 1.128 afrikanere på den måde bragt til andre opholdssteder i den italienske støvlespids Calabrien, men også så langt væk som i regionen Puglia i støvlehælen.

Racisme, brødnid eller mafia?

10 personer er indtil videre arresteret under urolighederne.
7 er immigranter, mens 3 er indbyggere i Rosarno.
De tre lokale er alle i forvejen kendte af politiet, og den ene er søn af en lokal mafioso.

Derfor lufter både politiets og retssystemet talsmænd den teori, at det er en lokale gren af mafiaen ´Ndrangheta´en, der står bag urolighederne.

Motiverne skulle være de sædvanlige:

Nemlig, at forbryderorganisatione vil slå fast, at området er styret af dem og ikke af myndighederne.

Tjener penge på at "bestyre" appesinplukkerne

Mafia-familierne i Calabrien tjener dog også selv penge på de illegale indvandrere. Det er ofte dem, der "bestyrer" og "fordeler" indvandrerne mellem de indvolverede landbrug. Og det tager forbryderorganisationen sig naturligvis betalt for, og dette uofficiele arbejdsformidlings-system tolerere heller ikke, at "de ansatte" brokker sig hverken over lønnen eller arbejdsforholdene.

Man ved også, at mange landbrug i regionen er mere eller mindre i lommen på `Ndrangheta-familier. Byen Rosarno er så mafia-infiltreret, at bryådet er opløst og byen sat under statslige administration.


Understøttelse er også mafia-business


Calabrien er et af Europas fattigste områder og voldsomt ramt af arbejdsløshed.

Den italienske arbejdsløshed var i november 2009 på 8,3%.

I Calabrien er arbejdsløsheden for unge under 25 nogle steder oppe på 65%, og arbejdsløsheden for kvinder rammer andre steder 41%.

Calabreserne er dog også gode til at udnytte de særmuligheder for understøttelse som den italienske lovgivning tilbyder.

F.eks. hæver tusinder af syditalienerne understøttelse hele året, hvis de kan "bevise" at de året før har arbejde 51 dage som landbrugsmedhjælpere.

"Bevise" står i gåseøjne, fordi mafiaen for længst har lært at oprette falske andelsforeninger af landbrugsmedhjælpere, der står til rådighed med "beviserne" for, at de 51 dages arbejde lige nøjagtig er nået.

"Skyd mafiosierne, ikke de sorte"
lød overskriften søndag på avisen "Il Giornale".


"Il Giornale" beskriver inde i avisen systemet med understøttelse til landbrugsmedhjælpere:

Af 900.000 løst ansatte landrbugsmedhjælpere i Italien modtager omkring 700.000 den særlige landbrugs-understøttelse i korter eller længere perioder hvert år.
Flertallet af modtagerne bor i de fire syditalienske regeriner Campania, Calabria, Puglien og på Sicilien.

Pengene udbetales af de nationale pensions-institut INPS, der også står for at opkræve arbejdesgivernes sociale afgifter, der i teorien skal finansiere understøttelsen.

Men her er et hul.
F.eks. manglede INPS indbetalinger for 6 milliarder euro i perioden mellem 1999 og 2005 - og 65% af skylderne var arbejdsgivere netop i de fire syditalienske regioner.


Det fik Prodi-regeringen til at foreslå en såkaldt "tilgivelseslov" i 2007, hvor skyldige arbejdgivere kunne gøre rent bord ved at betale 22% af deres gæld.

For at have ret til understøttelse som landbrugshjælper skal man bevise, at man har arbejdet 51 i seneste kalenderår. Men har der for eksempel være kraftigt regnvejr i perioden, kan ned til 5 effektive arbejdsdage også udløse understøttelsen.

Dette system har den lokale mafia omsat i en regulær bussines.

I Rossana - også i Calabrien - meldte lederen af det lokale INPS-Maria Giovanna Cassiani i begyndelsen ad 2009 tre falske andelsforeninger for at have "ansat" 323 landbrugsmedhjælpere, der tilsammen havde hævet 15 millioner euro i understøttelse.

Fra august 2009 lever Cassiani under konstant politi-beskyttelse.

..og hvem skal så plukke appelsinerne?


Mens debatten om ansvaret for urolighederne ruller, så breder bekymringen sig hos appelsin-avlerne i Rosarno-området.

Hos nogle bor og arbejder de omkring 400-500 tilbageværende afrikanere stadig, men hvem skal plukke de andres appelsiner og mandariner?

De lokale - og mange af dem altså med understøttelse - har nemlig ingen lyst til at arbejde 12-14-16 timer om dagen for 15 kroner i timen...

Faktisk bliver der færre og færre lokale i Calabrien.

I perioden 1998 til 2007 emmigrerede over 700.000 calabresere.
Det rejste til Norditalien eller udenfor Italien for at søge arbejde og et bedre liv.

-syl

Retur til
Immigration <<

ArtiklerTomatslaverne
i Syditalien >>
Lokal eller
national svigt?


Den italienske indenrigsminister Roberto Maroni fra Lega Nord anklager de lokale myndigheder i Calabrien for at have "udløst immigrationsbomben".

- Efter ti år uden at gøre noget som helst, er der opstået enklaver af immigranter fra lande udenfor EU som er de rene bomber, udtaler han om problemerne i Rosarno.

- Det er en situation, vi har arvet, og et resultat af en misforstået tollerance, fortsætter Maroni, der vil have stillet områdets politikere til ansvar.

- I Calabrien er staten til stede, og vi griber ind i Syditalien fordi de lokale myndigheder ikke opfylder deres pligter, sluttede indenrigsministeren et interview i denne weekend.

På den anden side beskylder regionen Calabrias præsident Agazio Loiero netop ministeren for at have ignoreret områdets problemer med den illegale indvandring, og dermed være skyld i urolighederne.


Paven blander sig

I sin søndagstale understregede Pave Benedikt XVI, at "immigranten er menneske - anderledes på grund af kultur og tradition - men under alle omstændigheder med ret til at blive respekteret..."Mærkat mod udnyttelse


Lanbrugsminister Zaia, der også er fra partiet Lega Nord, foreslår nu at indføre en mærkat på "etiske landbrugsprodukter", hvor det er godtgjort, at der ikke er brugt illegal eller underbetalt arbejdskraft ved fremstillingen.

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 op /\


Copyright © 2000 - 2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>