Italienske opskrifter

Februar 2013

Bookmark and Share
Grundsovs:
Sughi di Pomodoro - og andre pastasovse
Sådan kommer en dåse tomater til at smage himmelsk:

"Soffritto" er pastasovsens hemmelighed:






Blandede tips!
Italienske opskrifter regner ofte kun med 60 til 70 gram pasta per person.
Det er fordi italienerne spiser "il secondo" - andenretten - efter pastaen.
Ordbog til Spisekortet >>


italy.dk regnes retten for en hovedret - brug derfor 100 gram pasta per person som udgangspunkt.

Finder du tomatsovs en smule syrlig, så tilsæt et teskefuld sukker til sovsen....
- eller et par spiseskeer frisk flødeost, der også samler sovsen



Hvis du vil have en sovs med hakket kød, så glem alt om Spaghetti Bolognese, men gå til opskriften på
"Båndspaghetti med Ragu".

Vi bruger helst hele flåede tomater - når vi altså har tid - de kræver nemlig mere simretid end "Polpa di Pelati" - flåede tomater i tern.

Vi synes de hele aflange friske eller flåede "pelati-tomater" er bedst til lang pasta som spaghetti eller linguine
(Læs om pasta-typerne >>),
mens dehakkede tomater - polpa - er bedst til til kort pasta som skruer og pinde.

Mutti fra Pasrma er vores favorit-mærke indenfor polpa - hakkede tomater...

"De skaldede
" >> kaldes flåede tomater, og sorten hedder Perini.
Vores favorit er de skaldede fra San Marzano ved Napoli.

 

Overkogte sammenklistrede maccaroni uden durum-hvede og en klat ketchup ovenpå kan skræmme selv de modigste væk fra italiensk gastronomi.

Sovs - sugo, sughi i flertal - af en dåse opvarmede flåede tomater er mindsandten heller ikke nogen kulinarisk oplevelse.



Men ganske få regler gør pasta og en dåse flåede tomater til en lækker, billig og sund spise:

Pasta-reglerne (
Læs Eva Ravnbøls pastaregler her >>)
1:
Pastaen skal være fremstillet af 100 % durum-hvede

2:
Kogetiden skal overholdes - hav sovs og tilbehør klar til servering

3:
Soffritto: Grundblandingen af gulerod, bladselleri og løg - soffritto - er i mange tilfælde hemmeligheden
bag tomatsovsen!



Soffritto - pastasovsens hemmelighed!

Tomat grundsovs
Med den grundblanding kan "sugo"
varieres i det uendelige..
.

Grundsovs
- s
offritto af:
3 mellemstore gulerødder
2 ben selleri
1 mellemstort løg
+
1 dåse flåede tomater
1 terning til grøntsagsboullion
Jomfru Olivenolie til stegning - læs mere om olie >>

1
Steg de fintskårne grøntsager i olien ved middel varme i mindst ti minutter.
Tilsæt de flåede tomater og boullionterningen.
Lad sovsen simre mindst en halv time - helst halvanden eller mere.

2
Tilsæt vand, vin eller tomatsaft (alt efter typen af sugo) løbende, hvis sovsen koger for meget ind.
Ved servering skal sovsen ikke være tyndtflydende, men ret kompakt.


Den revne ost er vigtig
Ved de enkelt opskrifter er det noteret, om der bør anvendes revet Parmesanost >> eller Pecorinoost >> - eller slet ingen, som til pasta med fiskesovs >>...

Utroligt - men sandt
Det skulle være et gammelt husmoder-tip.
Vi prøvede, og tomatsovsen bliver bare meget bedre,
når den simrer i terracotta-gryden!


Retur til
Opskrifter <<


Den rette "sugo"
til den rette pasta >>

De klassiske tomatsovse
Pasta alla Norma >>
Amatriciana/Matriciana >>
Puttanesca >>
Bucatini med havets frugter >>
All´Arrabiata - den vrede >>
Spaghetti e Basilico >>
Tomatsovs med tun >>
Ragu - klassisk kødsovs >>
Båndspaghetti med svampe >>


Andre klassiske pastasovse
Pesto - Basilikumsovs >>
Carabonara - Kulsvierpasta >>
Salsa di Noci - Valnøddecreme >>

Flere tomatsovse

Med pikante sherrytomater >>
Med gratinerede tomater >>

Sommerpasta m. friske tomater >
Flere tomatsovs-varianter >>
Parmigiana - auberginer i lag >>
Penne med mozzarella >>
Kosak-pasta med vodka >>

Pasta-sovse uden tomater

Penne med speck og safran >>
Båndspaghetti med asparges >>
Skruer med spinat og ostekreme >>
Båndspaghetti med peberfrugter >>
Sløjfer med ærter og skinke >>

Med squash og flødeost >>
Aglio-olie - olie og hvidløg >>
Med peber, Pecorino og olie >>
Creme fraiche og bacon >>

Spaghetti med muslinger >>
Skaldyr-sauce fra "Ape Piera" >>
Linguine med citron >>

Andre tomat-artikler

Flåede tomater >>
Friske tomater >>
Soltørrede tomater >>
Halvtørrede tomater >>
Bruschetta - Tomatbrød >>

Eksempler på
kort pasta







Copyright © 2001-2013. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano