Aktiv dødshjælp

4. februar 2009
Bookmark and Share
Eluana har været i koma i over 17 år -
den 3. februar blev hun flyttet til en ny klinik for at dø

Eluana døde den 9.2.2009 efter fire dage uden ernæring - men debatten raser stadig >>

4. februar:
Velfærdsminister Sacconi, der allerede er anklaget for magtmisbrug i sagen, iværksætter nu kontrol af klinikken i Udine for at forhindre, at Eluana får aktiv dødshjælp.

Italiens kendeste patient var en smuk og livsglad pige, som italienerne kun kender fra ungdomsbillederne før ulykken i 1992.
Eluana-sagen ligner sagen om amerikanske Terri Schiavo, der fik lov til at dø netop ved at man fratog hende den kunstige ernæring.
Terri døde den 21.3.2005.

En undersøgelse af 100 dødsfald, hvor sondemad er blevet suspenderet viser, at de pårørende kalder tiden op til og under selve dødsfaldet for en fredfyldt og smertefri proces.

I 2006 var der i Italien voldsom debat da digteren og den radikale aktivist Piergiorgio Welby fik en læge til at give ham en beroligende indsprøjtning og derefter slukke for hans respirator.

Piergiorgio døde den 20.12.2006 og han sidste tre ord var "tak, tak, tak".

Welby havde lidt af muskelsvind i over 40 år, og efter hans død nægtede den katolske kirke ham en kristen begravelse.

Anestæsilægen Mario Riccio, der medvirkede til Welbys død blev ved retten i Rom den 24. juli 2007 frikendt for at have fjernet stikket til Welbys maskine.

Natten til den 3. februar blev den nu 38-årige Eluana Englaro flyttet fra et plejehjem i Lecco nord for Milano til en klinik i byen Udine i Friuli-Venezia-Giulia regionen i det nordøstligste hjørne af Italien.
Faderen Beppino Englaro stammer fra det område.

Klinikken i Udine har fastslået en "protokol", hvor Eluana de kommende tre dage stadig vil få tilført ernæring og væske via en sonde i maven.
Derefter vil den kunstige ernæring blive suspenderet, og Eluana ventes at dø i løbet af 15 til 20 dage
.

Eluana var udsat for en trafikulykke i januar 1992 og har således været i en vegetativ tilstand med alvorlige hjerneskader i over 17 år.

I 1993 blev det konstateret, at hjernen var voldsomt beskadiget og lægerne gav ingen chancer til Eluana for at komme til bevidsthed.

I 1994 flyttede Eluana til plejehjemmet i Lecco - hvor nonner og sundhedspersonale i dag udtaler, at de har "adopteret" hende og gerne vil pleje hende indtil en - såkaldt - naturlig død.

Ti års juridisk forhindringsløb

I 1999 begynder faderen Beppino Englaro sit retslige forhindringsløb for at få ret til at afbryde den kunstige ernæring af Eluana.

Faderen fortæller, at Eluana kort tid inden sin egen ulykke havde besøgt en ven, der var i koma, og udtalt, at sådan ville hun aldrig ønske at ende.


I 2000 henvender faderen sig direkte til den daværende italienske præsident Azeglio Ciampi for at få lov til at suspendere sondemaden til Eluana.

Mellem 2003 og 2008 udtaler flere retsinstanser sig med forskelligt resultat om Eluana-sagen.

Der er også uenighed om hvilken retskreds og retsinstans der har det sidste ord i sagen.

Den 9. juli 2008 siger retten i Milano "ja" til suspension af ernæring, hvad der den 16. juli får det italienske parlament til at sende sagen til Forfatningsdomstolen.

Den 3. september 2008 beder Beppino Englaro med baggrund i dommen i Milano regionen Lombardiet om at finde et egnet sted, hvor Eluana kan få lov til at dø.
Regionens stærkt katolske præsident, Formigoni, siger nej til at finde et sted.

Den 8. oktober stadfæster forfatningsdomstolen appelrettens "ja" til at suspendere ernæringen. Den katolske kirke taler om "statsautoriseret mord".

Den 11. oktober får Eluana indre blødninger.

