Juli 2012

De 5 stjerner refererer til bevægelsens fem politiske kardinalpunkter:
Offentlig vandforsyning, transport, udvikling, internet og miljø.

Beppe Grillo blev født i Genova den 21. juli 1948.

Grillo begyndte efter afbrudte økonomiske universitetsstudier i slutningen af 1970´erne sin karriere som komiker og skuespiller. Siden blev han politisk aktivist og i nyere tid Italiens mest kendte blogger.

Grillos blog blev nummer syv på en international liste lavet af Forbes i 2009.

I oktober 2009 grundlægger han den anti-politiske bevægelse "MoVimento 5 Stelle"
- "Bevægelsen 5 Stjerner", der siden har opstillet som en selvstændig liste ved italienske lokalvalg.
- En kulturel revolution, lyder Grillos egen beskrivelse.

Bevægelsen har et program >>, men adskiller sig fra andre politiske grupperinger ved at have en "ikke statut" >>, hvoraf det blandt andet fremgår, at rettighederne til navnet udelukkende tilhører Beppe Grillo.

Op i røven-dag
En kendt Grillo-happening var "Vaffá-dagen" den 8. september 2007 - en dag Beppe Grillo sammenlignede med den 8. september 1943, hvor fascismen faldt.
Her fik politikerne officielt "fingeren" - "vaffá" er en vulgær forkortelse for "op i røven" på italiensk.


Eksil parat?
I 2008 købte Beppe Grillo en lejlighed i Lugano i Schweiz.
Hans egen forklaring var, at han frygtede, at hans blog ville blive censureret, og derfor var nødt til hurtigt at kunne lave en beppegrillo.ch eller beppegrillo.eu blog-adresse. (Det kræver nu ikke, at man ejer en bolig noget sted, red.)

Købet af lejligheden fik rygterne til at løbe på nettet om, at Grillo havde flyttet adresse til Schweiz for at spare skat.

Kan ikke selv vælges

I følge bevægelsens program må dømte ikke opstille til offentlige hverv i Grillos Italien.

Det vil sende 90 af de nuværende parlamentsmedlemmer hjem, men også udelukke Grillos eget kandidatur, da han har en dom for uagtsomt manddrab efter en trafikulykke 1980´erne.

Komikeren Grillo
Grillos komiker-karriere begynder sidst i 1970´erne, da tv-værten Pippo Baudo opdager ham.
Han deltager i tv-show og quizzer, og er med som vært ved den italienske sangkonkurrence San Remo Festival >> i 1978.
I 1980´erne er han med i flere populære programmer og han får i 1985 sit eget program "Grillo-meteret".
Samtidig er han testimonial i to år for en youghurt-reklame.
I 1986 fortæller han i programmet "Fantastico 7" en vittighed om Socialistpartiets leder Bettino Craxi >>:
Craxi og partiets nummer to Martelli er til middag i Kina. Martelli spørger Craxi om, hvem man dog kan stjæle fra i et land, hvor alle er socialister - og den pointe udelukker ham fra de statslige RAI-kanaler.
Mellem 1982 og 1988 er han skuspiller i tre film.
I kølvandet på korruptionsskandalen Rene Hænder >> gør Grillo i 1993 comeback i tv med en række meget sete "Beppe Grillo Show".

Italien har i øvrigt en lang tradition med samfundskritiske komikere - Dario Fo >> og Roberto Benigni >> er et par nulevende af slagsen.

Artikel fra juli 2012
Beppe Grillos "Movimento 5 Stelle" appellerer i følge forsommerens meningsmålinger til op mod en tredjedel af de italienske vælgere.
"Bevægelsen 5 Stjerner" nægter at kalde sig et parti, men har siden grundlæggelsen i 2009 opstillet til italienske lokalvalg
(seneste parlamentsvalg var i 2008).

21 "Grillini´er" skal styre Parma de næste 5 år
I maj 2012 fik "de sædvanlige politikere" et vink med en vognstang om, at store dele af vælgerskaren har mistet tilliden til dem, da "Grillini´erne" vandt kommunalvalget i byen Parma >>.

Den 38-årige Federico Pizzarotti brugte 52 dage til at sammensætte byrådet, og i mellemtiden fik de 20 nyvalgte byrådsmedlemmer fra bevægelsen undervisning i, hvordan et byråd er opbygget og hvilke opgaver byrådet har.
Som borgmesteren, der har en fortid som IT-konsulent, var de andre nyvalgte også uden tidligere politiske erfaringer.

Det nye byråd i Parma arvet en by, der har været sat under statslig administration, og da byen har en gæld på over 600 millioner euro, er der nok at se til.0-km politik
Kritikerne kalder efter 2 måneder Parmas bystyre for "0 km-politik".
"0-km" er en bevægelse der arbejder for, at man køber sine dagligvarer så tæt ved producenten som muligt.
For kritikerne betyder Parmas "0-km" politik, at der INTET er sket i byen, siden "Grillini´erne" kom til magten.

En "nej"-bevægelse
Helt konkret skal bystyret i Parma inden sommerferien den 1. august "lukker" Italien, beslutte, om Parma skal have et planlagt fjernevarmeværk eller ej.

Det oplagte svar er "ej" - for "Movimento 5 Stelle" har en overvægt af "NEJ TAK" i bevægelsens program. Men modsat bevægelsen, så skal "Grillini´erne" i Parma nu føre realpolitik.

Bevægelsen siger blandt andet nej til hurtigtogs-linjen, der i årtier har været under konstruktion mellem Torino og den franske grænse, og også nej til brobyggeri mellem fastlandet og Sicilien.

