Italiensk politik

5. maj 2010
Bookmark and Share

4. maj 2010:
Korruptionsmistænkt Berlusconi-minister trådt tilbage

Finis fejlslagne oprør:

Artikel:
Bruddet mellem Fini
og Berlusconi >>


Gianfranco Finis højreparti National Alliancen (AN) >> slog sig i marts 2009 sammen med Berlusconi PDL (Popolo della Libertá - Frihedens Folk).

Det seneste års samliv kan bestemt ikke kaldes for hverken lykkeligt eller harmonisk.Fini er blevet mere og mere synligt irriteret over Berlusconis egenrådighed - for at sige det med et mildt ord.

I marts forsøgte Fini at lave sin egen gruppe inde i partiet PDL - en tradition med "strøminger" internt i partierne, som ellers hørte "det gamle kristdemokratiske" Italien til.

Dette projekt lykkedes ikke for Fini.

Fini kunne simpelthen ikke samle nok at sine egne gamle partifæller, og må i den grad have forregnet enten sin egen popularitet eller Berlusconis benhård greb om partiet.

Berlusconi fastholder stadig at Fini ikke kan deltage så aktivt som han gør i den daglige politik og bad ham om at træde tilbage fra den neutrale position som leder af Deputeretkammeret - ngen Fini nægter at gøre.

Derudover blev Fini i den grad sat på plads af Berlusconi på et stort partimøde, hvor han også måtte indkassere verbale tærsk fra sit gamle partis såkaldte oberster med forsvarsminister Ignazio la Russa i spidsen.Fini har dog ikke opgivet sit projekt om et "parti med plads til dialog og debat", som han selv udtrykker det.

Netop i disse dage promoverer Fini "Generazione Italia" >> - et projekt, der officielt kaldes kulturelt, men som dog alligevel mere og mere ligner endnu et forsøg på at lave en "Fini-gruppe" internt i PDL.

"Generation Italien" skriver i sin programerklæring, at projektet skal være et samlingssted for specielt de unge, der vil være med til at forme fremtidens Italien, men der er ingen tvivl om hvem hovedpersonen er.

Foto herunder er fra bevægelsens forside
og teksten lyder:
"Jeg holder med Fini"

Den italienske minister for økonomisk udvikling - svarend til industriminister - Claudio Scajola trådte tirsdag den 4. maj tilbage, som følge af sin involvering i den korruptions- og afpresningsskandale, der går under navnet "Grandi Eventi" - Store Begivenheder.Sagen handler blandt andet om korruption og afpresning i forbindelse med store offentlige begivenheder som for eksempel det aflyste G8-møde på den sardiske ø Maddalena i fjor, men også i forbindelse med sidste års VM i svømning i Rom.

Og såmænd også om svindel og humbug i organisationen af det 150-års jubilæum for staten Italiens grundlæggelse, der netop tager sin officielle begyndelse i dag den 5. maj - dagen, hvor Garibaldi >> og hans mænd for 150 år siden sejlede af sted mod Sicilien fra byen Quarto ved Genova.

Civilforsvar og Finanspoliti også involveret


Sagens centrum er den romerske entrepenør Anemone, og den forgrener sig helt op i den politiske top.

Udover den nu afgåede minister er også chefen for civilforsvaret og viceminister Guido Bertolaso samt en general fra Finanspolitiet under mistanke for at have deltaget i den omfattende svindel med licitationer.
Licitationer til offentlige projekter, som Anemone åbenbart sikrede sig med gavmildhed både overfor politikere og andre offentlige myndighedspersoner.

Minister-lejlighed til spotpris

Helt konkret er eksminister Scajola mistænkt for at have modtaget 900.000 euro fra Anemone i 2004 til køb af en lejlighed.

Pengene blev ifølge Anemones håndlanger - arkitekten Zampolini - i ministerens og en bankdirektørs overværelse overrakt til de to søstre, der solgte deres lejlighed til Scajola.

Den officielle salgspris var 610.000 euro for 180 m2, 9 værelser og udsigt til Colosseum i Roms centrum.

Det svarer til en kvadratmeterpris på 3.389 euro i et kvarter, hvor kvadratmeterpriserne ellers i 2004 nærmede sig de 17.000 euro.


Søger du bolig? Spørg Scajola!
aktivister fra www.semplicerivoluzione.com >>
har sat bannere op i kvarteret omkring Via del Fagutale tæt ved Colosseum i Rom.Søstrene har indrømmet at have indkasseret de 900.000 euro "under bordet", og deres enslydende vidneforklaringer bekræftes ligeledes af deres kontoudskrifter.

Nægtede alt, men gav modstridende forklaringer

Scajolas andel i historien begyndte for alvor at cirkulere i pressen i sidste uge, og Scajola selv var indtil mandag eftermiddag i offensiven.

Han udtalte, at han absolut intet havde med sagen at gøre, og havde købt lejligheden med et lån.
Og at han i øvrigt var udsat for en heksejagt fra mediernes side.


Men hans troværdighed begyndte straks at krakelere, for hans forklaringer omkring købet af lejligheden forandrede sig fra dag til dag, lige som han åbenbart heller ikke kunne huske i hvilken bank, han havde lånt penge til købet.

Oppositionen - med formanden for partiet Værdiernes Italien (Italia dei Valori, IdV) Antonio di Pietro i spidsen - krævede i første omgang, at ministeren mødte op i parlamentet og forklarede sig.

Som modspil dertil indvilligede Scajola i at give parlamentet en forklaring efter en programmeret afhøring i sagen den 14. maj.
En sag, hvor Scajola altså endnu ikke officielt er anklaget, men skal afhøres som "en person med kendskab til sagen", som det italienske retssystem benævner den slags.

Så længe ønskede oppositionen ikke at vente, og med de modstridende forklaringer stod det i løbet af mandag klart, at Scajolas troværdighed var så hullet, at han ikke havde andet valg end at træde tilbage.

Oppositionen udtrykker tilfredshed med det valg, og det samme gør enkelte anonyme regeringspolitikere også, mens Berlusconi officielt beklager Scajola tilbagetræden og kalder hans valg om at gå for et bevis på hans "ansvarlighed overfor staten".

Hårdt slag for regeringen

Scajolas tilbagetræden kommer i kølvandet på den turbulens, som deputeretkammerets præsident og medgrundlægger af PDL Gianfranco Fini har været hovedperson i.
(Se venstre spalte)

Scajola er en af Berlusconis tunge drenge, der har været med siden Berlusconi i 1994 kastede sig ud i politik.
Endnu tidligere var Scajola borgmester i den liguriske by Imperia, hvor han i øvrigt havde sit første møde med retsvæsenet i 1983 i forbindelse med en sag om afpresning.


Scajola var dengang, som mange andre "genbrugte" politikere i Berlusconis parti medlem af det dengang magtfulde Kristlige Demokratiske Parti DC.

Er tidligere trådt tilbage

Scajola har prøvet at træde tilbage som minister før.

I 2002 var Scajola indenrigsminister i Berlusconis anden regering, men han blev tvunget til at træde tilbage den 4. juli efter nogle højst uheldige udtalelser om arbejdsmarkedseksperten Marco Biagi, der var blevet myrdet af de Nye Røde Brigader i Bologna.

Som indenrigsminister var Scajola ansvarlig for at have fjernet Biagis livvagter, og hans udtalelser om, at Biagi var en "plageånd, der blot ville have fornyet sin kontrakt" for regeringen var mere end ministerstolen kunne bære.

Scajola er dog kendt som en af dem, der altid flyder ovenpå igen.
Allerede den 28. august 2003 var Scajola tilbage som minister - denne gang som minister for regeringens program.

Selv udtalte Scajola i går, at han udelukkende træder tilbage for bedre at kunne forsvare sig mod anklagerne - som han trods vidneforklaringerne stadig benægter.

Anonyme kilder har dog udtalt til avisen La Repubblica, at ministeren mandag nat var meget nedslået over at skulle træde tilbage.
En tårevædet Scajola skulle efter sigende have udtalt følgende:

- Min politiske karriere er slut, hvad gør jeg nu? Måske har jeg lavet noget lort, taget for let på nogle ting, men intet der kan være strafbart.

-syl

Retur til
Politik <<Claudio Scajola >>


Copyright © 2000 - 2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>