Valg 13.-14.4.2008

28. marts 2008

De sidste meningsmålinger har alle
Berlusconi i førerposition
30% har endnu ikke besluttet sig

Alle politiske meningsmålinger SKAL i følge italiensk lov offentliggøres på denne webside:

Sondaggi Politico Elettorali >>


Klik "Consulta sondaggi"
.

Sidste meningsmåling må offentliggøres 14. dage før valget.

Flere meningsmålinger:

Den 13. februar offentliggjorde ISPO en meningsmåling, der gav Berlusconis koalition (PdL) 40% af stemmerne, mens Veltronis koalition med Partito Democratico (PD) stod til 33% af stemmerne.

12% af italienerne havde den 13. februar endnu ikke besluttet sig.

Midterpartiet UDC med Casini som kandidat som regeringleder lå da til 6% af stemmerne, mens venstrefløjs-koalitionen "Sinistra/l´Arcobalena - Regnbue Venstre - stod til 8,5% af stemmerne.

Meningsmålingsinstituttet "Euromedia" offentliggjorde den 28. marts en meningsmåling, der gav Berlusconis koalition et forspring på hele 8,6% i forhold til Walter Veltronis >> koalition.

For "SWG" var forspringet dog kun på 5%, for "Demos", 6,6% og for Crespi Ricerche 6,5%.
"ISPO" giver Berlusconi >> et forspring på 5,5%, og forudser også stemerne for det mindre partier og koalitioner:
Den yderste venstrefløj, der er samlet under symbolet "Sinistra Arcobaleno" - Regnbue Venstre - 7% afstemmerne, det katolske midterparti UDC 5,5%, højrefløjspartiet "La Destra" - Højre - 1,5% og socialistpartiet PS ligeledes 1,5%.

Den officielle hjemmeside for meningsmålinger - Sondaggi Politico Elettorali >> - er nu lukket. De sidste 14 dage før et valg må der i Italien ikke offentliggøres nye meningsmålinger.

De ubeslutsommes parti vokser

"MediaMonitor Politica" har kigget nærmere på de vælgere, der endnu ikke har besluttet sig for om de stemmer.
75% af italienerne har i følge denne undersøgelse tænkt sig at stemme. 13,4% har besluttet at blive hjemme og 11% har endnu ikke besluttet sig for at stemme. Hele 0% udtaler, at de endnu ikke har besluttet, hvor de vil sætte deres krydst.

"MediaMonitor Politica" har kigget nærmere på de ubeslutsommer, og har udnævnt 16% af vælgere til at være "mega-ubeslutsomme":
Det er de vælgere, der endnu ikke har besluttet, om deres stemme skal gå til højre eller til venstre.

Italienerne har traditionelt været meget bevidste om, hvorvidt de hørte til højre- eller venstrefløjen, men specielt de yngre generationer, der er vokset op uden noget jerntæppe i Europa, har ikke den samme faste forankring på fløjene.

22,1% af de "mega-ubeslutsomme" er mellem 18 og 24 år, mens 12,8% er over 65 år.

32,9% af de "mega-ubeslutsomme" føler sig overhovedet ikke repræsenteret af de nuværende partier. Over 90% af dem deltager aldrig i demonstrationer og møder eller er aktive i nogen form for politisk aktivitet. Over halvdelen af dem taler aldrig eller sjældent om politiske emner.Corriere della Sera 10.3.2008:
61,2% tror Berlusconi vinder valget


Et flertal af de italienske vælgere tror stadig, at Berlusconi vinder valget, men næsten 13% har på en måned skiftet mening.

På knap en måned er der nemlig blevet næsten dobbelt så mange (26.6% mod 13,4%), der tror Veltroni og hans centrum-venstre koalition har en chance for at vinde valget.KILDE: Meningsmålingen er foretaget af insituttet ISPO, og blev offentliggjort den 10.3.2008 i avisen Corriere della Sera >>.

-syl

Retur til
Valg 2008 <<


Artikler

Artikler om
Silvio Berlusconi >>


Partivælde

Man stemmer KUN på et parti eller en koalition, og ikke på de enkelte kandidater med den nuværende valglov.

Copyright © 2008_2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>