Italienske opskrifter
Maj2012

Bookmark and Share

Radicchio - salaten, der også kan grilles og steges
Salat-kultur: Olie eller eddike først >>



Radicchio udtales RadiKKio
- "ch" bliver på
italiensk til "K"

Michelangelo udtales MiKelangelo - Chiantivinen Kianti.
4 lette udtaleregler >>


Radicchio-Rosso-salaten
fra Treviso har
også IGP-garanti

Radicchio Konsortiet >>

Tre andre Radicchio-salater har også IGP-Status >>:
Radicchio di Chioggia
Radicchio di Verona
Radicchio Variegaiato di Castelfranco




Den romerske naturhistoriker Plinius skrev allerede for 2000 år siden om den røde salat fra det nord-østlige Italien.

Den udgave vi spiser i dag er en sort udviklet i sidste halvdel af 1800-tallet.

Man ved også, at Middelalderens munke med stor fornøjelse tilsatte deres vegetarkost den bitre salat for at få mere smag i retterne.


Grillet radicchio
Skær de aflange blade halvt over og tør dem godt, inden de ligges på grillen fire-fem minutter.

Drys evt. revet ost over det sidste minut eller spis den grillede radicchio som tilbehør med en god jomfruolivenolie, salt og peber og citronsaft

med Gorgonzola
du kan også lave små "både" af 4-5 af de store yderblade.

Fyld bådene med tern af gorgonzola - og evt. hakkede valnødder.

Grill bådene ganske få minutter øverst i ovnen, og servér dem form forret.

Du finder opskrifter med radicchio-salat nederst på denne side!
(Risotto med radicchio og cognac
Radicchio med bacon
Friturestegt Radicchio)

Der findes mange slags radicchio-salat:
Den specielle blegede "radicchio tardivo"
kan købes i slutningen af efteråret fra november, og er en "blegnet" salat, som efter at den er høstet, samles i bundter og lukkes inde i mørke drivhuse.

Den "blege" Radicchio Tardivo

Uden lys i de mørke drivhuse blegner den røde farve udvendigt og bliver stærkere indeni.
Jo mørkere inderbladene er, jo mere smag er der i denne bitre kraftige salat-type.



Under processen holdes salaten konstant fugtig, mens temperaturen i drivhuset holder planterne varme.

Behandlingen giver en helt speciel smag, og meget møre blade ved roden.
Det er den type radicchio, der bliver allerbedst, når den anvendes i varme retter.

Den tidlige Treviso Radicchio (precoce)

er den røde storbladede ofte mere rundlige salat, som spises umiddelbart efter at den er høstet, mens den "sene" røde radicchio har tykkere, brede og længere aflange blade, med tydlige hvide striber, og en mærkere nærmest brunlig stilk - og igen er bedre i de varme retter.

Radicchio fra Chioggia IGP

Radicchio fra Chioggia er den mest solgte røde salat i Italien.
Her er der tale om en udgave, der har meget lidt udover farven tilbage af den genkendelige bitre radicchio-smag.


Det samme er tilfældet med varianten fra byen Variegato fra Castelfranco IGP , som i dag også dyrkes intensivt omkring byen Padova - og som kun har røde prikker.

Radicchio di Verona IGP

er derimod en sort udviklet fra den røde Treviso-salat i 1950´erne, og den har den originale bitre smag.



Opskrifter


Risotto med radicchio og cognac



300 gram fintskåret salat
1/2 løg
1 fed hakket hvidløg
1/2 glas cognac
1/2 glas tør hvidvin
500 gram italienske ris >>
1 liter grøntsags-boullion - på kogepunktet i en seperat gryde
Parmesan-ost
Jomfruolivenolie

Sautér halvdelen af salaten med finhakket løg og hvidløg i jomfruolivenolien.

Tilsæt en smule boullion og risene, der sauteres med et par minutter, indtil blandingen er stegt-kogt ind.

Tilsæt derefter en grydeske boullion ad gangen, sammen med lidt af den resterende salat, og hvidvinen.

Rør konstant rundt - samme vej - indtil risene er kogte (16-17 min ca. - risotto skal "bølge" ned på tallerknen, ikke sejle!).

Tilsæt cognac´en under de sidste minutter af kogningen

Tilsæt 60 gram revet parmesanost inden serveringen.

Mere om Risotto >>

Friturestegt Radicchio - forret eller tilbehør

750 gram salat af den blegnede eller sene Treviso-radicchio
Skær salaten i tynde striber, og dyp dem i fritureblandingen lavet af:
1 kop hvedemel (evt. halv ris-mel)
1 kop øl (øl gør friteringen mere sprød)
1 æg
Salt og peber

Frituresteg salaten i meget varm jomfru oliven olie eller en anden planteolie, og lad dem blive gyldne, inden de drypper af på friture-papir og serveres varme.

Andre friturestegte grøntsager >>

Radicchio med bacon
- forret eller tilbehør
Striber af cirka 600 gram radicchio-salat
1 finthakket hakket løg
1 pakke bacon-tern
Jomfruolivenolie til stegningen

Sauter løget, indtil det er gennemsigtigt i olien i en tykbundet pande.
Tilsæt baconterninger, og steg dem med nogle minutter, inden de af-tørrede salat-strimler tilsættes, og steges med ved svag varm i ca. 25 minutter - til salaten er mør!


Radicchio på panden

Retur til
Madkultur <<


Retur til
Opskrifter <<


Mere vintermad >>

Retur til Treviso <<

Retur til Portobuffole <<

Radicchio-fester
Der er radicchio-fester
i Treviso nord for Venedig
hvert år i december, hvor
restauranterne serverer
menuer med den
røde salat

"Sagra del radicchio
di Bosco Mesola"

i Ferrara-provinsen
foregik i 2007
fra den 29. september
til den 2. oktober, samt fra
den 6. til den 8. oktober.
Den lille by ligger i Po-Deltaet >>

Klik for store foto



Slottet i Mesola





Skovene omkring Mesola


Radicchio-fest i
Rio San Martino di Scorzé >>
ved Venedig holdes i begyndelsen af november hvert år.
I 2011 fra 4.-20. november

op /\

I Scorze ved Venedig fejrer man også tomaten
(2011: 22.7 - 1.8):

asparges og jordbær
(2011 - 6.-11. maj)...


og ærter...
(2011 - 27.5.-6.6.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

Risotto med radicchio-salat


Penne med smeltet Brie-ost & grillet Radicchio-salat
Copyright © 2000-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano