RIE'S SIDER

April 2002


Politisk slagsmål om statuer i Rie's landsbyMaleri af
Jørgen Boberg


Rie Boberg bor i Solaio i Toscana samme med sin mand og sin søn.
Hun er olivenbonde, skribent, forfatter og ekspert i at købe italienske huse.

Artikel fra april 2002

1.del

Boungiorno fra Italien

Det med at vælte statuer og smadre forgængerens symbolik troede jeg kun var noget der hørte diktaturer til.

Når man var nødt til at knuse Stalin mod jorden, var det vel fordi han diktatorisk havde tilranet sig magten.Men i min lille by i det civiliserede Toscana er der nu opstået en minikrig over demokratisk valgte bystyrers symbolik. Borgmesteren valgte således at fejre frihedskæmpernes dag ved at flytte Mussolinis buste fra et fjernt støvet lagerrum ind på sit kontor.

Borgmesteren har endda rent politisk ikke noget direkte at gøre med fascisterne, da han tilhører Berlusconis parti Forza Italia.

Først troede jeg ikke mine egne ører, men da der så kom en forarget plakat op, hvor forskellige borgergrupper, naturligvis af venstreorienteret observans, beklagede at Mussolini blev støvet af, ja så var der altså kød på historien.

Men det var tilsyneladende ikke nok for de nye magthavere i byen.

Da jeg et par dage senere kørte forbi var man under stort politiopbud ved at fjerne en skulptur, som havde stået der foran rådhuset i alle de 22, år jeg var kommet forbi.

Det var en skulptur hvis symbolik ikke var til at tage fejl af, nemlig knyttede næver i marmor der sprængte det bånd der omgav dem. Ikke stor kunst, men en del af byens udseende. Hvad der kommer i stedet skal jeg fortælle en anden gang, foreløbig har de støbt en ny platform - hvem ved, måske Mussolini til hest?

Rie Boberg
Solaio
Italien

2.del
Det er stadigvæk galt i min kommune.

Trofaste lyttere af Zeppelin (Danmarks Radio) vil måske kunne huske at min bys borgmester havde taget Mussolinis buste ind på sit kontor og fjernet skulpturen foran rådhuset, som symboliserede for meget arbejderbevægelse for kommunerøddernes smag.

Jeg lovede lytterne at fortælle hvad der ville komme i stedet, - det blev ikke Mussolini til hest, men to okser lavet af billedhuggeren Pietro Cascella, en mand som behager Forza Italia, borgmesterens og Berlusconis parti og samme mand, som har lavet Berlusconis private mausoleum og pyntet hans parker.

Et andet stærkt ønske i kommunen har været at ændre gadenavnene, fx alle dem der hed noget med modstandsbevægelse eller var opkaldt efter kommunisten Antonio Gramsci skulle have nye navne - et projekt der dog foreløbig har mødt så meget modstand at de ikke tør gennemføre det lige nu.

Hvad borgmesteren imidlertid har opnået er at få hadet til at blusse.

Murene overmales med opråb som "Vi glemmer ikke fascismen" - "Vi glemmer ikke Sankt Anna" - en lille landsby lidt oppe i bjergene, hvor 620 mennesker, mest gamle mænd, kvinder og børn blev likvideret under 2.verdenskrig af tyskerne i samarbejde med fascisterne.

Personligt har borgmesteren opnået at få smadret sin bil og modtaget en konvolut med to geværpatroner, en kendt advarselsform fra mafiaen.

Rie Boberg
Solaio
Italien


Retur til Rie's sider <<
Andre artikler


Politik >>En samtidig tegning af
Mussolini, som nogen
italienere altså stadig
ønsker at hylde

Om fascismen >>


Copyright © 2001-2007. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano