Italiensk madkultur

Februar 2012
Bookmark and Share

Salat - kom olien eller eddiken først?

Salat = insalata
En stor salat er ofte
italienernes sommer-frokost.
Den kaldes på menu-kortet for "insalatone".

Nogle af de mange
italienske salat-typer


Den helt almindelige - Lattuga



Insalata Adriatica
Adriaterhavs salat


Bionda Ricciolina di Trieste
Krøllet blondine fra Trieste


Cavoli di Napoli
Napoli "kål"


Man spiser også Iceberg i Italien

Invidia Ricciuta
Krøllet Invidia

Til middagen med vennerne handlede diskussionen endnu engang om det uløselige dilemma om, hvorvidt man først bruger olie eller først eddike, når "insalata´en" skal gøres "condito" - altså tilsættes den traditionelle italienske "dressing".

Spørgsmålet er oldgammelt.

For 2.400 år siden blandende to af antikkens største filosoffer sig oven i købet i diskussionen:


Aristoteles tilhørte dem, der hævdede af eddiken skulle komme først.
Hans begrundelse var, at eddiken opløser saltet - som også hører med til en traditionel "condimento".

Hans elev Platon derimod begyndte med olien - fordi olien ellers glider af de eddike-våde salatblade!



I vore dage forsøger mad-antropologen Sergio Grasso at løse problemet:

Han foreslår, at man først opløser saltet i eddiken i en lille skål.

Derefter blander man denne eddike-salt rundt i salaten, og til sidst drypper man generøst olie over det hele.


Sergio Grasso taler naturligvis om den gode jomfru olivenolie >>, og han anbefaler også , at man betaler lidt ekstra for en rigtig god hvid vin-eddike, hvis man skal have den ultimative salat-oplevelse.

Grasso scorer et point hos mig for at huske på, at en støvsky friskkværnet sort peber også hører til den perfekte salat.

Til slut kan man gøre salaten friskere med få dråber friskpressent citron henover.
Men husk, at salater med eddike og olie IKKE passer sammen med vin.

Et glas brusende mineralvand >> er den perfekte ledsager til salat.

Sergio Grasso minder også om, at de let bitre salater som radicchio og scarola ikke skal gøres endnu bitrere med eddike.
Her bør man nøjes med salt, olie og friskkværnet peber.

Aromatiske eddiker - med urter eller hvidløg - kan også gøre en salat til en bedre oplevelse.

(Kilde: Sergio Grasso skrev om salat-kulturen i avisen E-Polis i marts 2008)

De Røde Radicchio-salater >>

-syl

Retur til
Madkultur <<


Artikler

De røde radicchio-salater,
med opskrifter >>

Jomfru Oliven Olie >>

Flere italienske
salat-typer:

Lollo Rosso - Rød Lollo


Radicchio Rosso di Chioggia -
Rød Radicchio fra Chioggia

Mere om Radicchio-salaterne >>


Den let bitre Rucola



Ruta
gror vildt.
Når du ser koner med rumpen
i vejret i vejkanten,
så samler de ofte ruta.
Ruta bruges også til
at lave urte-snaps


Scarola er en af de mest
anvendte salater i Italien


Trocadero salat

Copyright © 2008-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>