Italiensk madkultur

Februar 2015




Gæstemenu til kolde
efterårs- og vinteraftner
>>


Klassiske opskrifter:
Milano Koteletten >>

Marengo-kylling:
Napoleons kamp-ret >>


Rossinis Tournedos >>


Nu er det også snart sæson for de allerdyreste trøfler - den hvide Tartufo Bianco >> - fra Piemonte

I trøffel-køkkenet med
Henrik Boserup >>

På trøffeljagt i Piemonte >>

Hvide og sorte trøfler



Uhhmmm - ægte lasagne >>




Lasagne med grønt og gorgonzola >>




Risotto med safran-krydderi >>




Nøddekage fra Valtellina >>


Kastanjer er også vintermad


Kastanjekage fra Toscana >>

Lasagne og risotto mindst én gang om ugen er nærmest et must!
Enten den traditionelle lasagne >> eller en grønnere udgave
lasagne med gorgonzola >>
, for at nævne husets to mest anvendte opskrifter...

Når der er gæster, forbereder vi med glæde en steg i rødvin
- Brasato al Barolo >>.


Oksesteg i Barolo-vin


Vi ofrer ikke altid en Barolo, men "nøjes" nogle gange med at lade stegen overnatte i en god, mørkerød og fyldig Barbera fra Piemonte >> - og det er ikke så ringe endda...



Det gør faktisk stadig ondt på undertegnede at "ofre" Barolo som "kogevand"...

Men skal det være - så kan man skam også lave en Risotto al Barolo eller all´Amarone >> med en halv flaske og drikke resten til....

Risotto all´Amarone


Vildsvine-ragú og brede Pappardelle-pasta er også en vinterret >>

Svampene >> - friske fra september til november og siden de tørrede, har en fast plads på menuen, og en ægte bolognesisk ragu til båndspaghetti´en >> er også en klassiker.

Porcino-svampen

Den røde radicchio salat >> er også en vinterspise.
Vi frituresteger den, laver den som forret med bacontern, eller bruger den i risotto sammen med et glas cognac.

Den røde radicchio-salat

Ofte bliver den traditionelle pasta også skiftet ud med kartoffel-pastaén "gnocchi" >> - de varmer mere i maven i det kolde måneder

Grønne spinat gnocchi

Efteråret er også sæson for græskar >> - og dem fylder vi i vores ravioli, og spiser f.eks. med smørsovs med rosiner og pinjekerner.

Risotto med græskar

Når det skal gå hurtigt - og det er en sandhed med modifikationer, for manden insisterer stadig på at overvære, at slagteren skærer pålægget i netop den tykkelse, vi godt kan lide - så laver vi et bord med "salumi misti " eller "affettati" - altså med det gode italienske pålæg >>.



Salumi misti og syltede grøntsager >>


Tilbehøret er champignon, svampe, squash >>, artiskokker, auberginer eller andre grøntsager konserveret i olivenolie >> (sådan nogle krukker har man bare altid i sit italienske køkken...!!!).

Og frisk brød >> fra kvarterets bedste bager...

Risotto >> i forskellige udegaver er også en af vores vinterklassikere.

Før i tiden "snød" vi ofte og brugte en pose-risotto fra Knorr eller Star - men den ægte hjemmerørte risotto er altså bare bedre.
Dg de 15-17 min. man rører og rører er sikkert også godt, når man er kommet i den alder, hvor "farmor-luffer" under armene er ved at være en trussel...

Til dessert eller efterret kommer de mere eller mindre kraftige oste >> (og de tungere rødvine) ofte på bordet.

Nogle gange bliver "batteriet" af honning kørt i position, og vi eksperimenterer med, om fåreosten smager bedst med kastanje- eller jordbærtræ-honning >>.


En efterårs- eller vinteraften kan passende afsluttes med de hårde mandelkager - Cantucci >> - fra Toscana, naturligvis akkompagneret - og dyppet i! - et glas tempereret Vin Santo >>.

Der kunne også komme en nøddekage fra Valtellina >> på bordet eller en Krummekage fra Brescia >>.

-syl

Retur til
Mad <<


Retur til
Opskrifter <<


Vinter-opskrifterne

Den originale "Lasagne" >>
Brasato al Barolo >>
Svampe-retter >>
Risotto all´Amarone >>
Risotto-opskrifter >>

Radicchio salaten >>
Kartoffel-pasta "gnocchi" >>
Opskrifter med græskar >>
Kødsovs - ægte
Ragù fra Bologna >>
Pålæg >>
Ost og vin >>
Ost og honning >>
Nøddekage >>
Kastanjekage fra Toscana >>
Cantucci -
toscanske mandelkager >>

En efterårs-maduge
i via Plana - 2001 >>
Julemaden >>
Nytårsmenuen >>




Pølse af nakkekammen:
"Coppa" er en vinter-
pålægs-favorit


Læs om nakkekamsfesten
hos Jette i Calabrien >>




Cantucci med Vin Santo
- og mere om ost og vin >>

Copyright © 2004-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano