Valg 13.-14.4.2008

15. april 2008

Berlusconis koalition får solidt flertal i begge kamre
Hverken det ekstreme venstre eller højre kom i parlamentet

Vidste du det? Siden 1948 har der 23 gange været folketingsvalg i Danmark.
Med valget i 2008 har Italien afholdt 16 parlamentsvalgt siden 1948

Den kommende regering
er nummer 62 >>

Berlusconi vej mod
sin fjerde regering

Den første var i 1994, mens Berlusconi i perioden 2001 til 2006 ledede Italien med to på hinanden efterfølgende regeringer.


Berlusconi har god grund til at vise hele det store tandpastasmil i dag!- Jeg er rørt over resultatet og over den tillid, den italienske befolkning har vist mig.
- Vi har nogle svære måneder foran os, men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan i de næste fem år, for at modernisere landet, lød det fra Berlusconi i aftes.

Det første hoveder rullede allerede tirsdag aften, da prognoserne slog fast, at venstrefløjskoalitionen "Sinistra Arcobalena" ikke ville få stemmer nok til at blive præsenteret i Deputeretkammeret eller i Senatet.

Hovederne ruller på venstrefløjen

Kommunisten Fausto Bertinotti trådte allerede i aftes tilbage som koalitionens leder.

Ved valget i 2006 stillede han alene op med sit parti "Rifondazione Comunista" og fik dengang 7,3% af stemmerne - langt fra de under fire procent Regnbue

Koalitionen med flere partier og "De Grønne" opnåede tilsammen ved dette valg under 4% af stemmerne og nåede således ikke over spærregrænserne.

- Vi er tilbage ved år nul,
sukkede De Grønnes Paolo Cento allerede under eftermiddagens prognoser.
Også Socialistpartiets leder Enrico Boselli har taget sin afsked.På den anden fløj yderst til højre i politik opnåede "Højre-partiet" og "Den tre-farvede Flamme" heller ikke stemmer nok.
Det kommende italienske parlament bliver dermed uden politiske partier hverken yderst til venstre eller yderst til højre.


Lega Nord og anti-korruptionsdommeren gik frem

- Lega Nord er stor, og fremgangen var ventet, lød det fra de norditalienske hjemstavnsfolk, da Umberto Bossi som den første af de vigtige partiledere kommenterede prognoser i går.

Lega Nord stod i meningsmålingerne til omkring 5% af stemmerne, men ender omkring 8,5% og får dermed et stort ord at skulle have sagt i den kommende Berlusconi-regering.

- Jeg overvejer ligefrem at blive minister, lød det fra Bossi, der stadig lider under eftervirkningerne af en hjerneblødning for nogle år siden, men stadig er det norditalienske løsrivelsespartis ubestridte og karismatiske leder.

I Veltronis koalition er skuffelsen over nederlaget tyk, men Veltroni kan dog glæde sig over, at PD - Partito Democratico - i dag er Italiens største parti med omkring 34% af stemmerne.

Koalitionspartneren IdV "Værdiernes Italien", ledet af anti-korruptionsdommer Antonio di Pietro (kendt fra Rene Hænder-skandalen i 90´erne >>) fik 4,3% af stemmerne og kunne dermed i teorien have klaret at komme i parlamentet uden at være med i Veltronis koalition.

Det lille katolske midterparti UDC - Unione del Centro - med partileder Pierferdinando Cassini som leder mistede stemmer i forhold til valget i 2006, men klarede med 5,5% af stemmerne skærene, og bliver dermed den trejde gruppe i det kommende parlament.

På vej til toparti-system

Der bliver i det kommende italienske parlament epokegørende få partier, og politiske kommentatorer spår forsigtigt, at med dette valg er Italien på vej til at blive et normalt europæisk land, hvor to store blokke kæmper om magten.

Kommentarerne håber dog også, at Berlusconi trods den overvældende sejr, i hans fjerde regeringsperiode vil udvise større lyst til samarbede med oppositionen end tidligere.

Walter Veltroni håber naturligvis på dette samarbejde, og gav sit bidrag til at gøre italienske politik både mere europæisk og mere civiliseret, da han tidligt i går aftes tog telefonen, og lykønskede Silvio Berlusconi med sejren.

-syl

Retur til
Valg 2008 <<


Tal fra Indenrigsministeriet
14.4. kl. 23.40

Berlusconis koalition
Senat 47,26%
Deputeretkammer 46,64%

Veltronis koalition
Senat 38,08%
Deputeretkammer 37,72%

UDC - Unione del Centro
Senat 5,67%
Deputeretkammer 5,55

Regnbue Venstre
Senat 3,21%
Deputeretkammer 3,08%


Vælgerne har
stemt "nyttigt"

- Spild ikke stemmer
på de små partier.

Sætningen har været gentaget til uendelighed i den næsten to måneder lange italienske valgkamp.

Fra både Veltronis og Berlusconis lejre har man gjort et stort arbejde for at overtale vælgerne til ikke at "spilde" deres stemmer på partier, der risikerede at komme under spærregrænserne.
D
en opfordring har vælgerne lyttet til.


Spærregrænserne

Til Deputeretkammeret - der har 630 medlemmer - skal et parti opnå 4% på landsplan.

Til de 315 valgbare pladser i Senatet - man har også udnævnte livstidssenatorer >> i Italien - skal et parti nå op på 8% i en af de tyve italienske regioner for at få tildelt en eller flere senatorer.


Copyright © 2008_2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>