Italienske opskrifter

Oktober 2015

Bookmark and Share

Bruschetta og crostini - to sider af samme brød



Det toscanske køkken >>


Crostini med Grå Ost fra Alto-Adige/Syd-Tyrol >>

BrusKetta i ental
og brusKette i flertal
...udtales med "K"
Italienske udtaleregler >>

Opskrifterne er til 4 pers.
Bruschetta og crostini serveres som forret eller som tilbehør til aperitiffen!



5.12.2003
I Torino spises
de sådan her:


Ristet brød gnides med rå hvidløg.

En tomatblanding af fintskårne tomater, lidt olivenolie, en nip salt, et nip sukker og masser af tørret origano lægges ovenpå!

Sådan!

Med venlig hilsen,

Janne Hvilsted - Torino

Danskere i Italien >>

Jeg har studeret lidt i mine bøger og online, og kommer her med en helt personlig vurdering af forskellen mellem "Crostini" og "Bruschetta":

I begge tilfælde er der tale om brød med noget ovenpå, men det jeg er kommet frem til, er, at når der er tale om bruschetta, er tomaten altid basis-ingrediens - mens crostini f.eks. kan være brød med forskellige slags paté.



F.eks. kyllinge- eller andeleve-paté rørt op med en lille smule god jomfru olivenolie.

Historisk stammer bruschetta´en fra Rom-Lazio >>-området, mens crostini mere er fra Toscana-regionen >> - ofte får man f.eks. crostini med oliven eller leverpaté i Toscana som forret.
I Frankrig kalder man crostini for "crouton".


Klassiske Toscana-crostini med paté
af kyllingelever og kalvemilt - dem spiste jeg i sommeren 2008 på vingården Le Giuncaia >> i Montescudaio i Toscana.

Groft landbrød eller det tørre brød fra dagen før er det bedste til begge slags.
Her er opskriften på et Toscansk bruschetta-brød >>

Brødet kan ristes for sig, og fyldet puttes på det varme brød - men med bruschetta-opskrifterne kan du også sætte brødet med fyld i ovnene ved 200-220 grader i ganske få minutter.

For at sige det rent ud, så er bruschetta og crostini italienernes udgave af smurt ristet brød - her anvendes blot den gode olivenolie i stedet for smør/margerine.
Og i stedet for pålæg bruges grøntsager, patéer og ...fantasien!

Her er nogle opskrifter til hjemmelavede bruschetta´er

Den mest simple
:
Groft landbrød ristet ganske let, gerne på en grill, ellers i brødristeren.

Det skal være sprødt på overfladen, men stadig blødt indeni.

Husets bedste ekstra jomfru olivenolie >> hældes over det varme brød og tilsættes ganske lidt salt eller origano.
Nogle kan også godt lide at gnide brødet med et fed hvidløg, inden olien i en tynd stråle hældes over brødet, der serveres lunt.

Olie, salt og origano


Klassikeren
med tomat
4 store eller 8 små skiver brød
Ekstra jomfruolivenolie
Skær to mellemstore fuldmodne og kødfulde tomater i små terninger.
Snit et halvt/et helt hvidløg meget fint.
Bland tomat, hvidløg og friske hakkede basilikum-blade eller lidt origano-krydderi.
Lad blandingen hvile en times tid.
Put den på det varme brød inden servering, eller bag brød og fyld sammen i ovnen.

Klassikeren med tomat


Med løg
4 store eller 8 små skiver brød
Ekstra jomfruolivenolie
Skær to mellemstore fuldmodne og kødfulde tomater i små terninger.
Snit et halvt/et helt hvidløg meget fint.
Snit 2-3 scalotte-løg eller et stort rødløg. Har du det svært med at fordøje rå løg kan du ligge løgterningerne i lunken vand en time eller to, før du blander dem med tomat, hvidløg og olie, salt og peber efter behov.


Med flager af parmesanost

4 store eller 8 små skiver brød
Ekstra jomfruolivenolie
Ca. 50 gr. parmesanost >>
Skær to mellemstore fuldmodne og kødfulde tomater i tynde skiver. Bland dem med olien, tilsæt salt og peber
Riv tynde flager af parmesanosten - brug ostehøvlen eller bedre endnu - rivejernet.
Rist brødet for sig, placér tomatfyldet og pynt med flagerne af parmesan-ost.
Dekorér eventuelt med stykker af friske basilikum-blade.



Med ostebund
4 store eller 8 små skiver brød
Ekstra jomfruolivenolie
Basilikum
Skær to mellemstore fuldmodne og kødfulde tomater i mellemstore terninger.
Du kan vælge en mild smøreost, som du rører op med olivenolie eller creme fraiche, eller du gøre det samme med en blød gorgonzola >> eller endnu bedre en frisk gedeost.
Husk lidt peber i osteblandingen.



Strø lidt olivenolie ud over brødet, før du placerer osteblandingen først, tomat-terningerne ovenpå, og så i ovnen.
Inden serveringen pynter du med friske basilikum-blade.
-syl

Retur til
Opskrifter <<

Retur til
Mad <<


Toscanas
gastronomi >>


Artikler
Opskrift på
Toscansk Bruschetta-brød >>

Tomater - guldæblet >>


De klassiske tomatsovse
Pasta alla Norma >>
Amatriciana/Matriciana >>
Puttanesca >>
Bucatini med havets frugter >>
All´Arrabiata - den vrede >>
Spaghetti e Basilico >>
Tomatsovs med tun >>
Ragu - klassisk kødsovs >>
Båndspaghetti med svampe >>

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

Her med smeltet ost


Crostini

Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano