Familieliv - Samfund

December 2010
Bookmark and Share
Minister vil tvinge italienske unge
til at flytte hjemmefra tidligere
Evig ungdom?
Jeg kommer
hver dag forbi en italiensk bank, der tilbyder ungdomskonto til unge mellem 18 og 35 år.
Og italienske aviser kan også finde på at skrive "ung mand på 37 år kørte galt på sin scooter.

En rapport fra 2006 viste, at 85 % af de italienske mænd i alderen 18 til 33 år boede hos deres forældre...

Børnebidrag til 32-årig

Minister Renato Brunettas bemærkning om at der burde vedtages en lov, der gjorde det obligatorisk at flytte hjemmefra som 18-årig, kom den 16. januar 2010 som reaktion på, at endnu en fraskilt far var blevet dømt til at fortsætte med at betale børnebidrag til en 32-årig datter, der ikke kunne snøvle sig sammen til at gøre universitet færdig.

Sådan nogle domme hører man i Italien om mindst 4-5 gange hvert år.

Se noter til højre, om hvorfor fædre - og mødre! - kan dømmes til "børnebidrag" til nærmest evig tid...

Artikel fra januar 2010

Den 24. januar pustede ministeren for Offentlig Administration Renato Brunetta så endnu mere til ilden ved at foreslå at tage penge fra pensionerne - 200-500 euro om måneden - så unge italienere kunne får en check med sig, hvis de forlod Mammas skjørter som 18-årige.


(Italien OECDs højeste udgifter til pension - 14% af BNP mod et OECD gennemsnit på 7,2% af BNP - i Danmark koster pensionerne 5,4% af BNP).Ungdomsminister Giorgia Meloni blev sur over sin kollegas udtalelser. Efter hendes mening er "kun 10% af de "gamle unge" hjemmeboende frivilligt, resten er det, fordi de simpelthen ikke har andre muligheder".

Forældrene er de skyldige

Brunettas udfald rammer forældregenerationen:
- De unge er ofre for et system som forældrene har ansvar for.
De unge bliver hjemme, fordi kun forældrene har de sociale garantier, fordi universiteterne fungerer dårligt, og fordi forældrene holder fast ved deres privilegier og kaster alt risiko over på børnene. Skylden er fædrenes, der har konstrueret dette samfund.

Alle imod Brunetta

Siden har Brunetta trukket lidt i land, men der er ingen tvivl om, at han - åbenbart som del af et lille mindretal, rent faktisk mener, at unge skal flytte hjemmefra tidligere.

En læserundersøgelse i La Repubblica viste samme dag nemlig, at 82% var imod at tage fra de ældre for at give til de unge.

Brunetta selv flyttede hjemmefra som 30-årig - uden i øvrigt at være i stand til at redde sin egen seng. Det siger han, han i dag er flov over.

Brunetta vil tage fra de unge pensionister mellem 55 og 60 år og fra de falske invalide, og anklager fagforeningerne - der med det samme faldt over ham og kaldte forslaget for "nærmest kriminelt" - for udelukkende at pleje forældrenes og ikke de unges interesser.

- Vi giver for meget til forældrene og for lidt til de unge, siger Brunetta, der nærmest mener, børnene er gidsler hjemme til de er 30 og derover på grund af forældrenes egoisme.

Marina Sereni, næstformand for oppositionspartiet Partito Democratico kalder de unge for de "første uskyldige ofre for krisen", mens sociologen Chiara Saraceno understreger, "at italienske familier i dag ikke kan tillade sig økonomisk at have udeboende børn".

Gian Maria Fara fra meningsmålingsinstituttet Eurispes kalder forslaget "forståeligt i teorien, men i praksis ikke realistisk i Italien.

Fara sætter hovedet på sømmet ved at udtale:
- Man kan ikke overveje at sende de unge udenfor hjemmets mure, når de ikke har et arbejde eller blot har en midlertidig stilling.

Længere levealder spiller også en rolle

Fara fortsætter:
- De unge er mod deres vilje ramt af et Peter Pan-syndrom, hvor de først forlader hjemmet, når de har et fast arbejde. Derudover spiller den længere levealder også en rolle. I dag arver de unge først den ældre generation når de er 50-60 år gamle, for få generationer siden arvede man omkring de 30 år og havde dermed en bolig til disposition eller mulighed for at købe en bolig eller starte egen virksomhed.

Sandro Bernardini er sociolog og ungdomsekspert på Sapienza-universitetet i Rom:

- Samfundet regner ikke med de unge i dag, de lader dem være arbejdsløse, og endeløse studier og ubetalte praktikpladser bliver en måde at forlænge ungdommen på.

-syl

Retur til
Børn <<


Retur til
Familien <<


"Generation
1.000 € >>Analyse:

Hvorfor bor italienerne hjemme hos Mamma
(og Far!) til de
er sidst i 30´erne?


1) Traditionelt og lovgivningsmæssigt tættere familierelationer:

Rent lovgivningsmæssigt er familierne - op og ned i generationerne og ud til siden med søskende - OGSÅ ØKONOMISK ansvarlige overfor hinanden - eftersom der generelt ikke er noget, der ligner hverken SU, bistandshjælp eller arbejdsløshedsunderstøttelse i Italien.
Familien har simpelthen pligt til at forsørge de familiemedlemmer, der ikke kan klare sig selv.


2) Arbejdsmarkedet:

2 A)
Usikkerhed i ansættelse - et nyt fænomen i Italien.
I dag kan man ansættes med midlertidige tidsbegrænsede kontrakter i Italien, mens forældregenerationen nærmest var livstidsansatte i deres job.
Op igennem 70´erne blev arbejdsgiverens ret til at fyre i Italien nærmest fjernet.
Forældre, der har arbejdet i dette system får simpelthen ondt i maven over, at deres poders situation på arbejdsmarkedet er så usikker- og derfor beholder de dem hjemme længere.

2B) Ingen løn eller lille løn:
GENERATION 1.000 EURO >>

Mange unge - også på 35-36-37 år - oplever at de må arbejde gratis i årevis som "praktikanter" - specielt i modefag som advokat, designer, journalist, men også som f.eks. helt almindelige kontorassistenter.

Derefter er de måske heldige af få en midlertidig kontrakt - og ofte er lønnen dér omkring 1.000 euro udebetalt om måneden - det kan man hverken flytte hjemmefra for eller stifte familie for.
Også i faste stillinger - butiksassistent, callcenter, sygehjælper ecc. - er den udbetalte månedsløn sjældent nok til at man kan gøre sig fri af familien.

2C) Arbejdsløsheden:

60% af de italienske
arbejdsløse er under 30 år.

Arbejdsløsheden i Italien >>
var i december 2009 på 8,5%.
Mellem 15 og 25 år var arbejdsløsheden i 2009 på 26,5%.
Visse steder i Syditalien - hvor familiebånd og traditionel levevis i øvrigt er endnu stærkere - er arbejdsløsheden for unge oppe over 60%.

3) Hvad skal mor ellers lave?


Kun 47% af de italienske kvinder er registreret på arbejdsmarkedet >>.
Mine hundelufter-veninder er nu ved at komme i den alder, hvor deres børn omkring de 30-35 er på vej til at flytte hjemmefra - man kan se panikken i deres øjne...


Copyright © 2000 - 2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>