Italiensk madkultur

Oktober 2015

Bookmark and Share
Flåede tomater - de "skaldede"
Oprindelsesgarati på passata-flaskerne:
Hvert år konsumeres der 545.000 tons tomater - som pelati i dåse eller passata >> på flaske - i Italien.
Fra 15. juni 2006 skal der stå på passata-flaskerne om tomaterne er italienske eller fra andre lande.
Ni ud af ti italienerne siger, de foretrækker italienske tomater. (Kilde: Coldiretto >> )

Juli 2011 - Sundhed: "Pomi L+" er en ny sort ekstrasunde italienske supertomater >>



Aflange Perini-tomater

Opskrift på kold sovs med
friske perini-tomater >>


Kvalitet

Der er stor forskel på de forskellige mærker af flåede tomater.
For de hele flåede tomater er det et tegn på kvalitet, at tomaterne har samme størrelse og ens farve.



Saftindholdet må aldrig overstige 40 procent af dåsens vægt (d.v.s. 160 gram ved en 400 grams dåse).

Det står som regel på dåsen, og gør det ikke, så køb et andet mærke.

Jo mindre saftindhold, jo højere er kvaliteten.


Køb heller aldrig dåser med buler eller andre uregelmæssigheder.



Kalorielet
100 gram "pelati" indeholder kun 20 kcal, og der er intet fedt i tomaterne.

Tomater indeholder specielt mange A og C vitaminer samt mange mineralske salte., som kalk og potassio.

Tomater virker afgiftende og rensende på organismen, ligesom de stimulerer fordøjelsen.

Den røde farve stammer fra stoffet licopene, som ligner det gule i gulerødder, og menes af have en kræft-forebyggende virkning.




Byen Corbara bag Amalfi-kysten >> promoverer deres helt specielle saftige tomat, der ikke bliver flået inden den kommer på dåse.
Med den laver man et utroligt velduftende tomatsovs.

Flåede tomater på dåse er den nemme løsning for ikke selv at lave tomat-sovsen fra grunden med friske råvarer.
Læs om de friske tomater >>

Det er længe siden, almindelige italienske husmødre holdt op med hver dag selv at flå de friske tomater.
(Hvis de da nogensinde har gjort det i andet end sønnernes nostalgiske fantasier... Folkesjælen >>)
Men mange - kvinder og mænd! - laver stadig et lager af hjemme-konserverede tomater til vinterens sovse - se opskrift >>.



Allerede i 1875 grundlagde Francesco Cirio en fabrik, hvor han konserverede tomater, og Cirio er blot et af mange kendte italienske mærker i dag.
De Rica, Mutti, Valfrutta og Annalisa
er andre kendte mærker.

I dag spiser hver italiener over 20 kilo tomater fra dåse hvert år, og dertil skal tilføjes de mange tons hjemmekonserverede flå
ede tomater fra private køkkenhaver.

DE SKALDEDE

Tomater på dåse hedder "pelati" og det betyder skallet.

De flåede tomater til tomatsovs er forskellige arter, men der er i Italien bred enighed om, at de bedste er "de skaldede" af sorten San Marzano fra byen af samme navn ved Napoli.

De tomater, der bliver flået, er oftest af den aflange perini-type
, og deres lave indhold af saft gør dem specielt velegnede til at lave pasta-sugo.

Pomodoro di San Marzano dell´Agro Sarnese-Nocerino DOP er den aflange tomat, der oftest konserveres på dåse.
Netop San Marzano DOP er en sammen med Parma-skinke og Parmesan-ost et af de mest "efterlignede" italienske produkter.
På producenternes web >> advares man da også mod "kopi-varer" >>.
Her den originale :
LOGO


214 italienske DOP-produkter >>


Flåede i tern

Tidligere fandtes de flåede tomater kun som hele tomater på dåse, og det er dem, der er basis for de "røde" pastasovse.
Klassiske tomat-sovse >>


Polpa - tomater i tern - laves ofte af runde tomater

I dag er det også muligt at købe tomater i stykker - "Polpa" kaldes de - og de egner sig både til pasta-sovse, sovs som tilbehør til stegt kød og fisk, samt til "bruschetta-brød" >> med olie, krydderier eller ost sammen med tomaterne.

Vær opmærksom på, at nogle tomater i tern er produceret af runde tomater, og ikke af de originale aflange Perini tomater.

"Passata", som ofte sælges på flaske, er nærmest flydende pressede tomater.
Denne purè egner sig bedst til dressinger og pasta-sovse,
hvor tomaten "blot" er basen:

TUNSOVS



PASSATA - FLYDENDE FLÅEDE TOMATER

Tomat- og tunsugo til pasta


1/2 finthakket løg
1 dåse tun i vand
300 gram "Passata"
Steg løgterningerne i jomfru oliven olie ved svag varme, til de bliver klare.

Tilsæt "passata", og lad blandingen småkoge i cirka 5 minutter.

Tilsæt tunen hakket i små stykker. Rør rundt til tomat og tun er blandet.

Server med "pasta-sløjfer" (Farfalle), penne eller anden stor pasta.

Tomat- og ostesovs

400 gram passata di pomodoro - flydende tomatsovs
150 gram frisk ost - flødeost - eller blød fåreost

Bring passatta'en til kogepunktet og "opløs" osten i sovsen.
Lad blandingen småkoge få minutter og server med stor kort pasta som skruer, sløjfer, penne eller konkylier.


Tomatdressing til chips


Bland 100 gram "passata" med dine favorit-krydderier eller med chili-pulver.

Tilsæt en deciliter cremefraice eller yougurt.

Lad blandingen trække en time inden du åbner for chips-posen.


Bruschetta med polpa di pomodoro
- hakkede flåede tomater


Hæld "tomat-polpa'en" i en si, så det meste af saften løber af.

Bland tomat-terningerne med en god ekstra jomfru olivenolie, salt og peber.
Placèr tomat-blandingen på 2 cm tykke brødskiver, og sæt Bruschetta'erne i ovnen cirka 5 minutter ved 200° c.

Når tomaterne er blandet med olie, trækker olien ned i brødet, som så ikke blot bliver ristet tørt i ovnen, men i stedet bliver dejligt sprødt.


Variationer


Tilsæt krydderier som origano, rosmarin, basilikum.

Eller lad tomat-blandingen trække med et fed hvidløg eller knust chilipeber - peperoncino.

Pynt eventuelt bruschetta'en med en ansjos eller kapers.
Flere Bruschetta variationer >>



Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano