Italienske opskrifter

Januar 2014
Bookmark and Share

Grøntsager lagret i olie


Hvilke grøntsager
Vi "oliesylter" squash >> i "pinde" (1 cm i diameter) eller runde skiver, peberfrugter (der giver fine farver i glasset), artiskokker og svampe.

Bønner, gulerødder og blomkål er også velegnede.

Eller augberginer, som man dog skal huske at skære i skiver og dække med groft salt, der trækker en halv time, hvorefter man skyller og tørrer skiverne inden grillen, for at undgå den bitre smag.





Grillstegte grøntsager
Man kan også grille peberfrugter, squash og auberginer i stedet for at koge dem i eddikevand.

Efter grilstegningen hælder man 80 °c varm olie over grøntsagerne.



Grillede auberginer -
skær dem i tynde strimler,
inden de syltes.

Grøntsager lagret i olie hører til enhver
"antipasti-buffet" i Italien.


En god ekstra jomfru olivenolie er en af hemmelighederne bag smagen, og så skal de friske grøntsager være modne og faste, og uden mærker efter slag.

Husk, at olielagen sagtens bruges bruges til salater og andet, når man har spist de syltede grøntsager.

Langt de fleste typer grøntsager skal koges efter rengøringen og udskæringen.


Alt efter størrelse koger vi dem mellem tre og ti minutter i en blanding af vand, eddike og citronsaft.

Eddikevand
750 ml lys eddike
250 ml vand
Saften fra tre store citroner
30 gr groft salt pr. liter
(For lidt salt i blandingen medfører bløde grøntsager.

Efter kogningen tørres grøntsagerne godt, og puttes i de forberedte sylteglas, der fyldes op med den gode olivenolie, og så skal der steriliseres.

Sterilisering
Luk sylteglassene helt, og drej derefter låget en kvart omgang.
sæt en klud om hvert glas med en elastik, så glassene ikke støder mod hinanden.

Placer glassene i en stor gryde.

Har du gaskomfur, så sæt en rist under gryden, så den ikke er direkte over flammen.

Fyld gryden med vand indtil 2 centimeter fra lågene.

Lad vandet koge ca. 20 min - fyld evt. mere vand i gryden undervejs.

Tag sylteglassene op, og skru straks lågene helt fast, og lad dem køle af.

Krydderier
Krydderier skal der selvfølgelig til. Hvidløg, chilifrugter, peber og paprika kan tilsættes efter smag.

Man kan også tilsætte friske mynte-blade, salvie, rosmarin eller hakkede nødder, kapers >>, basilikum eller stykker af ansjoser.

Kun fantasien sætter grænser - og erfaringen.

Opbevaring
De oliesyltede grøntsager skal opbevares mørkt (ellers blegner de!) og køligt, og lagres mindst en måned, før man smager resultatet.

-syl


Copyright © 2001-2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano