Italienske opskrifter

Februar 2012

Bookmark and Share

Sol - eller ovntørrede tomater

Hejsa.
Da vi er storforbrugere af soltørrede tomater og snart har drivhuset fuld af skønne tomater vil vi høre, om I har nogen erfaring med at tørre dem under danske himmelstrøg.

Sommerhilsener fra Henrik og Birgitte






De bedste tørrede tomater er de aflange Perini-tomater. Andre sorter kan også anvendes.
Skær tomaten igennem på den lange led.



Min begynderfejl var at skære tomaterne i fire dele - det korrekte er blot at dele dem. - Men resultatet blev alligevel OK.

Artikel fra 2002
Hej Henrik og Birgitte,
mine erfaringer med tomat-dyrkning er meget lille, da det kun bliver til lidt krydderurter >> krydret med bil-os på balkonen i Milano. Men - på campingpladsen >> i sommeren 2002 eksperimenterede jeg.


Jeg er nu den lykkelige ejer af 1 (et!) glas hjemmelavede soltørrede tomater, som kun anvendes ved specielle lejligheder.

Jeg fulgte procedurene herunder, og det virkede!

I Italien ligger tomaterne ude mellem 3 dage og en uge alt efter, hvor hurtigt væden fordamper. (Og de tages ind om aftenen, for at de ikke suger fugt til sig i løbet af natten!)



Grunden til, at min "høst" blev et enkelt glas skyldtes de pludselige regnskyl, der kommer ved Adriaterhavet.
Disse regnskyl gjorde, at jeg måtte begynde forfra flere gange.

Det danske klima er nok lidt for køligt til kun at forlade sig på, at solen tørrer tomaterne helt. Og det afgørende for at lave de sol-tørrede tomater er, at absolut alt vandet er tørret væk.

I kan evt lade tomatskiverne tørre i drivhuset
, som jo udnytter sol-varmen bedre - dækket af tynd gaze for at holde insekter væk.

Men I kan også "snyde" og tørre tomatskiverne ved svag varme i ovnen - med lågen let åben, så væden kan fordampe.
Jeg vil tro 60-70 graders varme nogle timer kan gøre det, men prøv at eksperimentere Jer frem. (Og skriv gerne tilbage om resultatet!)

Opbevaring "naturel"

Når skiverne er helt tørrede, kan de opbevares i lukkede glas (med f.eks. laurbærblade eller tørret basilikum)i papir- eller stofposer på et totalt tørt og mørkt sted

I olie

Hvis man vil opbevare de soltørrede tomater i glas med oliven-olie (en god jomfru olivenolie!), er det en god ide at strø de friske tomater med groft salt, når man ligger dem til tørre, og derefter fjerne salten inden man konserverer tomaterne i olien.

Nogle skyller også de tørrede skiver i eddike, inden de kommer dem i glas med olie.

Dæk skiverne helt med olie, og vent en dag med at lukke glasset, for skiverne drikker olien, og der skal måske efterfyldes, inden glasset lukkes.

Vent mindst 1 måned inden I tager hul på glassene.

Krydderier


Olien kan med godt resultat tilsættes mange forskellige krydderurter, der er med til at give tomaterne smag:
For at nævne nogle:
Origano, fennikkelfrø, timian, hvidløg, chili (peperoncini), eller persille.

Anvendelse

De soltørrede tomater i olie kan spises for sig selv som en forret.
De kan også tilsættes pastasovse, som vi f.eks. gør ved vores hvidsløgspasta "Aglio Olio" >>.

De soltørrede tomater "naturel" kan bruges som friske tomater i pastasovse, når de i forvejen er blødt op i lunken vand et par timer.

-syl


Copyright © 2000-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano