Økonomi - Politik

2. januar 2008
Bookmark and Share

Eurostat i december 2007: Spanien har overhalet Italien.
Romano Prodi afviste den nyhed i sin nytårstale

Polemik fra den 17. december.

Eurostat meddeler midt i december, at en spanier i 2006 kunne købe mere for en spansk gennemsnits-indkomst end en italiener kunne for en italiensk gennemsnitsindkomst.Den besked blev modtaget med begejstring af den spanske regeringsleder Josè Luis Zapatero, der ikke holdt sig tilbage for at forudsige, at forskellen ville blive endnu større til Spaniens fordel, når regnskabet for 2007 skal gøres op.

- Det er et historisk resultat, udtalte Zapatero, og meddelte, at Spanien nu jagter franske og tyske gennemsnitsindkomster.

Eurostat har målt købekraften i EU-landene, og hvis gennemsnittet i EU er 100, så faldt italienerens købekraft fra 107 i 2004 til 103 i 2006.

I samme periode steg spaniernes købekraft for en gennemsnitsindkomst fra 101 til 105.

 

Det var en nærmest traumatisk oplevelse for italienerne den 17. december 2007 at høre, at meningm/k i Spanien nu tjente mere end meningm/k i Italien. Sådan blev Eurostats oplysninger nemlig tolket i italienske presse

Eurotstats opgørelse talte i realiteten ikke om hverken euro eller cent, men derimod om købekraften for en gennemsnitsindkomst (BNP pro Capita), men nyheden virkede alligevel som en spand koldt vand i hovedet på italienerne, der pludselig så sig selv blive sendt ned i Europas Serie B.

Endnu værre må det have været for økonomi-professoren, der leder Italien:

Romano Prodi brugte da også julen til at sunde sig ovenpå nyheden inden han i sin nytårstale forsøgte at afvise og afmontere oplysningerne.

Prodi har ennda også skrevet et brev til det italienske nyhedsbureau ANSA om, hvorfor han mener Eurostats oplysninger er fejlagtige.

- Spanien har ikke overhalet det italienske Brutto National Produkt.

- Den italienske økonomi er stadig omkring 50% større end den spanske, og hvad angår gennemsnitslønnen, så er BNP pr. person i Italien omkring 13% højere end den spanske gennemsnitsindkomst,
skriver Prodi i brevet.

Om Prodis tale og brev har gjort oplevelsen mindre traumatisk for de millioner af italienerne, der stadig husker, hvor fattigt Spanien var for blot ganske få årtier siden, siger polemikken intet om.

Italien slås med bureaukrati og fortidens fejltagelser

Økonomen Alberto Quadrio Curzio fra det katolske universitet i Milano er til dels enig med Prodi, når denne hævder, at Spanien ikke har overhalet Italien.

Quadrio Curzio skriver i dagbladet "Messaggero":

- Det er stadig en forskel på omkring € 1.000 mellem den italienske og den spanske gennemsnitsindkomst - i Italiens favør.

- Prodi arbejder godt, men problemet er ikke, om Spanien har overhalet Italien eller ej, men derimod den strukturelle kløft, som bremser vort land, vores økonomi og udvikling.

I følge Quadrio Curzio kæmper Prodi mod tyve års fejltagelser i Italiensk økonomi og samfundsliv:

- Italien har strukturelle problemer, som man i årevis ikke har taget fat på.
I Spanien derimod er der ikke den store forskel på Aznars og Zapateros økonomiske politik.
Spanierne skifter regering, men har alligevel skabt sikkerhed for investorer og virksomheder.

Man skærer ned i skatterne og i bureaukratier, styrker turismen og infrastrukturen og indfører fleksibilitet på arbejdsmarkdet.
Sådan er det ikke i Italien.


- Selv om Prodi gør sit bedste, betaler vi alle lige nu for fortidens fejltagelser, lyder det fra økonomen
Quadrio Curzio.

-syl

Retur til Økonomi <<

Retur til Politik <<

Links
IMF >>
Eurostat >>


BNP per Capita 2006

Eurostat
Italien = 25.100 €
Spanien = 22.300 €

FMI
- Den Internationale Valutafond
Italien = 31.791 dollars
Spanien = 27.767 dollars


Copyright © 2000 - 2008. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>