Man siger principielt nej til fjernvarmeværker (de eksisterende skal nedlægges), nej til Euro´en, selv om den er der, og et nej til at betale af på den italienske statsgæld har også været nævnt.

Kun én statslig tv-kanal,
folkeafstemninger
og internet til alle

Bevægelsens 15 sider lange program >> (.pdf.) indeholder detaljerede anvisninger på, hvordan energiforbruget i Italien skal sættes ned, provinserne skal afskaffes, borgerne skal kunne deltage i debatterne i parlamentet, alle love skal kunne sendes til folkeafstemning, og parlamentsmedlemmer må kun genvælges én gang.

Alle borgere skal have gratis adgang til internet i Grillo-land, og privatpersoner må ikke eje mere en 10% af aktierne i landsdækkende tv- eller radiokanaler.
Det statslige medieselskab RAI skal reduceres til én landsdækkende tv-kanal uden reklamer med upartisk information til folket.

Telefondækningen skal stataliseres, og copyright nedsættes til 20 år.

Der skal indføres arbejdsløshedsunderstøttelse, gives økonomisk støtte til No Profit-virksomheder og indføres sanktioner mod socialt skadelige virksomheder (i partiprogrammet nævnes specifikt f.eks. producenter af mineralvand på flasker).

Kontroversielt interview med israelsk avis
I juni 2012 blev Beppe Grillo interviewet af den israelske avis Yedioth Ahronot.

Grillos udtalelser vakte stor opsigt, og hans tilhængere sår nu ligefrem tvivl om interviewets eksistens, uden at hovedpersonen dog har dementeret sine kontroversielle udtalelser.

Her er en oversættelse af en del af interviewet sakset fra avisen Corriere della Sera 25.6.2012 >>.

Grillo og udenrigspolitikken, fra Mossad til Iran
"Min hustru er iraner, dér er kvinden familiens centrum.
Bin Laden blev oversat dårligt, det har min svigerfar fortalt mig".


Massakrer i Syrien?
- Der er ting, vi ikke forstår. Vi ved ikke, om der foregår en borgerkrig eller om det handler om infiltrerede agenter i landet...

Ahmadinejad Iran?
- En dag så jeg en person blive hængt på en plads i Isfahan. Jeg spurgte mig selv, hvad er det for noget? Men så tænkte jeg på USA. Der har man stadig dødsstraf...

Og kvindernes rettigheder?

- Min hustru er iraner. Jeg har opdaget, at kvinderne i Iran er familiens centrum. Vores angst fødes af ting, vi ikke kender...

Du er ikke bekymret for regimet i Iran?

- Dem, der flygter, er i oppositionen. Dem, der bliver, har ikke de samme bekymringer som os. Dér går økonomien godt, og folk arbejder.
- Det er som i Sydamerika, før var det meget værre.
- Jeg har en fætter, der bygger motorveje i Iran, og han er overhovedet ikke bekymret...

Men Ahmadinejad vil fjerne Israel fra landkortet?
- Han skifter mening. Jeg tror, ikke han mener det, det er bare noget han siger...
- På den anden side, så har min svigerfar forklaret mig, at også oversættelserne af Bin Ladens taler var forkerte...
- Alt det vi i Europa ved om Israel og Palestine er filtreret af et internationalt bureau, der hedder Nemri. Og bag Nemri er en eks-agent fra Mossad. Jeg har beviserne: Ken Livingstone, der var borgmester i London, brugte arabiske tekster oversat af uafhængige, og han opdagede en helt anden virklighed...

I interviewet tillægger Beppe Grillo også USA hele skylden for den nuværende økonomiske krise og sammenligner "MoVimento 5 Stelle" med Occupy Wall Street, de tyske Pirater og de spanske Indignados.

Grillo fortæller også, at han føler sig europæer på samme måde som englænderne, altså "uden at man nødvendigvis skal være med i euro-landene".

Den israelske journalist forsøger interviewet igennem at få Grillo til at komme med konkrete politiske forslag, men må stille sig tilfreds med et generelt svar:

- Jeg har ingen mulighed for at beslutte noget.
- Det er folk, der skal udtale sig, via afsteminger på nettet.


-syl

Retur til
Politik >>


Links
Beppe Grillos Blog >>

MoVimento 5 Stelle >>op /\


Meningsmåling 12.6.2012
(IPSOS for LA7)

Partito Democratico 25,2% MoVimento 5 Stelle 20,6% Popolo delle Libertà 17,6%
Italia dei Valori 7,2%
Unione di Centro 6,5%
Sinistra Ecologia e Libertà 6,4%
Lega Nord 4,3%
Federazione della Sinistra 2,5%
Futuro e Libertà per l'Italia 2,3%
La Destra 1,4%
Ecologisti e Reti Civiche Verdi Europei 1,0%
Partito Socialista 1,0% Andre 4,5%

"Bevægelsen 5 Stjerner"
tiltrækker vælgere både fra den italienske venstre- og højrefløj, og appellerer bredt til italienernes træthed overfor de nuværende politikere.
"5 Stjerner" vil afskaffe partistøtten >>, indføre en begrænsning på to valgperioder (10 år) og sætte politikernes løn ned.

Bevægelsen er skeptisk overfor EU og euro-samarbejdet, sætter miljøsager højt på programmet, vil satse på vedvarende energi og genbrug og ikke mindst stække bankernes og finansverdenens magt.


Derudover bruger bevægelsen meget energi på lokale spørgsmål - som f.eks. protesterne mod hurtigtog i Piemonte, og modstand mod konstruktion af fjernvarmeværker og lossepladser.


Copyright © 2000 - 2013. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>