Den 16. december beder velfærdsminister Sacconi de italienske regioner - der er ansvarlige for sundhedsvæsenet - om IKKE at stille deres hospitaler, plejehjem eller klinikker til rådighed for Eluana og hendes far.

Den 22. december afviser den europæiske domstol klager fra italienske foreninger, der vil have appelrettens "ja" til suspendering af ernæring omstødt.

Minister anklaget for magtmisbrug

Den 16. januar i år trækker klinikken "Cittá d´Udine" sit tilbud om at modtage Eluana tilbage.
Begrundelsen er at den private klinik frygter at blive udelukket fra den konvention, der tillader dem at arbejde for den nationale sygesikring i kølvandet på minister Sacconis let skjulte trusler til strukturer, der kunne tænke sig at modtage Eluana.
Klinikken vælger at beskytte de 300 ansatte.

Den 17. januar melder Det Radikale Parti ministeren til politiet for magtmisbrug.


Den 31. januar fastslår appelretten i Milano endnu engang faderes ret til at bede om at den kunstige ernæring af Eluana ophører.

Den 1. februar udtaler Paven i sin søndagstale, at "eutanasi er en falsk løsning på et lidelsesdrama og ikke en værdig løsning for mennesket".

I går morges - 3. februar 2009 - sendte "biskop-rådet" CEI en pressemeddelelse ud, hvor biskopperne under overskriften "Dødsrejsen er begyndt…" slår fast at "at tage liv er barbarisk".

Politikere delt på tværs af partierne

Politisk er Italien delt i spørgsmålet om Eluana og om aktiv dødshjælp i det hele taget.

Ministerpræsdent Berlusconi vil ikke udtale sig om sagen.

Han vil tilsyneladende fortsætte den linje, hvor disse etiske spørgsmål - som f.eks. også registreret partnerskab mellem homoseksuelle og kunstig befrugtning >> - er et samvittighedsspørgsmål, hvor centrum-højre koalitionens parlamentsmedlemmer stilles frit.

Formanden for Deputeretkammeret - Gianfranco Fini - udtaler, at han selv er meget i tvivl, men at man i Eluanas skal respektere familiens ønske.

Trods Fini er det dog fra Berlusconis centrum-højrefløj (Partito della Libertá - PDL) de skarpeste modstandere af Eluanas ret til at dø findes.

Men der findes også adskellige politikere i oppositionspartiet PD - Partito Democratico - der er både meget imod og meget i tvivl om dødshjælp i det hele taget.

Enighed om lov om biologisk testamente

Den stærkt katolske Rocco Buttiglione fra det katolske midterparti UDC tilskynder sammen med flere andre politikere fra begge fløje nu regeringen til snarest at tage stilling til spørgsmålet, og gennemføre en lovgivning omkring retten til et biologisk testamente og eutanasi.

Et lovforslag har længe været på trapperne, og selv præsident Napolitano >> har i disse dage udtalt, at nu skal Italien have klare retningslinjer for hvordan sager som Eluanas skal behandles fremover.

Klinikken er omgivet af politi og vagter


Imens ligger Eluano på sit værelse i Udine.

Foran døren står en privat vagtmand og et stort politiopbud holder døgnvagt uden for klinikken, hvor der i dag onsdag er anmeldt en "sit-in" af en gruppe, der er imod at Eluana får lov til at dø.

Ingen ved endnu om rejsen til Udine bliver Eluanas sidste rejse....

-syl

Retur til
Samfund <<Artikler


Den katolske kirke >>


Meningsmåling

En meningsmåling fra "Demos" >> viste den 25. januar 2009, at 83,2% af italienerne mener, kirken skal blande sig udenom hele debatten om euranasi og biologisk testamente.

79,4% er for uligheden for at oprette biologiske testamenter, hvor man f.eks. kan skrive, at man ikke ønsker at holdes i live som Eluana.

51,5% udtaler også, at de er for aktiv dødshjælp i næsten alle situationer, hvor det kan komme på tale.


81% udtaler også, at var de i Eluanas situation ville de ønske, der blev "slukket for maskinerne"


Copyright © 2000 - 2009. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>