Politik

8. oktober 2009
Bookmark and Share
Forfatningsdommere ophævede Berlusconis immunitet

6.10.2009:
Om "immunitets-loven og Berlusconis udeståender med det italienske retsvæsen >>

UDENLANDSKE MEDIER

WALL STREET JOURNAL
har i dagens avis lavet et teoretisk regnestykke:
Hvis Berlusconi bliver dømt i de retssager, der nu kan genoptages, risikerer han sammenlagt 21 års fængsel

FINANCIAL TIMES
spår at afgørelsen er begyndelsen til "efter-Berlusconi-epoken" i Italien. Avisen forudser, at vælgerne nu i endnu højere grad vil bevæge sig hen mod midten af italiensk politik, og at dette måske er begyndelsen til enden for det to-parti-system, der ellers har kendetegnet Italien siden midten af 1990´erne.

 

- Jeg fortsætter. Retten er venstreorienteret og den slags rager mig en papand.

Sådan lød den første kommentar fra Silvio Berlusconi efter at de 15 italienske forfatningsdommere kort efter klokken 18 onsdag den 8. oktober meddelte, at de med stemmerne 9 mod 6 havde afgjort, at den såkaldet "Lodo Alfano-lov" (opkaldt efter Berlusconis justitsminister) om at Berlusconi, Italiens præsident og parlamentets to formænd ikke kan være indvolveret i retssager i den periode, de varetager deres embeder, er forfatningsstridig. Loven krænker forfatningsen princip om, at alle er lige for loven.Forfatningsdommernes afgørelse komme sandsynligvis til at få en enorm indflydelse på italiensk politik i den kommende tid.

Berlusconi truede i dagene op til afgørelsen i forfatningsretten med at udskrive VALG, hvis afgørelsen ophævede hans immunitet.
Han har blandt andet udtalt, at vælgernes dom er vigtigere end forfatningsdommernes mening.

Men umiddelbart efter afgørelsen udtalte Berlusconis talsmand sig helt anderledes.
Han udtalte, at forfatningsdommernes afgørelse er en politisk afgørelse, og at regeringen, der er valgt af folket, fortsætter sit arbejde i resten af valgperioden, altså i teorien frem til 2013.

Støttedemonstration på vej

Derudover forlyder det, at Berlusconis parti de seneste dage har været i fuld sving med at organisere en kæmpe støttedemonstration for Berlusconi.

Oppositionens reaktion:
Det største oppositionsparti - Partito Democraticato
- gik efter dommen ud med en forholdsvis neutral meddelelse om, at Berlusconi naturligvis skal acceptere afgørelsen, finde tid til de to retssager om korruption, der nu ikke længere er suspenderede, men at han også bør finde tid til at beskæftige sig med politik og Italiens reelle problemer.

Den tidligere undersøgelsesdommer Antonio di Pietro >> fra partiet Værdiernes Italien er den eneste, der siger, at nu må Berlusconi pakke sammen og lade andre komme til.

Afgørelsen for sandsynligvis også stor indflydelse på de kommende regionalvalg i nogle af Italiensk 20 regioner.
Disse administrative valg kommer nu i endnu højere grad at blive valg, der kun kommer til at handle om, om man er for eller imod Berlusconi.

Berlusconis parti - PDL, Frihedens folk - risiker måske ligefrem at bliver splittet som en konsekvens af denne sag - sammen med forårets og sommerens skandaler >> med Berlusconi som hovedperson.

Utilfredshed i Berlusconis egne rækker

Det forlyder fra - indtil videre unavngivne - parlamentsmedlemmer af PDL, at gruppen af parlamentsmedlemmer, der er godt og grundtigt træt af fokuseringen på Berlusconis personlige problemer i stedet for på Italiens problemer, vokser dag for dag.
Nogle politiske kommentatorer forudser ligefrem en splittelse af partiet indenfor en kort tidshorisont.

-syl


Copyright © 2000 - 2009. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>